Rönnbärsgelé på två sätt

Rönnbärsgelé kan göras på olika sätt. Här är två recept – ett med äpplen och ett utan.

Rönnbärsgelé

2 l rönnbär
5 dl vatten
1 tsk citronsyra
9 dl strösocker per avrunnen saft

Gör så här: Koka upp vattnet och tillsätt rönnbären. Frysta bär behöver inte tinas. Låt bären sjuda under lock 20-30 minuter, eller tills bären mjuknat. Krossa bären mot grytans kant under kokning. Tillsätt därefter citronsyran.

Låt saften självrinna i 1-2 timmar, genom silduk eller en ren kökshandduk i ett durkslag.

Mät upp saft och socker. Sjud sedan saften ca 5 minuter, tillsätt sockret lite i sänder (så att det hinner smälta), och låt blandningen sen sjuda vidare tills den fått gelékonsistens.  OBS! Rör inte om!

Häll upp gelén i varma, rengjorda burkar och förvara mörkt och svalt.

Rönnbärsgelé med äpplen

Äpplena gör gelén lite mildare

2 l rönnbär, frostnupna eller frysta över natten
1/2 kg äpplen
7 1/2 dl vatten
9 dl strösocker per avrunnen saft
ev pektin

Gör så här:  Koka upp vattnet och lägg i bär och äpplen (skurna i bitar). Koka under lock i 10 minuter och pressa under tiden bären mot grytans sidor med en träslev. Häll sedan upp massan i en silduk, eller i en ren kökshandduk i ett durkslag, och låt självrinna.

Mät upp saften och låt koka i 5 minuter. Tillsätt sockret i omgångar och rör om. Koka sedan utan lock, utan omrörning, i cirka 10 minuter. Gör ett geléprov. Om gelén inte är färdig får den koka lite till. Skumma av och häll ända upp i varma små burkar och tillslut. Förvara mörkt och svalt.

Så här gör du ett geléprov: Blanda 1 tesked avrunnen saft med 1 tesked brännvin. Om massan geléar sig efter 1/2-1 minut är provet bra. Tillsätt annars pektin efter anvisningar på förpackningen.

Dags att plocka rönnbär!

Rönnbär är ett riktigt superbär, enligt forskarna. Det innehåller mängder med nyttigheter och genom att äta bara några få per dag kan man stärka immunförsvaret och på sikt bli en friskare och sundare människa.

Men det har fler egenskaper än så, och det finns all anledning att plocka av de där vackra bären på rönnbärsträdet nära dig (och nära oss alla – de växer tack och lov nästan överallt och är dessutom härdiga långt norrut!). Fast spara lite till fåglarna…

Här är några av rönnbärets fantastiska egenskaper:

  • De kan förebygga och behandla urinvägsinfektion.  Det här visste man även förr i tiden, mamma har berättat för mig att mormor brukade göra rönnbärsavkok när något av barnen (eller hon själv) hade blåskatarr eller urinvägsinfektion.
  • De är fulla med C-vitamin.
  • De innehåller mycket antioxidanter, järn och karotin och det finns uppgifter om att de är bra vid reumatism.
  • De hjälper mot förstoppning, eftersom de innehåller ett milt laxerande ämne. Men då behöver du äta fler än 3-4 stycken – kanske en näve. Och även detta gjorde man förr i tiden, det berättade min morfar om.

Rönnbär kan man förvara i frysen, men man kan också torka dem. Det är bara att breda ut dem på ett tidningspapper och låta dem lufttorka, det tar några dagar. Man kan också lägga tidningspappret på en plåt och ställa in i ugnen. Låt då ugnen vara avstängd och lämna ugnsluckan lite på glänt. Passar ju bra om man (som jag) har ett litet kök. Rönnbär kan också bli till härlig gelé, frisk saft – eller varför inte pickles?

Recept med rönnbär i huvudrollen kommer under veckan!

Man kan aldrig få för många burkar Apple Butter…

Har du ätit apple butter någon gång? En svensk översättning skulle väl vara äppelsmör, men apple butter låter godare, så jag vägrar försvenska namnet. Du som har egna äpplen i trädgården, missa inte att laga detta härligt kryddiga amerikanska äppelmos – och du som inte har trädgård hittar förstås äpplen i butik (eller får ta del av någon vänlig väns frukt…)

Apple Butter

Lika amerikanskt som ”apple pie” och gott på rostat bröd, skorpor, i rulltårta, till söndagssteken, ja till allt! Och nej, ”äppelsmör” innehåller inget smör…

Knappt 1 1/2 kg äpplen
1 dl äppelcidervinäger
3 1/2 dl vatten
2 1/2 dl råsocker
1 tsk malen kanel
1 knivsudd malen kryddnejlika

saft och skal av 1/2 citron
1 krm salt

Gör så här: Klyfta äpplena, men behåll skal och kärnor (de innehåller pektin som gör att moset tjocknar senare i processen).

Lägg klyftorna i en stor kastrull eller gryta och tillsätt vinäger och vatten och koka äpplena helt mjuka, det tar ca 20 minuter.

Häll  äppelröran genom en sil. Häll i lite i sänder, och pressa med hjälp av en träslev så att skal och kärnor blir kvar i silen och moset blir slätt.

Lägg det släta äppelmoset i en gryta och rör i socker, kanel, citronskal och -saft, samt salt. Koka upp och låt puttra på medelvärme tills moset tjocknar. Det tar drygt en timme. Kom ihåg att röra om ofta, från botten och upp, så att moset inte bränner fast.

Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara i kyl.

Koka en klassisk äppelkräm

Äppelkräm är en klassisk svensk dessert som lätt glöms bort idag när butikernas hyllor svämmar över av färdigförpackade krämer. Men de färdiga krämerna kan inte mäta sig med hemkokt äppelkräm så koka en redan idag!

Äppelkräm

Det här behöver du till en härlig äppelkräm för fyra:

½ kg äpplen
1/2 liter vatten
1 1/2 dl socker
ev 1 bit kanel
2 msk potatismjöl

Gör så här: Skala och kärna ur äpplena och och skär dem i mindre bitar. Koka upp vattnet med sockret och kanelstången (som kan uteslutas) och lägg i äppelklyftorna. Koka äpplena knappt mjuka.

Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och häll ner redningen i äpplena under omrörning. Låt krämen sjuda upp och ta den sedan av värmen. Smaka av med . Smaka av och tag upp kanelbiten och servera krämen med kall mjölk eller gräddmjölk.

Om du vill göra krämen sockerfri och därmed också diabetikervänlig ersätter du bara sockret med valfritt sötningsmedel, t ex canderel. Det blir också jättegott!apple-966109_640

Försvinnande goda äppelkakor…

c3a4ppelkaka-med-citron1Äppelkaka med smak av citron

Värm ugnen till 200 grader och smörj en pajform (ca 27 cm i i diameter).

Vispa 3 ägg , 1 dl farinsocker och 1 dl strösocker till en pösig smet. Rör ner 100 g rumsvarmt smör och blanda ordentligt. Rör ner rivet skal av 1 ekologisk citron, 2 msk citronsaft samt ½ dl mjölk eller vatten. Tillsätt 1½ dl vetemjöl och 1½ dl potatismjöl blandat med 2 tsk bakpulver. Bred ut smeten i pajformen.

Kärna och ur och tunnskiva 3-4 svenska äpplen och doppa dem i farin. Stick ner äppelskivorna i ett vackert mönster i smeten. Garnera med mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Servera kakan kall till kaffet eller ljummen med vaniljsås eller vispad grädde.

Mormors äppelkaka

Den här enkla, men goda, äppelkakan bakade min mormor gärna när trädgården dignade av goda äpplen… Den funkar också att baka med päron förstås!

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
1 dl naturell yoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2-3 svenska äpplen, skalade och urkärnade och skurna i små klyftor

Smör och kokosflingor till en form på 1½ l

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med kokosflingor. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, och tillsätt yoghurten i kastrullen. Koka upp smörblandningen och häll den het i äggsmeten.

Blanda vetemjölet med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner detta i smeten och blanda försiktigt. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftor i ett vackert mönster.

Grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna en liten stund innan du stjälper upp den. Underbar ljummen till ett glas kall mjölk eller nybryggt kaffe – men går också utmärkt att frysa!

Rabarber på längden och tvären

Rabarber är visserligen en vårprimör, men man kan plocka rabarber hela sommaren – ja till och med långt in på hösten! Och själv har jag just ”blivit med” en hel massa av dessa läckerheter. Därför har jag tillbringat ett antal timmar i köket sista dagarna. Rabarbermarmelad med vanilj, kryddig chutney och rabarbermuffins blev det – och här är recepten!rabarber

Rabarbermarmelad med vanilj

Skär 500 g rabarber i mindre bitar (skala först om stjälkarna är grova och väldigt trådiga) och lägg i en stor syltgryta med 1 vaniljstång (delad). Låt rabarbern mjukna och koka ihop i 15-20 minuter. Ta upp vaniljstången. Skrapa ur fröna och häll dem i grytan. Tillsätt 300-400 g syltsocker och rör om. Koka upp och koka på stark värme i ca 2 minuter. Häll upp på glasburkar och förslut.

Rabarberchutney

rabarbermarm500 g rabarber i bitar
150 g gula russin
1 1/2 dl vitvinsvinäger
3 dl råsocker
2 msk riven, färsk ingefära
1 kanelstång
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar 

Gör så här: Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter. Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas. Ta upp kanelstången och häll upp på varma burkar. Förvara svalt.

Rabarbermuffins

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smält smör
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ev 1 msk vaniljsocker
2 dl rabarber, skurna i småbitar

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Smält fettet och tillsätt vatten. Låt blandningen koka upp och häll den i äggsmeten. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Rör sist i rabarber. Häll i muffinsformar och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Tips! Strö lite kanel- eller kardemummasocker över. Blanda 2 msk råsocker med 1 msk stött kardemumma eller malen kanel. Strö över muffinsarna före gräddning.

Kanelstekta äpplen blir ett läckert mellanmål eller en härlig dessert

Om du inte har tid eller lust att baka äppelpaj, eller riva bröd till släbosnus, men ändå vill göra något extra av äpplena – prova att steka äpplen med kanel och socker. Underbart som mellanmål, och självklart också som dessert!

Beräkna ett äpple per person, tillika 1 msk farin– eller råsocker, 1 tsk kanel samt kallt, hyvlat smör. Värm ugnen till 225-250 grader, lägg äppelskivorna i en ugn och strö kanel och farin över. Hyvla över en skiva kallt smör över varje portion och grädda högt upp i ugnen några minuter tills äpplet mjuknat och fått ett knäckigt täcke av smör! Supergott – särskilt med vispad grädde eller halvsmält vaniljglass till…

Tips! Vill du göra den här äppeldesserten sockerfri, ersätt farinsockret med motsvarande mängd sötningsmedel och servera med osötad vispgrädde eller sockerfri vaniljglass!

Trevlig helg alla bloggläsare!

Släbosnus – skånsk äppeldessert

Hur många äppeldesserter jag än smakar så återkommer jag alltid till den klassiska skånska – släbosnus som den också kallas, eller i alla fall kallades förr. Servera med lättvispad grädde eller en fluffig vaniljsås och desserten är räddad!

Släbosnus på gammelfarmors vis

Riv 4 skivor grovt bröd (kavring ellr rågbröd av dansk typ) och rosta lätt i torr stekpanna. Blanda brödsmulorna med kakao och socker efter smak. Jag brukar ta ca 2-3 msk kakao och ca 1 dl strösocker.

Lägg ett lager brödblandning i en glasskål och täck med äppelmos och gärna också lite sylt av valfri sort. Fortsätt lägga lager tills skålen är full (det brukar gå åt 3-4 dl äppelmos) och garnera med vaniljsås eller vispad grädde, sylt, äppelklyftor och eventuellt också bär.

Släbosnus med variation

Den här varianten gör jag också ibland.

Smula 4 skivor kavring. Finhacka 100 g mörk choklad och blanda med brödsmulorna. Vispa 2-3 dl vispgrädde. Varva smulor, grädde och 3 dl äppelmos i en vacker skål, eller i portionsglas. Garnera med äppelskivor och pudra lite florsocker på toppen.

Nära besläktad med släbosnus är änglamat, denna himmelskt goda dessert som jag förknippar med min mamma. Inga äpplen i denna – men självklart kan man byta ut hallonsylten mot äppelmos om man så önskar!

Änglamat på Alices vis

10-12 Mariekex eller andra söta kex, eller småkakor av något slag
3 dl hallonsylt
3-4 dl vispad grädde

Gör så här: Vispa grädden fast. Smula kexen. Varva kexen med vispad grädde och hallonsylt i fyra portionsformar eller höga glas. Servera.

 

Knäckig äppelkaka och äppelpaj med smuldeg

Sonen plockar äpplen som ska bli till härliga kakor och pajer...
Sonen plockar äpplen som ska bli till härliga kakor och pajer…

 

När jag var barn brukade min mamma baka en alldeles underbar äppelkaka som hon helt sonika kallade Knäckiga äppelkakan. Den är löjligt lätt att göra – och himmelskt god…

Skala, kärna ur och skiva 5-6 äpplen och blanda dem med socker och kanel i en ugnsfast form. Häll ströbröd och/eller finhackad mandel på toppen och täck alltsammans med hyvlat iskallt smör. In i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter eller tills smöret fått läcker färg och blivit riktigt knaprigt. Servera med en god vaniljsås eller lättvispad grädde.

Vaniljsås

2 dl mjölk eller gräddmjölk
1-2 msk vetemjöl
1 äggula
1-2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här: Vispa ihop äggula och mjölk i en kastrull och tillsätt socker och vetemjöl under vispning. Låt såsen sjuda på svag värme under ständig vispning tills den tjocknar. Servera avsvalnad.

Nybakad smulpaj med härliga, svenska äpplen
Nybakad smulpaj med härliga, svenska äpplen

Smulpaj med äpplen

Det här receptet är lika enkelt som gott. Skala, kärna ur och klyfta 4-5 äpplen och lägg i en smord pajform med lite strösocker och kanske lite kanel. Blanda en smulpaj med 3 dl vetemjöl, ½ dl socker och 100 g smör och häll över. In i mitten av ugnen på 200 grader tills smuldegen fått vacker färg, ca 30 minuter. Servera pajen lätt avsvalnad med vaniljsås, vispad grädde eller halvsmält vaniljglass.

Baka en läcker äppeltosca!

Den som har glädjen att ha ett eget äppelträd behöver bara gå ut i höstluften för att känna den underbara doften av dessa härliga frukter. Vi andra handlar i affären eller – ännu hellre – får några påsar äpplen av goda vänner. Vissa har ju (som tur är) så mycket äpplen att de inte hinner med att använda all frukten själva…

Själv fick jag tag i några kilo svenska äpplen av blandade sorter härom veckan så nu doftar det härligt höstligt i hela lägenheten! Favoriten just nu är en lättbakad och underbar äppeltosca som kräver nästan noll i arbetsinsats – bara att smälta smör och röra ihop alla ingredienser i kastrullen, sen i form och i med äppelklyftor och in i ugnen. Så lätt och så gott!

Äppeltosca

75 g smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk kardemumma eller rivet skal av 1 citron, beroende på tycke och smak
2 ägg
2-3 äpplen, klyftade och urkärnade

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite. Häll i socker, mjöl, bakpulver och smaktillsats samt äggen och rör om så du får en slät och fin smet. Häll i smord form, helst med löstagbar kant, eller klä en vanlig form med bakplåtspapper. Lägg i äppelklyftorna i ett vackert mönster och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30-40 minuter.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Toscasmet

50 g smör
3 msk strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50-75 g kokoschips eller flagad mandel

Gör så här: Smält smöret och rör ner socker, mjöl och mjölk. Blanda ner kokoschipsen (eller mandeln) och låt sjuda på svag värme i någon minut. Ta ut kakan när det är ca 10 minuter kvar av gräddninstiden, bred toscasmeten över kakan och grädda klart som vanligt.

Självklart kan du också låta kakan förbli en alldeles vanlig äppelkaka – det är också jättegott!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus