Sill hör inte bara midsommar till…

Har du en eller annan matjesburk kvar efter midsommar? Förtvivla inte! Matjessill hör inte bara midsommar till! Det här är en underbar sillrätt som min mamma brukade göra. Ett liknande recept finns också i en av Anna Bergenströms kokböcker. Där kallas den för Den glada sillen.

Alices lekfulla sill

Receptet är perfekt för två personer, med en kastrull nykokt färskpotatis och knäckebröd till.

1 burk matjessill
1 gul eller röd paprika
1 röd lök
2 dl creme fraiche
2 msk skånsk senap
lite grovmalen svartpeppar

Till garnering

1-2 hårdkokta ägg i klyftor
5 cm zucchini i skivor
5-6 cocktailtomater, gärna i olika färg
dillkvistar

Gör så här: Hacka paprikan och lägg den i botten på ett trevligt fat. Lägg matjesbitarna över. Rör ihop crème fraîche med senap och svartpeppar och bred detta över sillen. Garnera med tunna zucchiniskivor, halverade cocktailtomater, äggklyftor och dillkvistar. Servera med nykokt potatis, knäckebröd och gärna ett ljust öl till, t ex en pale ale eller en lager. DSC_4841

 

Maskrosor – mer än bara ogräs. Koka en härlig marmelad!

Du ser dem omkring dig varenda dag och ofta tänker du nog inte ens på dem som något annat än ogräs. Solgula, förvisso vackra på sitt eget anspråkslösa sätt, men mest av allt ett gissel i blomrabatten och för den som vill ha en golfmässig gräsmatta. Jag talar om den evigt blommande och ständigt lika vitala maskrosen.

Trubaduren Carl-Anton skrev en underbar fras om just maskrosor i sin visa ”Om maskros och tjärdoft”:

Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut. Men det är så skönt att sitta och minnas, små solar i gräset när sommarn är slut…

20130413Loewenzahn_Hockenheim1Så oerhört vackert, och något som för alltid förändrade min syn på dessa solgula sommarblommor! Men visste du att maskrosen inte bara är vacker och frodig utan dessutom är både ätbar och till och med delikat? Maskrosmarmelad är en ren delikatess som dessutom är vackrare än det mesta. Prova själv!

Maskrosmarmelad

5 dl maskrosor (de gula kronbladen)
5 dl vatten
3 dl syltsocker
2 citroner eller lime (eller en av varje)
ev en bit ingefära

Gör så här: Dra loss de gula kronbladen, lägg dem i en rymlig bunke. Skala citrusfrukterna i tunna strimlor – spara skalet och skiva sedan frukten och lägg i maskrosbunken. Koka upp vattnet och häll över maskrosor och citrus och låt stå och dra tills vattnet kallnat.

Sila av och häll vätskan i en syltgryta eller annan rymlig kastrull. Tillsätt citrusskal och socker och låt koka upp. Sjud i ca en kvart och skumma väl. Häll upp på väl rengjorda burkar, låt svalna och förvara kallt. Underbart gott på den rostade mackan eller till kex och ost!

Matminnen från Turkiet: Zucchinisoppa från Pamukkale

Här är jag förevigad i fantastiska Pamukkale där vi också bjöds på resans godaste soppa.
Här är jag förevigad i fantastiska Pamukkale där vi också bjöds på resans godaste soppa.

När vi reste på rundturen i Turkiet besökte vi bland annat Pamukkale – bomullsborgen. Och just så ser de ut, de vita formationerna som sträcker sig upp mot himlen. Som bomull… Så vackert att det tar andan ur en!

På hotellet i Pamukkale (som var ett av de allra trevligaste under resan) avnjöt vi också en underbar festbuffé och en soppa som var gudomligt god i all sin enkelhet.

Jag tjatade och tjatade och efter att ha tjatat tillräckligt fick jag receptet av hotellkocken så nu serveras den här soppan även hemma i mitt kök när suget efter den turkiska maten blir för stort…

Zucchinisoppa från Pamukkale

½ purjolök
2 stora zucchinis
1 stor potatos
2 msk smör eller olivolja (eller hälften av varje)
1,3 l kokhett vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3-4 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
200 g hackad spenat
saft från ½ citron

Gör så här: Skölj och finstrimla purjolöken. Skala och tunnskiva potatisen. Skär zucchinin i tunna skivor.

Fräs potatis, lök zucchini i matfettet i en stor soppgryta. Pressa i vitlök och tillsätt curry och paprikapulver och rör om. Fräs under omrörning på svag värme i ca 10-15 minuter.

Häll i vatten och buljongtärningar och koka upp. Låt koka på småkoka på rätt svag värme i ca en halvtimme.

Ta grytan från värmen, mixa soppan slät och tillsätt sedan grädde och hackad spenat. Pressa i citronsaft och servera med ett gott bröd. 2015-02-08 19.06.10

Turkisk yoghurtsoppa på menyn!

Nu skriver vi mars och äntligen börjar det gå mot ljusare tider. Så skönt! Det här har, ärligt talat, inte varit mycket till vinter så det känns härligt att den snart är över tycker jag.

Själv har jag haft en släng av årets influensa. Inte kul, den var riktigt otrevlig. Två besök på akuten blev det eftersom min astma gick igång ordentligt av influensan, och som om det inte hade räckt så fick jag lunginflammation efteråt dessutom. Lunginflammation är dock något som går att medicinera som tur är, så nu mår jag riktigt bra även om jag är lite matt. Jag hoppas att du, kära bloggläsare, har klarat dig bättre!

Denna vecka blir det soppa på menyn. Jag har inspirerats av de goda sopporna jag bjöds i Turkiet, och försökt återskapa dem här hemma. Soppa är ju så gott, särskilt serverat med ett riktigt gott bröd!

Turkisk yoghurtsoppa

5 dl yoghurt av turkisk (eller grekisk) typ
1 ägg
1 tsk salt
½-1 tsk svartpeppar
30 gr smör
1 finhackad gul lök
2 tsk torkad och söndersmulad mynta

samt

2 tjocka brödskivor skurna i tärningar
Olja för stekning av brödskivorna

Gör så här: Smält smöret i en soppkastrull, lägg i den hackade löken och fräs på svag värme tills löken är mjuk och genomskinlig. Häll i 4 dl yoghurt och 5 dl vatten och låt koka upp. Låt sjuda några minuter på svag värme och ta sen av soppan från spisen.

Rör ut ägget med resten av yoghurten och myntan. Vispa ner i soppan och smaka av med salt och peppar.

Fräs brödtärningarna i olja i en stekpanna (se till att oljan är riktigt varm innan du lägger i brödet). Fräs dem under ständig omrörning tills de är gyllenbruna.

Häll upp soppan i portionsskålar och lägg i brödtärningarna vid servering. 2015-02-07 21.12.28

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus