Mat med retrokänsla: Riskrans med skaldjur och sallad

Ibland är det roligt att blicka bakåt och kolla vad vi åt för 10, 20, 30 år sen – och ännu längre. Det här är en riktigt fin festrätt från det sena 70-talet. Min vän Gittan gjorde den ofta vid festliga tillfällen och den håller lika bra än idag! Perfekt för en festlig fredagskväll!

Gittans festliga riskrans

4 dl ris (vanligt matris)
2 dl majonnäs
2 dl vispad grädde
salt & peppar

Till garnering: räkor, kräftstjärtar, musslor, sallad… Det du gillar mest!

Gör så här: Koka riset och låt kallna. Vispa grädden och blanda den med majonnäsen. Rör ihop detta med det kalla riset och salta och peppra. Häll risblandningen i en sockerkaksform med hål i mitten (skölj formen med kallt vatten innan) och packa riset hårt. Ställ i kyl över natten.

Gör i ordning det du ska ha som garnering – rensa räkor och kräftstjärtar, skölj sallad… Stjälp försiktigt upp riskransen på ett stort fat eller en bricka. Du kan behöva knacka lite på formen och eventuellt lossa lite med kniv vid kanterna, men det brukar gå riktigt bra att stjälpa upp den. Snygga till den lite om så behövs och lägg räkorna, eller vad du nu föredrar, i hålet. Lägg gärna lite sallad och/eller tomater runt om och servera med ett gott bröd och lite vitt vin. Läckert!

Fiskgratäng

Fiskgratäng lagar jag ofta, det är enkelt och gott och går att variera på så många sätt. Här är en god med smak av hollandaisesås och skaldjur.

Fiskgratäng med skaldjur

Jag gratinerar gärna den här fisken med ett gott potatismos. Men du kan också gratinera den som den är och servera den med kokt ris eller matkorn. 

800 g valfri vit fisk, t ex torsk eller spätta
En förpackning Hollandaisesås (kyld)
5 dl crème fraiche
400 g skalade räkor, kräftstjärtar eller lite blandat
(ev örter)

Gör så här: Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Fördela skaldjuren ovanpå. Blanda hollandaisesås med crème fraîche och bred detta över fisken. Fördela skaldjuren ovanpå. Klicka potatismos runt kanterna, eller grädda som den är. In i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter på 200 grader. Klipp gärna över lite örter vid servering.

Vinterns godaste skaldjurssoppa

Jag älskar soppa, men lagar det tyvärr alldeles för sällan. Men häromdagen lagade jag till denna underbara skaldjurssoppa, och serverade med färsk baguette. Succé!

Festlig skaldjurssoppa

400 g skaldjur, t ex räkor, kräftstjärtar eller blandat
5 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 fiskbuljongtärningar eller 1-2 msk fond (skaldjur eller fisk)
1 burk creme fraiche eller en förpackning syrad grädde
2 krossade vitlöksklyftor
2 rårivna morötter
2 finhackade schalottenlökar
Ev några hela kräftor eller räkor med skal (för att det ser så snyggt ut)
(dill)
salt och peppar

Smör att fräsa i och vetemjöl att reda med, ca 2 msk av vardera

Gör så här: Fräs morötterna, vitlöken och löken i smör i en soppgryta. Strö över mjöl och tillsätt vattnet och koka upp. Dra ner värmen till sparlåga och tillsätt buljongtärningar eller fond, grädde och creme fraiche och koka upp igen. Låt soppan puttra tio minuter på svag värme och smaka av med salt och peppar. Tillsätt vin och skaldjur och låt hela härligheten bli varm. Garnera ev med dillkvistar och hela kräftor eller räkor vid servering. Servera med vitt vin och sprödvärmd baguette. Smaklig måltid!

Fina fisken i en gratäng

Fiskgratäng tröttnar jag aldrig på! Här är en variant som tronade på middagsbordet i eftermiddags.

Fiskgratäng med skaldjur

Jag gratinerar gärna den här fisken med ett gott potatismos. Men du kan också gratinera den som den är och servera den med kokt ris eller matkorn. 

800 g valfri vit fisk, t ex torsk eller spätta
En förpackning Hollandaisesås (kyld)
5 dl crème fraiche
400 g blandade skaldjur

Gör så här: Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Fördela skaldjuren över fisken. Blanda hollandaisesås med crème fraîche och bred detta över. Klicka potatismos runt kanterna, eller grädda som den är. In i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter på 200 grader. Smaklig måltid!

Tonfisken – din räddare i nöden!

Ibland är det bara för mycket månad i slutet av pengarna. Och inte vill man äta nudlar dag ut och dag in. Då är tonfisken den bästa räddaren i nöden. Det är billigt, gott (i alla fall om den är konserverad i olja – tonfisk i vatten är bara torr och tråkig tycker jag) och går att laga till på mängder med olika sätt.

Currygryta med tonfisk

Tonfisk i curry? Absolut! Gott, billigt och lättlagat! Serveras med ris eller matvete eller valfria kolhydrater.

2 burkar tonfisk i olja
1 gul lök
1 röd paprika
3-4 dl matlagningsgrädde
2 tomater
2 msk tomatpuré
smör eller olja till stekning
salt och peppar
1-2 msk curry 

Gör så här: Hacka lök och paprika och grovhacka tomaterna. Fräs lök och paprika tillsammans med curryn i smör eller olja. När löken är genomskinlig och mjuk tillsätter du tomathacket. Rör om och låt puttra en stund och häll sedan i grädden. Låt såsen koka upp och låt puttra 10-15 minuter. Häll av oljan från tonfisken och rör ner tonfisken i såsen. Smaka av med salt och peppar och servera.

Tonfiskpasta med sting

En härlig tomatsås, ett par burkar tonfisk och en gnutta chili – lägg till lite pasta al dente och du har en riktigt god middag till en billig penning och med liten ansträngning. Till 4 portioner behöver du:

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 – 1 röd chilifrukt
1 burk krossade tomater
2 burkar tonfisk i olja
2 msk tomatpuré
olja till stekning, (gärna kallpressad rapsolja)
1/2 tsk strösocker
salt, svartpeppar

Gör så här: Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka också chilin (tänk på att ha plasthandskar och att skydda ögonen!) Fräs lök, vitlök och chili i i olja tillsammans med strösockret tills löken blivit mjuk och genomskinlig.

Häll över tomaterna och rör ner tomatpuré och rör om. Låt puttra på medelstark värme i ca 15-20 minuter, tills såsen tjocknat lite. Häll av det mesta av spadet ur tonfiskburkarna och häll sedan resten av innehållet i tomatsåsen.

Låt alltsammans bli genomvarmt och smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta.

Tonfiskgratäng 

En  god och nyttig gratäng som smakar jättegott med en god sallad till. Broccolin kan varieras med blomkål. Till 4 portioner behövs:

2 burkar tonfisk i olja
2 gula lökar
1 dl creme fraîche eller syrad grädde
2 dl vispgrädde
2-3 dl riven ost, gärna lagrad
500 g broccoli
1 liten burk majskorn

salt och peppar
olja eller smör att steka i

Gör så här: Finhacka löken, pressa vitlöken och skär broccolin i små buketter. Fräs lök och vitlök i matfettet i en kastrull några minuter. Tillsätt avrunnen tonfisk, creme fraîche och grädde och låt koka upp.

Ta av kastrullen från värmen. Smaka av med salt och peppar och rör ner broccolin och den avrunna majsen. Häll alltsammans i en ugnsfast form, strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen på 200° i ca 20 minuter.

Midsommarsill på flera sätt

Min barndoms midsomrar firades på bondgården hos morfar, med sill och färskpotatis (nypotatis som den kallades där) och gräddfil och så nyklippt gräslök som kom direkt från odlingslandet. Knäckebröd, smör och en god ost – inga märkvärdigheter utan Prästost eller Svecia. Mer komplicerat var det inte, men oh så gott – så och stämningsfullt det var med björkar kring verandan och krattad grusgång ute i trädgården.

Det är lite den känslan jag alltid försöker återskapa på midsommar, oavsett var jag firar någonstans. Här tre goda sillinläggningar som alla passar finfint till den härliga färskpotatisen!

Märstasill

Märstasill kallas den därför att den har sitt ursprung i Märsta – inte Stockholmsförorten utan den lilla byn utanför Kristinehamn där min mamma växte upp. Den var min mormors paradrätt, liksom den var hennes mormors, och mamma förde traditionen vidare. Det har jag också gjort, och om inte Märstasillen finns på midsommarbuffén så blir det inte riktigt lyckat… Till en glasburk behöver du:

1 burk inläggningssill
2 knippor gräslök
1-2 dl ovispad vispgrädde

Gör så här: Skölj sillfileerna i kallt vatten och klipp eller skär dem i lagom stora bitar, lite på snedden. Varva i glasskål med rejält med finklippt gräslök. Häll över grädde så att det täcker sillbitarna. Förvara kallt. Sillen är färdig att ätas meddetsamma och håller i minst tre-fyra dagar.

Basilikasill

Härligt krämig och god sill, med underbar smak av basilika! 

1 burk femminuterssill 
3 dl creme fraiche
1 kruka färsk basilika
1 msk pressad citron
skalet av en pressad citron
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Gör så här: Låt sillbitarna rinna av och skär dem i bitar på ca 1-2 cm. Grovhacka basilikan. Blanda sedan creme fraiche med citron, vitlök, salt och peppar i en bunke. Blanda försiktigt ner sill och basilika i creme fraicheblandningen och lägg i en burk. Låt stå i minst ett dygn innan servering.

Ättikströmming

Det här är verkligen en fantastiskt god fiskinläggning – en klassisk smörgåsbordsrätt från förr men lika god idag. Den tar lite tid att göra, men det mesta kan man förbereda i god tid före servering, så den är väl värd besväret!

600 g strömmingsfilé
1 dl ströbröd
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
(1 dl hackad persilja)
smör att steka i

Till ättikslagen behövs:
1 dl ättiksprit, 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn

Till garnering:
1 skivad gul lök och några fina dillkvistar

Gör så här: Gör först lagen genom att koka upp ättiksprit, socker, vatten och kryddor ett par minuter, tills allt socker löst sig. Ställ lagen att svalna.

Skölj strömmingen i kallt vatten och panera den i ströbröd. Salta och peppra och klipp eventuellt persilja över hälften av dem. Lägg ihop filéerna två och två och stek dem gyllenbruna i smör på medelvärme, ett par-tre minuter på varje sida.

Varva de stekta strömmingarna med skivad lök och dillkvistar i en fin form som de kan serveras ur. Häll över lagen medan strömmingarna fortfarande är varma. Förvara i kyl till nästa dag.

Laga en god middag med bara fem ingredienser!

Ibland är det trevligt att laga mat med få ingredienser. Det blir ofta lättlagat och dessutom lite billigare – och absolut lika gott som med många fler! Prova den här lättlagade och jättegoda laxen!

Citronlax med sparris

Även det lilla hushållet kan med fördel använda en förpackning med fyra laxfileer, då det här är en rätt som gör sig utmärkt som matlåda! Receptet ger 3-4 portioner och du behöver:

4 tinade laxfileer
4 citroner, gärna ekologiska
en knippa grön sparris
citronpeppar
2 msk honung

(salt, olivolja)

Gör så här: Salta och peppra laxen med generöst med citronpeppar. Häll över hälften av honungen (har du inte flytande honung så går det utmärkt att värma vanlig hpnung) och stek laxen i ugnsform mitt i ugnen på 150°, i ca 15-20 minuter.

Skölj och klyfta citronen. Ansa sparrisen. Stek sparrisen så den blir mjuk. Stek sedan citronen – droppa över resten av honungen.

Fördela lax och sparris på tallriken, och lägg ett par citronskivor på varje. Servera med valfritt tillbehör – kanske vill du ha något matigt som ris eller potatismos, eller så kanske du väljer att bara ta lite sallad eller tomat till. Smaklig måltid!

Höstens goda grytor – med fina fisken

Fisk är gott, det. Tyvärr äter de flesta av oss fisk alldeles för sällan – även jag – men jag försöker verkligen ändra på det. För egentligen finns det ju inget godare än en riktigt god fiskgryta.

Fiskgryta med skaldjur

En underbar gryta som blir matig av potatisen och krämig av grädden. Vill du kan du blanda olika fisksorter i den, t ex lax, torsk, kolja… Du kan också ersätta räkorna med kräftstjärtar eller, om du har en mindre budget, utesluta dem helt. Grytan blir lika god ändå! Hur mycket sambal oelek du tar beror på om du vill ha soppan het eller mild. 

2 gula lökar
4 potatisar
20 st körsbärstomater
1 msk matolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
8 bitar vit fisk, t ex torsk eller Alaska pollock
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 – 1 msk sambal oelek
400 g räkor med skal
1 kruka dill

Ev salt och peppar

Gör så här : Skala och hacka löken. Skala potatisen och tärna den i kuber. Skär även fisken i kuber.

Fräs lök och potatis i olja tills löken blir mjuk. Häll på tomatpure, fond och vatten. Låt koka upp och sjud det hela i 10 minuter innan du vänder ner fisk och tomater.

Låt grytan sjuda under lock i ca 10 minuter eller tills fisken är genomkokt. Smaka av med dill och sambal oelek och ev salt och peppar. Häll i vispgrädden och låt grytan få ett uppkok. Ta grytan av värmen, vänd ner räkorna och servera – gärna med ett gott bröd och kanske en klick aioli.

 

Strömming som sardiner…

Sardinströmming, har du ätit det någon gång? Om inte så kan jag verkligen rekommendera det! Det är en av min väninna Febes paradrätter – en härlig strömmingsrätt som passar lika bra som varmrätt med potatis eller ett gott mos som kall på smörgås.

Sardinströmming à la Febe

Ca 650 g färsk strömmingsflundra/sillflundra
6 msk rapsolja (eller annan smakneutral olja)
3 dl vatten
2 tsk ättika (24 %)
6 msk tomatpuré (jag använder Slotts)
½ dl Heinz Chilisås
2 tsk socker
4 tsk salt
2 krm vitpeppar 

Gör så här: Börja med att skölja strömmingsflundrorna, och låt dem rinna av; rulla sedan varje flundra, med den smala delen innerst (de står stadigast så) och placera dem tätt tillsammans i en låg, vid traktörpannan, med fenorna upp (dekorativt, och lätta att plocka bort sedan).

Blanda alla ingredienserna till såsen, vispa samman och häll över strömmingsrullarna, som bör täckas (vid behov, lite extra vatten).

Sjud i ca 20 min (viss anpassning efter flundrornas storlek) och låt dem gärna stå kvar på eftervärmen en liten stund.

Ät genast, med potatis eller potatismos, eller låt dem vila något dygn i kyl – då blir flundrorna nästan ännu godare eftersom kryddningen gått in mer i fisken. Servera dem då antingen med kokt potatis eller som smörgåspålägg, eller varför inte till kokt ägg?

Fredagsgott med musslor

Visst är det härligt att unna sig något extra på fredagskvällen! De här musselmackorna är en favorit hos oss. Helst gör vi dem på rökta musslor, men det är egentlige en smaksak. Huvudsaken är att man är generös med vitlöken…

Bred smörvitt bröd (1-2 per person). På med musslor efter behag och strö pressad vitlök och finklippt gräslök över. In i ugnen på 225 grader i några minuter tills brödet blivit frasigt och musslorna varma och avnjut med en kall öl eller ett glas vin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus