Taco dinner: Carnitas med hembakta tortillabröd

Tacos  går aldrig ur tiden, men visst är det roligt att göra något annat än servera tacofärs i skal? Carnitas, till exempel – långkokt fläskkött som sedan knapersteks (eller grillas) och serveras med tortillabröd och andra goda tillbehör.

Carnitas

Det finns många sätt att krydda carnitas, i det här receptet har jag valt att krydda den med bland annat lime och stjärnanis. Prova också apelsin! Det viktiga är att den får långkoka i ugn. Koka i mitten av ugnen på 125 graders värme, täck köttet med folie och ös några gånger. När köttet är riktigt mört så ska det fräsas i olja, så att det blir knaprigt innan det serveras. Såååå gott! Receptet blir lagom till 6-8 personer men är ni färre så går det jättebra att frysa in köttet efter kokning, och sen fräsa när det ska serveras. 

1 1/5 kg fläskkött utan ben, till exempel karré, kotlett eller blogfläsk
2 msk rökt paprikapulver
1 msk chilipulver eller 1 tsk chilifilingor
1 msk salt
2 msk strösocker eller honing
2-4 limefrukter 
4 vitlöksklyftor, skalade och hela
2 lagerblad
2 stjärnanis
1 rödlök
1 dl smakneutral matolja

Gör så här: Skär köttet i kuber, ca 2-3 cm stora. Lägg köttkuberna i en plastpåse, häll i de torra kryddorna och knyt ihop. Skaka om påsen och ”knåda” den ordentligt så att allt kött blir kryddat. Lägg sedan köttet i en ugnsfast form.

Fördela nejlikor, stjärnanis och vitlöksklyftor runt om köttet. Skär löken i klyftor och stick ner även dessa. Häll över saften av 2 lime samt oljan. (Om du vill kan du också tvätta två limefrukter, skära dem i tunna skivor och lägga skivorna över köttet).

Ställ in ugnsformen i mitten av ugnen på 125°. Täck med folie och låt köttet ugnsbakas i minst 2 timmar. Ös ett par gånger under tiden.

Ta upp köttet och låt kokspadet rinna av i en sil. Knaperstek sedan köttet i lite olja i en stekpanna tills det får knaprig yta.  Servera med tortillabröd och valfria tillbehör.

Tortillabröd

Hembakta tortillabröd blir oändligt mycket godare än de som säljs i butik.Den här satsen ger 18-20 bröd.

7 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 g rumstempererat smör 
3 dl hett vatten eller hälften vardera av vatten och mjölk

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna i en skål. Klicka i smöret så att du får en smulig deg. Häll över hett vatten och låt alltsammans stå i en kvart, tjugo minuter.

Knåda den så den blir smidig och släpper kanterna. Dela degen i två lika stora bitar, och dela varje bit i 9 delar. Rulla ihop varje liten degbit till en bulle och kavla ut så tunt som möjligt på mjölat bakbord.

Grädda bröden i torr, medelvarm stekpanna och vänd ett par gånger tills dess att bröden blir lite ”bubbliga”.

Förvara bröden i en handduk, gärna med folie runt, till dess de ska avnjutas.

Tips! Det går också bra att göra degen i matberedare!

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Aprikosglaserade fläskkotletter

Fläskkotletter är gott och prisvärt, och även om man köper ekologiska, eller kanske från en lokal gård, är priset överkomligt även för en liten plånbok.

Aprikosglaserade fläskkotletter

Häpnadsväckande gott med ytterst liten ansträngning. Receptet räcker till 4:

4 fläskkotletter
1 dl aprikosmarmelad
2 tsk vinäger av valfri sort

salt och peppar och olja att steka i

Gör så här: Salta och peppra kotletterna och stek i oljan så de blir färdigstekta och får vacker färg. Häll sedan i marmelad och vinäger i stekpannan, rör om och låt kotletterna sjuda under lock på svag värme 3-4 minuter. Vänd dem en eller två gånger under tiden. Servera med valfritt tillbehör, såsom ris, potatis eller sallad.

Tips! Gör rätten vegetarisk/vegansk genom att byta ut kotletterna mot vegetariska filéer av något slag, t ex quornfilé. 

Ta med skotska ägg på sommarutflykten

Skotska ägg är fantastiskt gott. Det är lite knep och knåp med att laga till dem men de är så goda att de är väl värda besväret. Ät dem varma till lunch med ris eller pommes, eller ta med dem i picknickkorgen och avnjut dem kalla.

Skotska ägg

Till fyra ägg behövs:

300 g fläsk- eller blandfärs
1 finhackad gul lök
2 msk ströbröd
1 ägg, delat i vita och gula
1 msk finhackad persilja
salt och peppar och en nypa muskotnöt
4 hårdkokta ägg
1½ msk ströbröd
olja till fritering

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gör så här: Blanda färs, lök, ströbröd, äggula, persilja och kryddor i en skål. Rör om ordentligt och dela smeten i fyra delar. Fukta händerna med kallt vatten och platta ut varje del till en platta, och lägg ett skalat hårdkokt ägg på varje. Forma färssmeten till en oval boll runt varje ägg.

Doppa äggbollarna i lätt uppvispad äggvita och rulla i ströbröd. Hetta upp olja i en vid panna eller kastrull och frityrstek bollarna på medelstark värme i ca 8-10 minuter tills de är läckert gyllenbruna runt om. Låt svalna på hushållspapper. Servera i picknickkorgen med valfria tillbehör – eller som lunch hemma med ris eller pommes frites.

Grilla kassler, kotlett och korv

När det gäller grillning är grundtanken enkelhet och tillgänglighet. Så fort det börjar skrivas en massa grillböcker med krångliga recept, och göras reklam för diverse dyra gasolgrillar och en massa tillbehör och redskap, vet man att grillandet kapats av företag och personer som ser en möjlighet att slå mynt av vår längtan efter sommarens ljusa grillkvällar. Men festen blir inte roligare för att du grillar dyra styckdelar. Här är tips på sånt som är gott att grilla och som alla har råd med.

Kassler blir alldeles särdeles gott när den grillas lite lätt på båda sidor. Skär den i tjocka skivor – 1½ cm – och pensla med en sojasås som du blandar själv av lika delar soja och matolja och kryddar med salt, peppar och ett par stänk vinäger. Jättegott!

Fläskkotlett ses ofta som vardagsmat, men det är rena festmaten när den tillagas på grillen. Jag föredrar den hyfsat naturell men det är klart du kan pensla dem med en god glaze om du vill. Eftersom fläskkött passar så himla bra ihop med äpplen passar det bra med en glaze gjord på äppelmos. Blamda 1 dl äppelmos med 2 msk senap, 1 msk honung och 2 msk ketchup. Pensla köttet och grilla några minuter på båda sidor tills köttet är genomgrillat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fläskkotletter är jättegoda att grilla – med eller utan glaze!

Grillkorven ska inte glömmas bort. Linda gärna korvarna med bacon innan du lägger dem på grillen, det ger god smak och saftiga korvar.

Servera med sallad, bröd och smör och en stor gryta nykokt färskpotatis med massor av dill. Underbart gott med enkla medel!

Klassisk söndagsmiddag: Ugnsstekt kotlettrad med rotsaksgratäng

På söndagarna vill man gärna unna sig en extra god middag, tycker jag, och eftersom jag är en stor älskare av svensk husmanskost väljer jag gärna något traditionellt till söndagsmiddag. En ugnsstekt kotlettrad passar finfint – till exempel med en god grönsaksgratäng till.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERATill 4 personer passar det med ca 1 kilo kotlettrad – eller välj fläskytterfilé eller en annan del av grisen om du vill. Bryn den runt om i en stor stekpanna så den får färg, och linda sedan baconskivor runt om – då blir det extra saftig. Tillaga på 175 graders värme mitt i ugnen i ca 1 timme och täck med folie om baconet börjar få för mycket färg. Låt vila en stund och skär sedan i fina skivor.

Rotsaksgratängen brukar jag göra lite som jag tycker för stunden. Rotsakerna går att variera hur man vill – man kan t ex använda morötter, kålrot, palsternackor, potatis, sötpotatis, rödbetor… Nu senast använde jag mest morötter, lite purjo och palsternacka samt ganska många vitlöksklyftor.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Grundtanken är ca 1 kilo rotsaker, det brukar bli lagom. Skär alltsammans i slantar eller småbitar och blanda i en ugnsfast form. Salta och peppra och strö över generöst med riven ost och häll på 3-4 dl grädde eller gräddmjölk. Grädda i ugnen på 175-200 grader i ca en timme tills rotsakerna blir mjuka. Opretentiöst och gott!

×