Trettonhelg med italiensk smakfest…

Nu stundar Trettonhelgen, en mysig helg som markerar slutet på julen och början på det nya året. Avnjut den med italienska smaker! Här får du recept på Vitello Tonnato – kalv med tonfisksås (och även på en variant med fläskfilé). Den avnjuts ofta som förrätt i Italien, men passar alldeles utmärkt även som huvudrätt. Recepten är lagom för 4-5 personer.

Vitello Tonnato

Den här rätten ska lagas dagen före festen, eftersom den serveras kall. Servera den med klyftpotatis eller ris och en fräsch sallad. 

1 kg kalvstek
10 svart- eller vitpepparkorn
3 lagerblad
1 gul lök
1 morot
1/2 dl färsk salvia (bladen)
3 msk kalv- eller hönsfond
2 dl vitt vin, gärna italienskt
vatten
2 tsk salt 

Tonfisksås

2 msk kapris
4 äggulor
svartpeppar
1 msk pressad citron
1/2 dl olivolja
5-6 sardellfiléer
1/2 kokspad (från kalvköttet)
300 g tonfisk i olja
salt

Till dekoration: citronklyftor, ruccolablad och kapris, gärna stora vackra med ”skaft”.

Gör så här: Lägg köttet i en gryta, häll på vatten och vin så att det täcker, och tillsätt fond. Tillsätt lök och morot, skurna i klyftor och bitar, salvia, lagerblad, pepparkorn och salt. Koka upp och dra sedan ner värmen till sparlåga och låt köttet sjuda på mycket svag värme under lock , ca 1 timme (innertempetaraturen ska vara 63 grader).

Ta upp köttet och låt svalna och förvara det inlindat i folie i kylen. Spara kokspadet.

Såsen gör du genom att mixa tonfisk (med oljan), sardeller och kapris slätt. Tillsätt äggulor och citronsaft och fortsätt mixa, medan du tillsätter olivoljan droppvis i en tunn stråle.

Späd med kokspad till en släkt konsistens och smaka av med salt och peppar. Förvara såsen kallt,  i en övertäckt skål.

Skiva kalvköttet och lägg upp det luftigt och fint på ett fat och häll över hälften av såsen med en sked. Dekorera med citron, ruccola och kapris och servera resten av såsen i en skål bredvid.

”Nästan” Vitello Tonnato – med fläskfilé

Om du inte får tag i kalvstek kan du laga den här rätten på fläskfilé istället. Det blir också jättegott! 

600 g fläskfilé
2 msk olivolja
ett par rosmarinkvistar (hackade)
skal från en halv citron
salt och svartpeppar
hackad persilja och kapris till garnering

Tonfisksås

1 burk tonfisk i olja
1 äggula
3 msk kapris (små eller medelstora) + 1 msk lag från kaprisen
några basilikablad
3 msk pressad citron
1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här: Putsa fläskfilén fri från senor och hinnor och krydda den med olivolja, citron, rosmarin, salt och peppar. Bryn den i stekpanna runt om tills den fått färg och stek den sedan helt färdig i ugnen på 100 grader tills den blivit genomstekt, ca 30 minuter. Låt svalna.

Gör tonfisksåsen. Mixa tonfisk (med oljan) med övriga ingredienser till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Skiva det kalla köttet tunt och lägg upp på serveringsfat. Häll såsen över köttet och garnera med persilja och kapris. Servera.

Festlig nyårsmeny med smaker från Balkan och Medelhavsområdet

På nyårsafton ska det vara festligt, men det behövs inte dyr oxfilé och äkta champagne för att få till nyårsfesten. Här är en budget som passar de flesta, och som inte heller är alltför kostsam. Recepten är anpassade för 4-5 personer men kan enkelt dubblas om så önskas.

Nyårsmeny

Förrätt

Shopskasallad

5 tomater
1 gurka
4 gröna paprikor
3 msk hackad persilja
1 dl oliv- eller rapsolja
1/2 dl vitvinsvinäger
salt & svartpeppar
2 dl smulad bulgarisk vitost (finns i välsorterade matbutiker)

Gör så här:  Skölj grönsakerna. Skala gurkan och dela den i tärningar. Tärna sedan tomaterna och paprikan. Blanda varsamt i en skål. Blanda sedan ihop olja, vinäger och salt och peppar samt persilja till dressingen. Rör om väl och häll över salladen. Rör om och ställ salladen kallt fram till servering. Smula då över osten.

Varmrätt

Lammfärsbiffar med matvete och bönsallad

500 g lammfärs (det går också bra med nöt- eller bland)
½ dl ströbröd
1 dl mineralvatten eller vanligt vatten
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk honung
1 tsk torkad salvia eller 1 msk färsk, finklippt
2 msk färsk persilja, finklippt
1 tsk vitvins- eller äppelcidervinäger
1 ägg
100 g fetaost, söndersmulad
salt, svartpeppar

Gör så här: Lägg ströbrödet i blöt i vattnet tills det svällt. Tillsätt färs, honung, vitlök, salvia och persilja och blanda varsamt. Knäck i ägget och den söndersmulade fetaosten och blanda tills färsen blir smidig – men arbeta den inte för länge! Forma ovala färsbiffar av ungefär samma storlek som ett ägg och stek dessa i lite olja på medelstark värme i stekpanna.

Servera med matvete med en god vitlökssås och sallad till. Jag brukar blanda en sallad på tomater, ruccola, pinjenötter, persiljekvistar, bönor av något slag (t ex kikärter eller kidneybönor) och lite söndersmulad feta till de här biffarna – det blir jättegott! Vitlökssåsen gör du enkelt själv genom att blanda lika delar creme fraiche och majonnäs med 1-2 krossade vitlöksklyftor.

Dessert

Mangomousse

2 paket djupfryst mango (ca 450 g)
1/2 g saffran (ett kuvert)
3 dl florsocker
2 gelatinblad

Gör så här:  Tina mangon och lägg bitarna, tillsammans med florsocker och saffran, i en matberedare eller mixer. Mixa slätt.

Låt gelatinbladen ligga i blöt i fem minuter. Krama ur dem och smält i en kastrull tillsammans med ca 1-2 msk av mangopurén. Rör om så blandningen blir jämn och slät.

Häll i gelatinblandningen i mangopurén och fördela i portionsglas. Låt stå kallt minst två timmar före servering. Kan serveras som den är eller med mandelbiskvier.

GOTT NYTT ÅR!

Smörgåstårtans dag 13 november

Idag firar vi Smörgåstårtans dag – en dag som är väl värd att uppmärksamma. Vid sidan av kanelbullen är kanske smörgåstårtan något av det mest svenska som finns.

Gröna smörgåstårtan

Det här är en läcker och fräsch vegetarisk smörgåstårta som lätt kan bli helt vegansk om du byter ut alla mjölkprodukter mot veganska alternativ. Den som vill kan förstås servera tunnskivad skinka eller andra charkuterier till men det är absolut inte nödvändigt – jag har aldrig träffat en ”köttätare” som inte älskat den här smörgåstårtan. Du behöver:

8 landgångsbröd eller motsvarande mängd kantskurna skivor av formfranska

Parmesanfyllning
450 g frysta gröna ärter
1 dl valnötter eller andra nötter
100 g finriven parmesan, ca 2 dl
400 g naturell färskost av Philadelphiatyp
salt och nymald svartpeppar

Tomatfyllning
1 burk kärnfria gröna oliver, ca 240 g
1 burk tomatpesto, ca 150 g

Garnering
2 dl crème fraiche
200 g naturell färskost av Philadelphiatyp
salt och peppar

Valfria dekorationer, t ex blandade späda salladsblad, paprikaringar, hyvlad gurka, hyvlad parmesan ost, druvor, physalis…

Gör så här: Först gör du parmesanfyllningen. Tina ärterna och hacka valnötterma. Lägg allt i en matberedare tillsammans med parmesan och färskost. Kör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt. Gör sedan tomatfyllningen genom att finhacka oliverna och blanda med tomatpeston. Förvara kallt. Finhacka oliverna. Rör ihop med tomatpeston. Ställ i kylskåpet.

Gör garneringen. Blanda creme fraiche med färskost, salta och peppra.  Ställ i kyl medan du monterar smörgåstårtan.

Lägg två landgångsbröd bredvid varandra på ett serveringsfat. Bred på hälften av parmesanfyllningen. Lägg på ytterligare två landgångsbröd och bred på all tomatfyllning. På med nya landgångsbröd och bred på resten av parmesanfyllningen. Täck slutligen med de två sista bröden och bred över creme fraiche-krämen – se till att den täcker kanterna också.

Garnera tårtan med grönt och frukt, täck med plastfolie och ställ kallt fram till servering.

Studentfesten: Gröna grillspett

Grillspett går alltid hem och vill man verkligen köra budget så väljer man gröna spett. De är minst lika goda som traditionella, med korv och kött, och kan tillagas i ugn såväl som på grill. Trä bara upp lagom stora bitar av olika grönsaker och rotfrukter på blötlagda spett av trä, pensla dem med en god grillsås (recept hittar du här nedan) eller bara med lite olja, salt och peppar, och du har ett riktigt läckert inslag på festbuffén.

Här är några förslag på grönisar som passar att grilla. Välj efter tycke och smak och plånbok!

champinjoner, paprikabitar, lökklyftor, squashbitar, champinjoner, körsbärstomater, ananas, bitar av förkokta majskolvar, aubergine, stora tomater i klyftor, förkokta morötter, förkokta bitar av sötpotatis… 

Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränserna.

Enkel och god grillsås

Blanda en del senap och 2 delar ketchup, och rör ner en matsked olja, lite soja och 1-2 matskedar honung eller farin. Smaka av med salt och peppar och pensla spetten. 

Studentfesten: Härliga ostpajer

Ostpaj går alltid hem och det här är en särskilt god och lättlagad variant utan pajdeg.

Festlig ostpaj

Receptet blir lagom för två pajer. Som inslag i en buffé räcker de till åtminstone 10 personer.

Rör ihop 4 pkt färskost av Philadelphiatyp (smaksatt eller naturell) med 8 ägg och 6 dl riven ost (gärna Västerbotten), kanske också lite salt och peppar.

Häll i två smorda pajformer, eller former med löstagbar botten, och grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader tills den ”stannat” och fått vacker färg.

Tips! Du kan givetvis baka pajerna en och en om du inte har två formar.

Studentfest med liten budget, funkar det? Jajamen!

Nu stundar åter studentens ljuva tid – dessa underbara veckor då allt handlar om fest och glam.

Jag har varit på studentmottagningar som kostat skjortan. Och visst är det bekvämt och lyxigt att beställa allt färdigt – att inte behöva snåla eller vända på slantarna. Men hur många av oss är förunnade att leva så?

Jag vill slå ett slag för studentmottagning med budget – en fest som alla har råd med. Det innebär inte att festen blir mindre trevlig. Ibland kan det faktiskt vara precis tvärtom, eftersom en mindre prestigelös fest ofta får folk att slappna av mer, och känna sig hemma.

Att dricka

Bland det som kostar allra mest på studentmottagningen är bubblet och annat dryckjom som öl och vin. Jag föreslår en billig cava att skåla i, och att dra ner på resten av ölet och vinet. Ställ fram flaskor och tillbringare med smaksatt vatten i mängd intill de alkoholhaltiga dryckerna, det ser festligt ut och ingen gäst kommer att må dåligt av om han eller hon får ett par öl eller vinglas mindre. Tunna skivor av gurka, olika citrusfrukter, äpplen och så vidare ger vattnet en härligt fräsch smak och är dessutom vackert att titta på.

Om man vill snåla ännu mer kan man med fördel blanda en bål att skåla i. Blanda Cava med fruktsoda och massor med frukt och/eller bär. Festligt och gott och kostnadseffektivt!

Dekorationer

Till studentfesten vill man förstås dekorera vackert. Och det kan man göra med väldigt enkla medel, som inte alls kostar särskilt mycket. Ballonger är billigt (särskilt om du väljer bort de särskilt ”studentanpassade” som är gula och blå och har studentmössor och flaggor på sig…) och att plocka ängsblommor och björkris för att löva altanen, balkongen eller trädgården kostar ju ingenting alls. Hundkex är guld värt, för de är både lättplockade och vackert skira. Har du tillgång till syrener (om de inte har blommat ut) är det också en höjdare.

Dukar behöver heller inte kosta särskilt mycket. Visst kan du köpa pappersdukar om du vill, men vita lakan fungerar alldeles utmärkt och inte gör det något om det är lite hål och revor i dem heller, det döljer man lätt med ett uppläggningsfat eller en blomvas.

Gästbok

En gästbok är en trevlig detalj på studentmottagningen, en gammal tradition som är väl värd att ta upp igen. Köp ett enkelt block med hårda pärmar, helt enkelt, och lägg tillsammans med en penna på ett bord i anslutning till buffén – det blir ett härligt minne för studenten!

Buffémat

Hembakat bröd, goda röror, härliga tårtor… Det finns hur mycket som helst man kan bjuda på även med en tunn plånbok. Kika in på bloggen under veckan så får du massor med härliga recept!

 

Välkommen Valborg – här är en festlig meny för alla plånböcker!

Nu stundar Valborgsmässoafton, en dag som alltid betytt något särskilt för mig. Dels för att denna dag på allvar signalerar att våren är kommen (oavsett vädret, som inte alltid är till sin fördel…), dels för att Valborgsmässoafton är mina föräldrars bröllopsdag. De gifte sig i Nysunds kyrka i Åtorp den 30 april 1952 – glada, unga och med hela livet framför sig. Och de höll ihop tills döden skilde dem åt 2007. 55 år alltså, närmare 60 om man räknar med åren de hade ”sällskap” och var förlovade. Det är inte fy skam, det!

Idag är de borta båda två, och även om det gått några år – och även om det faktiskt är sant att tiden är ens vän och läker såren – så går det knappt en dag utan att jag tänker på dem med värme och kärlek. Och alldeles särskilt just på Valborg förstås.

Dagen till ära får det bli en av min mammas favoriträtter, laxfilé med citron. Jag lägger till lite honung och hasselnötter också, och serverar med stuvad potatis. Till efterrätt en enkelt ananaskaka serverad med lite vispad grädde. Enkelt, billigt, lättlagat och jättegott.

Valborgslax

Knepet är honung och citron – sött och syrligt som blandas och förstärker laxens naturligt goda smak. Hacka en näve hasselnötter och strö över också, om du vill – det blir jättegott!

Jag brukar räkna 1 laxfilé per personSalta och peppra filéerna väl på  båda sidor och lägg dem i en smord ugnsform.

Ringla över honung (du kan också använda fast honung, det är bara att värma lite på den) – tänk 1/2 msk per filé ungefär. Och så pressar du generöst med citron över. Strö sedan över de hackade nötterna. In i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. 

Stuvad potatis

Skala 10-12 potatisar till en stuvning för fyra personer. Koka upp 4-5 dl mjölk, eller gräddmjölk. Skär potatisen i små tärningar och lägg i den kokande mjölken. Låt puttra på svag värme tills potatisen blir mjuk och stuvningen tjocknar. Stuvningen behöver inte redas av, utan salta och peppra efter smak och klipp över persilja vid serveringen.

Ananaskaka

2 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
1 dl gräddfil eller filmjölk
2 dl krossad ananas
3½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker

Kolasås

1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Till formen

bakplåtspapper, en klick smör, lite strösocker samt ca 1 dl krossad ananas

Garnering

strössel eller kokos

Gör så här: Klä botten av en rund sockerkaksform med bakplåtspapper. Smörj formen – även papperet – och strö lite socker på papperet. Bre också ut ett tunt lager krossad ananas i botten av formen. och sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt smöret. Häll i gräddfilen. Blanda ner ananas och blanda, Blanda mjöl med vaniljsocker och bikarbonat och tillsätt till äggsmeten.

Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ca 45 minuter. Ta ur och låt kallna i formen.

Gör kolasåsen så här: Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt puttra 5-6 minuter. Dra från värmen och låt svalna.

När kakan är kall, dela den i två delar. Täcke den understa delen med kolasås och lägg på den andra bottnen. Häll resten av kolasåsen över kakan och garnera med strössel eller kokos. Servera med lättvispad grädde, eller som kaka till kaffet.

Helgens härliga brunch

Påskfirandet är visserligen över, men det finns ingenting som hindrar att man gör det lite festligt och fint även under en vanlig helg. Varför inte laga till en härlig brunch på lördag eller söndag? Njut av lång, härlig måltid med familj eller goda vänner – eller varför inte helt ensam, kanske med favoritmusiken som sällskap? Här är några av mina bästa brunchrecept!

Amerikanska pannkakor

Ingenting säger ”brunch” så mycket som amerikansk pannkakor, helst serverade med lönnsirap och blåbär. Men det går också jättebra att servera dem med honung eller vanlig sylt! Det här enkla och lättlagade receptet ger 10-12 pannkakor beroende på hur stora du gör dem – ungefär dubbelt så många om du väljer att grädda dem i plättjärnet:

2 1⁄2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat
1⁄2 tsk salt
2 1⁄2 dl mjölk eller hälften vardera av mjölk och fil
2 msk smält smör samt smör eller olja till stekning
1 ägg

Gör så här: Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten och vispa sedan i mjölk och smält, avsmalnat smör. Rör ner ägget sist. Grädda pannkakorna i smör eller olja och vänd dem när de sväller upp och blir lite bubbliga på ovansidan. Servera pannkakorna med bär, lönnsirap (eller vanlig sirap), honung, sylt eller vad du föredrar.

Tips! Lägg på lite bär eller ett par bananskivor på varje pannkaka innan du vänder dem.

Ett alternativ till dessa kan vara de här goda bananplättarna med bara 2 ingredienser.

Äggfria pannkakor

Pannkakor går också utmärkt att laga utan ägg. Bara blanda ihop en smet på vetemjöl och mjölk – eller lika delar mjölk och vatten – och vips har du supergoda och frasiga pannkakor till frukosten.

Jag kör inga exakta mått på de pannkakorna utan tar kanske 5-6 dl mjölk till pannkakor för fyra personer, och sen vispar jag i mjöl lite i taget och vispar slätt mellan varje omgång, tills jag får en ganska tjock smet. En knivsudd salt behövs för smakens skull, men socker tillsätter jag inte – då sockrar jag hellre pannkakorna när de är gräddade, eller äter dem med sylt.

Grädda små pannkakor, eller grädda plättar i plättjärn, och servera som vanliga pannkakor med de tillbehör du gillar mest. Jättegott!

En god äggröra…

… får du om du vispar ner 11⁄2 msk vetemjöl i 1 dl mjölk. Vispa tills det blir slätt och tillsätt ytterligare 2 dl mjölk. Vispa i 3 ägg, salt och vitpeppar. Smält 1 msk smör i en kastrull och häll i äggsmeten – koka på svag värme och rör om lite då och då tills äggröran tjocknat.

Till äggröran passar det bra med stekt bacon eller bräckt skinka och några halverade stekta tomater – man kan också tänka sig lite rökt fisk och stekta champinjoner.

Smoothies

Smoothies är så gott, och passar så bra till brunchen. Dessutom kan man ju göra så många olika varianter. Här är ett par av mina favoriter!

Hallonsmoothie

Ger 4 smoothies i små glas – 2 i stora. Receptet går utmärkt att dubbla!

2 bananer
250 g frysta hallon
3 dl mjölk
3 dl yoghurt (helst med vaniljsmak)
1 msk honung eller råsocker

Gör så här: Skala och skiva bananerna. Mixa alla ingredienser och servera eventuellt med några bär som dekoration.

Grön avokadosmoothie

En uppfriskande smoothie med häftig färg. God är den också! Receptet ger ca 6 dl:

1 avokado
200 g mango eller ananas
2 kiwi
10 cm gurka
70 g färsk spenat eller mangold
saft av 2 citroner eller limefrukter
5 msk vatten

Gör så här: Dela och kärna ur avokadon och skala ananas, mango och kiwi. Skär frukterna och gurkan i bitar och mixa tillsammans med spenaten, den pressade citrusen och vattnet. Servera!

Grahamsscones

Scones är en favorit i vårt hem, och de här lite grövre är mycket populära. De är jättegoda med marmelad, eller med en lagrad ost.

2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1⁄2 tsk salt
2 msk linfrö
75 g smör

2 dl keso eller kvarg

Gör så här: Värm ugnen till 225°. Blanda mjölet med bakpulver, salt och linfrö i en matberedare och kör ett par varv tills allt blandats. Tillsätt keson samt smöret i kuber, och kör tills du får en deg. Rulla ut degen till en avlång rulle och dela i sex delar. Lägg dessa i muffinsplåt, eller direkt på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna lite och dela varje bröd i två delar vid servering.

Smaklig brunch!

Fredagsmys med grönsaksdip

Fredagsmys behöver inte bara vara chips och ostbågar. Att dippa krispiga grönsaker är minst lika gott och dessutom nyttigt. Gör några goda dipsåser, köp hem dina favoritgrönsaker – morötter, gurka, blomkål, selleri, paprika eller vad det nu kan vara – skär i stavar och strimlor eller bryt i buketter och dippa. Såååå gott!

Fetaost-dip

200 g fetaost
2 dl crème fraiche
1 kruka basilika
2 msk olivolja
saften av en halv citron
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Gör så här: Smula sönder fetaosten och mixa den med övriga ingredienser. Klart!

Tips: Har du ingen mixer så går det lika bra att röra ihop ingredienserna för hand. Mosa då fetaosten och finklipp eller hacka basilikan.

Guacamole

4 avokado
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk pressad lime eller citron
1 tsk malen koriander
1/2 tsk spiskummin
1 kryddmått cayennepeppar
salt, peppar
1 tsk raps- eller olivolja

Gör så här: Dela avokadon i två delar, skrapa ur innehållet med en sked och mosa med en gaffel. Blanda mosad avokado med den pressade vitlöken och citrussaft och smaka av med kryddor och lite olja.

Tips! Om du lämnar en kärna i röran behåller den sin gröna färg bättre och blir inte lika snabbt gråbrun.

Ädelostdip

100 g ädelost, gärna Kvibille
1 dl färskost 
1 dl mjölk
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk ättika eller vitvinsvinäger
salt och peppar

Gör så här: Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med färskost, krossad vitlök och mjölk. Vill du ha en helt slät dip kan du köra med mixer, annars är det gott när den är lite mer rustik. Tillsätt en liten sked ättika när dipen är så slät som du vill ha den och salta och peppra efter smak.

Trettonhelgen väl värd att fira

Trettonhelgen är en trevlig helg, tycker jag, väl värd att fira. Den känns mindre pretentiös än jul och nyår, helt enkelt, och därför tycker jag ofta att det är både roligare och mer inspirerande att arrangera trettondagsmiddag.

I år blir det porterstek och till dessert tapiokapudding

Porterstek

1 – 1½ kg nötstek (t ex fransyska, rostbiff men även billigare kött såsom högrev går mycket bra)

Koka köttet med:

1 flaska  porter (33 cl)
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 torkade enbär
8 pepparkorn (jag föredrar vitpeppar men svartpeppar fungerar givetvis lika bra!
2 lökar, delade i klyftor
1 morot, skuren i bitar

Sås:
8 dl spad från steken
2 dl mellangrädde
5 msk vetemjöl

Gör så här: Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och morot i en gryta som är stor nog att rymma köttet. Torka av köttstycket och lägg det i grytan. Se till att kokspadet når halvvägs upp runt köttbiten. Koka sedan i en halvtimme under lock. Vänd sen köttet och stick ner en köttermometer mitt i köttbiten – när den visar på 72 grader är steken färdig. Men låt den gärna ligga kvar i kokspadet en kvart eller så innan du tar upp den!

Sila av kokspadet och mät upp hur mycket det är. Späd med vatten eller buljong till 8 dl. Vispa sedan ut mjölet i ungefär hälften av grädden – se till att smeten blir slät och fin! Häll spadet, redningen och resten av grädden i en kastrull och koka upp under omrörning (man kan behöva vispa lite också, så att mjölet inte klumpar sig) och låt den sen puttra i ett par minuter.

Servera sedan med valfri potatis och tillbehör såsom gelé, syltlök, ärter, eller gröna bönor.

Tapiokapudding

Tapiocagryn kommer från kassavabusken och är en viktig stapelvara i många delar av  världen. Den stärkelserika och glutenfria tapiokan används som redning i olika maträtter. Receptet är lagom för 4 personer men är lätt att dubbla.

1 dl tapiokapärlor
6 dl mjölk, eller mjölk och grädde
1 ägg
1 dl socker
vaniljextrakt (eller vaniljsocker)

Gör så här: Lägg tapiokapärlorna i blöt i 4 dl mjölk, i en kastrull och låt stå minst en timme. Blanda i övriga ingredienser utom vanilj. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen börjat koka, dra så ner värmen till låg och låt puttra  under omrörning i 15-20 minuter. När puddingen tjocknat tillsätt vanilj efter smak och servera varm eller kall.

Trevlig trettonhelg!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus