Pumpapaj får inte saknas på Halloweenfesten!

Klassisk pumpapaj – pumpkin pie

Deg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk socker
ca 1-2 msk iskallt vatten

Fyllning:
4 dl kokt och mixat pumpakött
3 ägg
2 tsk ingefära
3 tsk kanel
2 dl farinsocker eller råsocker
1/2 tsk salt
1 ½ dl gräddmjölk (hälften av varje)

Gör så här: Gör pajdegen på vanligt sätt och tryck ut i en pajform. Låt stå kallt en stund och nagga den med en gaffel innan du förgräddar den i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader.

Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175 grader. Vispa ihop pumpapurén med äggen till en slät smet och blanda sedan i gräddmjölk, socker, salt och kryddor. Häll smeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen 40-45 min, eller tills ytan stannat. Servera ljummen med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.

Goda äppelknyten blir helgens läckraste dessert

Äpplenas tid är nu och vad kan förgylla helgen bättre än saftiga äppelknyten med en härlig vaniljsås till? Här får du recept på båda delar. Vill du hellre servera en god citronsås till så får du recept även på det.

Äppelknyten

Till 4 stycken behöver du:

4 små äpplen
2 djupfrysta smördegsplattor
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:
1 dl skållad, skalad och mald mandel
2 msk florsocker
1/2 tsk mald kardemumma

Garnering:
Pärlsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och gröp ur äpplena. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och fördela den i äpplena. Tina och kavla ut varje smördegsplatta till ca 14×28 cm. Sporra ut fyra kvadrater på 14×14 cm. Ställ ett äpple i mitten på varje degkvadrat.

Pensla kanterna på smördegen och vik upp hörnen runt äpplena. Nyp ihop ordentligt och picka är och var i smördegen med en tandpetare. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Ät dem något avsvalnade, gärna med vaniljsås till.

Hemlagad vaniljsås

Satsen ger 4 portioner

2 äggulor
1 msk strösocker
2 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3 %)
1 msk vaniljsocker

Gör så här: Vispa samman alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud på svag värme, under vispning, tills såsen tjocknar. Låt kallna under lock men vispa i den då och då så att den inte får skinn. Smaksätt med vaniljsockret.

Citronsås

Satsen ger 4 portioner

2 äggulor
1/2 dl strösocker
rivet skal och saften från 1 citron
2 dl vispgrädde

Gör så här: Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Tillsätt citronsaften och hälften av det rivna skalet. Vispa grädden och rör ner i äggsmeten. Smaka av och tillsätt mer citronskal om så önskas. Låt stå kallt innan servering.

 

Njut av sensommaren med hemgjord glass

Augusti är en av mina favoritmånader. Jag vet att många tycker det är lite jobbigt när semestern tar slut och hösten börjar göra sig påmind men själv har jag alltid älskat just den här tiden. Jag tycker om de mörka sensommarkvällarna, milda och ljumma, och jag gillar att det blir lite mörkare så man kan tända värmeljus och kura på balkongen. Men sommaren är inte slut ännu så varför inte passa på att göra lite hemlagad glass att avnjuta så här under sensommaren? Här är flera recept som inte kräver någon glassmaskin, och som är jättelätta att göra.

Glass – grundrecept

Vispa 2 äggulor och 2-4 msk florsocker poröst. Vispa sedan 3 dl grädde, och blanda ner detta i äggblandningen. Tillsätt 2 tsk vaniljsocker och valfri smaktillsats.

Förslag på smaktillsatser
1-2 dl bär (hela eller mosade)

1 msk punsch
1 dl hackade nötter
1 dl hackad choklad
2-3 msk koncentrerad apelsinjuice

Endast fantasin sätter gränserna.

Rör samman och ställ sedan in glassen i frysen. Den ska frysas minst 3-4 timmar, och ta gärna ut den och vispa igenom den ett par gånger under frystiden så blir den luftigare och godare. Servera med bär, eller bara som den är!

Banan- och nutellaglass

4 mogna bananer
1/2 dl nutella

Gör så här: Skala bananerna och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Styckfrys dem, t ex på en bakplåt, 8 timmar eller över natten.

Ta ut bananskivorna och kör dem i matberedare till dess de blivit jämnt mosade. Tillsätt jordnötssmöret och kör tills glassen blivit riktigt krämig och fått fin konsistens.

Tips! Byt ut nutella  mot jordnötssmör eller annat nötsmör.

Lingonparfait

Receptet blir lagom till 6-8 personer. Gin är inte nödvändigt men passar fint smakmässigt ihop med lingonen och alkoholen gör dessutom att du inte behöver röra i glassen – konsistensen blir perfekt ändå.

8 äggulor 
8 msk florsocker
8 dl vispgrädde
4–6 dl lingonsylt, helst rårörd
(1⁄2 dl gin)

Gör så här: Vispa grädden i en bunke. Vispa sedan äggulorna med florsockret i en annan så att smeten blir riktigt pösig. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten och blanda sedan varsamt ner lingonsylten och, om du vill, gin.

Frys in glassen i en sockerkaksform, eller i lagom stora dessertskålar som tål frys.

Snabbgjord bärglass

Det här är en nyttig, sockerfri glass som görs på frysta bär. Receptet blir lagom för 2 men kan enkelt dubblas. Tänk på att frysa in bananen några timmar innan du ska göra glassen, skiva den och frys den i en fryspåse.

200 g hallon, blåbär eller andra bär – eller blandade bär
1 fryst banan
ca 1 dl naturell yoghurt

Gör så här: Lägg bananskivorna tillsammans med bären i en mixer. Mixa alla ingredienserna till en slät glass. Tillsätt yoghurt, lite i taget, tills glassen är lagom tjock och slät. Ät direkt eller frys in med plastfolie över till dess att du blir sugen.

Klassiska tillbehör till glass är chokladsås och kolasås. Det kan du också göra enkelt själv med de här enkla recepten.

Chokladsås

Det här receptet är gammalt och beprövat med få och billiga ingredienser, och otroligt lätt att göra, men smaken är så fyllig och fin att den slår det mesta!

1½ dl vatten
1½ kakao
1½ strösocker

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och rör om. Koka upp och låt sjuda tills såsen blir blank och fin och slät. Servera varm eller ljummen till glass.

Kolasås

1½ dl ljus sirap
1½ dl strösocker
1½ dl grädde

Gör så här: Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Låt blandningen koka upp och småkoka sedan i ca 5 minuter eller tills såsen fått vacker färg. Dra av plattan och låt svalna. Servera till glass.

 

Semesterbaka utan ugn: Chokladkolapaj

Kola och choklad är oslagbart ihop, och den här pajen går hem hos alla.

Chokladkolapaj

Receptet har jag fått av en väninna med det vackra namnet Yasmine, därför kallar vi den alltid för Yasmines paj i vår familj. Du behöver:

1/2 pkt digestivekex
75  g smält smör
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
400 gram choklad av valfri sort
1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt

Gör så här: Krossa kexen till smulor och rör ihop dem med det smälta smöret. Tryck ut degen ut i en rund form på 24 cm och ställ kallt i 20-30 minuter.

Bred ut kolasåsen över bottnen och ställ den svalt på nytt.

Gör chokladtäcket genom att mäta upp grädden i en kastrull och låt koka upp. Dra av från plattan och bryt ner chokladen, och låt den smälta i grädden under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Bred ut tryffelkrämen över kolasåsen och ställ kall tills chokladen stelnar. Garnera om du vill med färska bär och servera gärna med lättvispad grädde eller halvsmält vaniljglass.

Använd din favoritchoklad till den här lättbakade och delikata chokladkolapajen!

 

Drömgod rabarberkaka blir gott till helgens kaffestunder

Det här är en fantastiskt god kaka, som dessutom är otroligt lätt att baka. Jag brukar använda rabarber, men det går jättebra med annan frukt eller bär, såsom jordgubbar, hallon, vinbär eller vad du nu har tillgång till.

Rabarberkaka

Den uppmärksamme receptläsaren märker kanske att det står kkp (kaffekopp) istället för dl. Det var ett mått som användes förr i tiden. Receptet är så gammalt att min farmor gjorde den när hon hade småttingar på 1930-talet!

2 1/2 kkp (kaffekopp) vetemjöl
1 1/2 kkp strösocker eller brun farin (eller hälften vardera)
1 ägg
150 g smör eller margarin
1 tsk bakpulver

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål. Tryck ut degen i en form på ca 1 1/2 l, men spara lite som du strör överst. Skär 4-5 rabarberstjälkar i bitar och lägg på degen. Smula den sparade degen överst och grädda i mitten av ugnen på 200 grader tills den är genomgräddad och fått fin färg.

Desserter från förr: Fyllda strutar

Frasiga strutar fyllda med grädde och bär… Sådant bjöds det då och då efter söndagsmiddagen i min barndom – en dessert som tar lite tid i anspråk men som smakar himmelskt!

Strutar på mormors vis

Det här receptet ger ca 6 strutar. Strutarna ska ju vara kalla, så dem kan du förbereda. Men när du har fyllt dem ska de serveras genast, annars blir de mjuka. 

50 g rumsvarmt smör
1 äggvita
3/4 dl florsocker
3/4 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl vispgrädde
6 msk sylt eller bär av något slag, t ex hallon eller lingon

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Vispa äggvitan i en skål och vispa därefter smör och florsocker så det blir mjukt och poröst. Rör försiktigt ner äggvitan och rör sedan i vetemjölet.

Rita 6 rundlar, cirka 12 cm, på ett bakplåtspapper. Vänd papperet och bred ut smeten i rundlarna.

Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter. Ta ut plåten och rulla ihop kakorna till strutar medan de fortfarande är varma, det går bra att använda bomullshandskar om du tycker de blir för varma. Ställ dem att kallna i glas. Om de hinner kallna för mycket innan du är klar med alla så kan du sätta in dem i ugnen igen så mjuknar de.

Vispa grädden och smaksätt med favoritsylt eller bär. Fyll sedan de kalla strutarna med grädden och servera.

Desserter från förr: Saftsoppa

Gillar du desserter? Jag också – kanske lite för mycket… Jag försöker därför hålla igen under veckorna, men till helgen tycker jag det passar bra att servera en riktigt god dessert efter middagen. Den här veckan vill jag slå ett slag för de klassiska desserterna, som serverades i min barndom – och ännu längre tillbaka – och som fortfarande står sig väl i konkurrensen från mer moderna efterrätter.

Saftsoppa

Saftsoppa verkar inte många koka nuförtiden. Det är så synd, för det är både lättlagat och gott. Passar jättebra att servera som dessert eller mellanmål, med små skorpor eller biskvier eller färsk frukt – men det är också jättegott till risgrynspudding eller mannagrynspudding.

3 msk potatismjöl
7 dl vatten
3 dl röd saft, t ex hallonsaft eller blandsaft

Gör så här: Koka upp saft och 6 dl vatten i en kastrull. Blanda ut potatismjölet med resten av vattnet i ett glas. När soppan kokat upp tillsätter du potatismjölsredningen genom att droppa den i saften under vispning. Den tjocknar ganska snabbt och ska nästan få ett uppkok – men bara nästan. Då drar du de från värmen, häller upp den i en skål eller tillbringare och låter den svalna.

Vårens första rabarber…

Nu har den första rabarbern kommit – vilken lycka! Fick en knippa av en god vän med trädgård och firade med en härlig rabarberkaka som gör succé både till kaffet och som dessert med vispad grädde, vaniljsås eller halvsmält vaniljglass till.

Rabarberkaka i långpanna

4 ägg
2 dl brun farin
250 g smör
1 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4-6 rabarberstjälkar i småbitar

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Häll i smöret samt mjölken och rör om. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör tills allt är ordentligt blandat. Häll i smord ugnsform, ca 30×30 cm, och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.


Skördetider – lägg in ingefärspäron och koka en härlig päronsylt

Du som har ett eget päronträd, lyckliga du! När jag var barn fanns ett gråpäronträd i kvarteret, och jag älskade att plocka och äta de kärva frukterna. De är hårda och har en underbar smak – så goda att äta som mellanmål eller bara för att det är så gott.

Gråpäron finns ytterst sällan i butik, men du som har tillgång till dessa goda päron passa på och njut nu när de mognar! Vi andra får ”nöja oss” med andra sorter om vi inte har turen att hitta gråpäron på torget, vilket då och då kan inträffa.

Päron går förstås också alldeles utmärkt att använda i inläggningar. Det vattnas fortfarande när jag tänker på min mosters ingefärspäron, som serverades som dessert vid festliga tillfällen. Så gott! Här får du receptet på denna underbara inläggning, och på en mild och fin päronsylt med vanilj.

Ingefärspäron

Just till ingefärspäron passar gråpäron perfekt!

1 kg små, fasta päron
saften av en halv citron
5 dl vatten
5 dl strösocker
25 g färsk ingefära i tunna skivor

Gör så här: Koka ihop socker och vatten med ingefära i ca en kvart. Skala under tiden päronen, men låt skaften sitta kvar (skrapa rent dem med kniv). Halvera eller låt dem vara hela och häll citronsaft över så att de inte mörknar.

Koka päronen i ingefärslagen i ca en halvtimme, prova med en sticka så att de är mjuka innan du slår av värmen, för koktiden varierar en hel del. Skumma om det behövs.

Ta upp päronen med hålslev och fördela i steriliserade burkar med lock, gummiring och spänne. Häll på lagen så att den täcker päronen och förslut. Kyl snabb och förvara de oöppnade burkarna i kyl.

Tips! Tillsätt 1 krm natriumbensoat till lagen för ökad hållbarhet!

Päronsylt

500 g päron, skalade och skurna i bitar
3 dl syltsocker
1 vaniljstång
1 tsk vaniljpulver

Gör så här: Blanda päron och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha. Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

… och en klassisk smulpaj

Nu har vi kört rabarber hela veckan här på Matbloggen, så varför inte fortsätta med det?

Smulpaj med rabarber

Klassisk smulpaj behöver ingen närmare presentation. Försvinnande god – och lätt att variera med andra bär eller frukter efter tycke och smak!

6-8 rabarberstjälkar, skurna i bitar
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker (eller motsvarande mängd sötningsmedel)
2½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver)
100 g smör

Gör så här: Blanda rabarber med potatismjöl och socker i en liten pajform eller annan ugnsfast form. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och smör till en smulig deg. Fördela smuldegen över rabarbern och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter. Avnjut med lite lättvispad grädde, halvsmält vaniljglass eller vaniljsås.

Vaniljglass är gott till smulpaj – särskilt om den är lite halvsmält…
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus