Amerikanska burgare dagen till ära

Idag firar USA sin nationaldag, och mina vänner ”over there” har förberett sig i veckor. Varför inte fira lite du också? Själv ska jag fira med riktigt maffiga hamburgare American style. Godare burgare finns inte!

Hamburgare Americana

Det här receptet har jag fått från en vän i USA, och de är verkligen saftiga och goda. Och om vädret inte tillåter grillning (här är det mulet och regnet hänger i luften) så är det bara att steka burgarna i stekpannan istället, för de blir lika smarriga på vilket sätt du än väljer att tillaga dem.

Till 4 stora hamburgare behöver du:

800 g nötfärs (eller lamm för variation)
1 grovt hackad gul lök samt 2-3 finhackade vitlöksklyftor
salt, peppar
1 ägg eller 2 äggulor
8 stora hamburgerbröd eller ännu hellre småfranska
Eventuellt 4-8 skivor ost (gärna cheddar eller emmenthaler)

Valfria tillbehör:

Råa lökringar, rostad lök, saltgurka, senap, ketchup, hamburgerdressing, majonnäs, skivad avocado, skivad tomat, sallad, knaperstekt bacon… Prova att byta ut senap och ketchup mot fransk senap och tomatpuré! Det ger en lite mindre söt och mer vuxen smak och är jättegott.

Gör så här: Blanda färsen med salt, peppar och lök och vitlök. Knäck i ägget och blanda försiktigt – överarbeta inte färsen. Forma fyra stora runda hamburgare, ca 1½ cm tjocka. Tryck ner burgarna lite på mitten – det gör att de håller formen mycket bättre när de tillagas och därmed också blir lättare att garnera med en massa godsaker.

Grilla eller stek varsamt, några minuter på varje sida (tänk på att grillkolen ska ha en fin glödbädd innan du lägger på burgarna!).

Om du vill ha cheeseburgare lägger du ost på varje burgare när de nästan är färdigstekta så att osten får smälta lite lagom mycket. Servera med bröd och dina favorittillbehör!

Hamburgerdressing

Varför inte göra din egen hamburgerdressing? Blanda 1½ dl gräddfil2 vitlöksklyftoren nypa örtsalt och ett par matskedar tomatketchup. Enklare blir det inte – och bra mycket godare än butikernas färdigköpta!

Tuna melt – en varm macka från USA

Har du ätit Tuna Melt någon gång? Det är en härlig varm macka som serveras på diners och delis i USA. Det finns många varianter, men utmärkande är att osten ska just smälta (melt) och inte gratineras.

Tuna Melt

Perfekt för fredagskvällens vickning!

4 bröd, t ex formbröd, runda tekakor eller små polarkakor

2 burkar tonfisk i olja
1 dl majonnäs, gärna Hellmans amerikanska
4 msk finhackad rödlök
4 msk finhackad grön paprika (funkar med alla färger) 

salt och svartpeppar

smör att bre på brödet
4-8 tjocka tomatskivor
rejält med ost – 4-8 tjocka skivor eller 4 dl riven

Gör så här: Låt tonfisken rinna av och rör sedan ihop den med majonnäs, lök, salt och peppar.

Smöra brödet och fördela tonfiskröran på bröden. Lägg en eller två tomatskivor på varje smörgås och fördela osten över.

Värm mackorna i ugnen på 175-200° i ca 10-15 minuter tills osten är smält – inte gratinerad. Lite färg kan den gärna få, men den ska fortfarande vara mjuk när den serveras. Servera med sallad, eller med pommes för en matigare måltid.

Tips! Man kan också göra en täckt tuna melt. Då använder du formbröd, fördelar fyllningen på ett bröd och lägger det andra över. Tryck till lite och stek sen smörgåsen varsamt i en panna med en aning matfett tills osten blir krämig.

Goulash som i amerikanska mellanvästern

Har du ätit goulash någon gång? Nej, inte den ungerska nationalrätten utan en amerikansk variant – särskilt vanlig i mellanvästern – och som uttalas goo-losh.

Det hade inte jag heller förrän jag blev bjuden på denna traditionella rätt av en god vän med rötterna i Illinois. men numera lagar jag den ofta här hemma, för den är sagolikt god och dessutom både billig och lättlagad.

Goulash

Den här rätten har ingenting med gulasch att göra. Det är helt enkelt en pastagratäng med köttfärssås, ofta med champinjoner, och makaroner som gratineras med cheddarost. Ljuvligt gott! Du kan använda vilken kort pasta som helst, men av någon anledning är det vi ibland kallar u-makaroner – och som i USA kallas elbow macaroni – det allra godaste i den här gratängen.

Till en gratäng för fem-sex personer behöver du:

 

400 g makaroner
400 g köttfärs, bland- eller nöt
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
1 dl tomatpuré
1 buljongtärning, kött- eller grönsaksbuljong
1-2 dl vatten
olja eller smör till stekning
salt och peppar
worcestershiresås
ev 1 tsk chiliflakes

2-3 dl cheddarost eller annan ost, riven

Gör så här: Hacka löken fint och bryn den i lite olja eller smör i en stor gryta. Tillsätt färsen lite i sänder och dela sönder den med en trägaffel. Bryn tills färsen blivit grå, och tillsätt då tomaterna och buljongtärningen. Rör om och låt puttra 5-10 minuter på mellanstark värme. Späd med vatten då och då om den blir väldigt tjock. Rör ner tomatpuré och smaka av med salt och peppar och worcestershiresås – ca 1-2 tsk – och rör om. Tillsätt också chiliflakes för lite mer sting.

Rör ner de torra makaronerna i färssåsen och låt koka i tio minuter till. Häll sedan alltsammans i en ugnsfast gratängform och häll över ost. Gratinera i mitten av ugnen på 225-250 grader i ca 10 minuter, eller tills rätten fått vacker färg. Servera med sallad.

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Mac and Cheese

Makaroner passar lika bra året om, och själv är jag särskilt förtjust i den amerikanska ”nationalrätten” Mac & Cheese

Mac & Cheese

Det här är en enkel och jättegod variant av den amerikanska klassikern. Receptet blir lagom för 4-6 personer:

1,5  l mjölk
600 g makaroner, helst u-formade
400 g riven cheddarost

Gör så här: Häll mjölken i en stor kastrull och koka upp. Tillsätt makaronerna och dra ner värmen, och rör om flitigt tills de är kokta – det brukar ta omkring 10 minuter. Dra av värmen och tillsätt osten. Rör om tills all ost har smält och makaronerna är jämnt täckta.

Tips! Om du orkar sätta på ugnen, så är det gott gratinera den färdigkokta rätten i en ugnsform på hög värme (ca 250°) i 5-10 minuter.

7 up-kaka – en amerikansk klassiker

7 Up-kaka, har du hört talas om det nån gång? Det hade inte jag heller förrän för några år sedan, men i USA är det en klassiker och i vissa delar av landet en så vanlig kaka att den till och med går att inhandla färdig i butik.

Särskilt mycket 7 Up smakar den egentligen inte – däremot får kakan en fantastisk konsistens eftersom man använder många ägg och dessutom bubblig läsk istället för bakpulver.

Kakan kan serveras med eller utan glasyr, och är himmelskt god till en kopp kaffe eller ett glas iskall mjölk.

7 Up-kaka

Det här receptet har jag fått från en väninna i Texas, och måtten blir därför lite annorlunda än i ”vanliga” recept. Kkp är helt enkelt en förkortning på kaffekopp. Använd en rund form, gärna med hål i mitten, och smörj ordentligt. Du kan förstås använda annan kolsyrad läsk – coca cola-kaka är en variant. 

3 kkp (kaffekoppar) vetemjöl
3 kkp strösocker
1 tsk flytande vaniljextrakt (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 kkp 7 Up eller annan läsk med smak av lime och citron, t ex Sprite
5 ägg
1 kkp smält smör (ca 50-75 g)

Glasyr:

1 kkp florsocker
1/4 kkp 7 Up

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Vispa upp äggen i en annan bunke, och vispa tills de är riktigt uppvispade. Häll i äggen och det smälta smöret i mjölblandningen och rör om noga. Häll i läsk och vaniljextrakt och häll smeten i den smorda formen. Låt sedan kakan vila i formen i några minuter. Grädda sedan på nedersta falsen i ca 150-175 grader i drygt en timme.

Låt kakan vila i formen en stund innan du stjälper upp den.

Bästa ”friesen” gör du på avokado

Så är man hemma från USA och i vanlig ordning blev jag förkyld efter flygresan. Det har säkert olika orsaker men givetvis smittar förkylningar lite extra lätt när man befinner sig i en flygkabin i åtta timmar. Nåja, en och annan godsak har jag tagit med mig i alla fall – som dessa avocado fries. Har du provat det någon gång? Det hade inte jag förrän jag kom till Harlem Public (en mysig restaurang i Harlem). Och jag blev fast. Hädanefter är avocado fries en av mina främsta favoriter, och de passar till allt från hamburgaren till biffen eller som förrätt/snacks med en god dipsås.

2 fasta och medelstora avokador, skalade och urkärnade och delade i kilar (av ungefär samma storlek som en apelsinklyfta)
1/2 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
2 vispade ägg
drygt 1 1/2 dl panko (asiatiskt ströbröd, knaprigare än vårt vanliga)

Olja till fritering

Gör så här: Värm ugnen till 200°. Värm oljan i en medelstor kastrull – den ska nå ca 4-5 cm upp från botten – tills den får rätt värme för fritering. (Testa med en liten brödbit, om den blir gyllenbrun på 30-60 sekunder har oljan rätt temperatur).

Blanda mjölet med saltet på en flat tallrik. Häll upp ägg och panko i separata skålar. Doppa avokado i mjöl, sedan ägg och sist panko. Lägg upp dem en och en på en bricka eller stor tallrik tills alla är klara.

Fritera 3-4 avokadokilar i taget tills de blir gyllenbruna, det tar mellan 30 och60 sekunder. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Håll varma i ugnen tills servering. Salta med lite flingsalt innan du serverar.

Hälsning från New York!

Nu är jag i New York, en av mina favoritstäder. Det var ett tag sen jag var här men det mesta är sig likt. Inte minst maten, som jag bara älskar. Dels urvalet förstås – här finns ju exakt ALLT. Dels – och ännu mer – de klassiska rätterna från det amerikanska köket. Att sätta sig på en klassisk New York-diner och beställa in en reubensandwich, med creamsoda eller rootbeer till, är verkligen lycka för mig. Lägg till lökringar eller fries som ”side order” och du har en måltid som du står dig på en hel dag.

På Harlem Public, som ligger på Broadway mitt emellan 148 och 149 gatan serverar dom de godaste fries jag någonsin ätit, både vanliga och av sötpotatis. Och det är sötpotatisfriesen som är allra godast. Passar till allt från burgare till maffiga mackor eller en god köttbit.

För första gången åt jag också avocadofries – sanslöst gott med krispig yta och lent och mjukt inuti. Ska försöka tigga till mig receptet för detta måste ju bara provas även hemma!

Sötpotatisfries som i Harlem

Receptet räcker till ca 4 personer
3 msk olivolja
2-3 nypor flingsalt
1 msk vallmofrö
8 stora sötpotatisar
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i stavar och fördela på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö på flingsalt och vallmofrö.

Baka i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Rör om lite när hälften av tiden gått. Dra upp värmen till grilleffekt (eller 250 grader) de sista minuterna och flytta upp plåten högt upp i ugnen.

Sötpotatisfries – här med en grilled cheese. Ljuvligt gott!

Matbloggen åker till New York

De kommande veckorna befinner jag mig i New York, så nu blir det Americana i Matbloggen ett tag. Redan idag bjuder jag på receptet till en av mina favoriträtter i det amerikanska köket: Liver & Onion. Så du som inte gillar inälvsmat kan antingen sluta läsa redan nu – eller faktiskt ge levern en chans…

Liver and Onions

 En ren delikatess, och både billig och lättlagad – kan det bli bättre? Till en stadig middag för fyra behövs:

Ca 1 kilo ungnötslever i bit
4-5 gula lökar
salt, grovmalen svartpeppar

(mjölk till urvattning)

Gör så här: Lägg levern i blöt i mjölk en timme eller två innan du börjar tillaga den. Det är inte alls nödvändigt, men mjölken tar bort den lite beska smak som lever ibland har. Därefter kokar du den på svag värme i fyrtio-femtio minuter.

Låt den svalna något innan du skär den i fina skivor, ca 1-1½ cm tjocka. Vänd leverskivorna i vetemjöl, krydda med salt och rejält med svartpeppar, och stek dem i lite matfett på ganska stark värme. Jag brukar ta lika delar smör och olja, och steka dem fyra-fem minuter på varje sida.

Skala och skiva lökarna. Fräs lökskivorna i lite smör eller olja. Strö lite råsocker över, samt smula ner en buljongtärning, då blir löken härligt mustig och bryter av fint mot den peppriga levern. Späd löken med lite vätska då och då så den blir riktigt mjuk och fin.

Servera med någon form av potatis, kokt eller stekt eller varför inte klyftor? Och bjud gärna cola eller någon annan läsk till maten – ska det vara americana så ska det!

 

Söderns goda brödpudding

Brödpudding är en given dessert till soul foodmiddagen.

Brödpudding på sydstatsvis

En underbart god brödpudding lagar du enkelt med brödkanter, ett paket russin och en gräddig äggstanning. Riv 5-6 skivor vitt bröd i bitar och lägg i en ugnsform. Strö över socker och kanel efter smak, samt ett par nävar russin. Har du rom eller whisky hemma kan du gott stänka över en liten skvätt – då blir det ännu godare.

Gör en äggstanning på 2 ägg och 2 dl gräddmjölk, en pytteliten nypa salt och ett par teskedar vaniljsocker. In i mitten av ugnen på 200 grader tills puddingen får gyllengul färg och äggstanningen har stelnat. Vill du kan du servera med vaniljsås eller halvsmält vaniljglass till.

Smaklig måltid – och trevlig helg!

Ris på soul food-vis och ett härligt potatismos

Ris och potatis har båda sin självklara plats på soul food-buffén, och det går att laga det i många olika varianter. Så här får du ett riktigt gott ris:

Soul food-ris för 4

Det här receptet är lätt att dubbla om ni blir många vid bordet.

Koka 4 portioner ris i grönsaksbuljong och blandar med en burk avrunna bönor av något slag, gärna svarta. Lite salt, peppar och paprikakrydda blir perfekt kryddning.

Potatismos som i amerikanska södern

Potatismos må vara en svensk husmansklassiker men det är också en klassiker på det amerikanska matbordet, inte minst i sydstaterna. Den här varianten påminner faktiskt lite om vår egen klassiker lapskojs! Du behöver:

10-12 stora ekologiska vinterpotatisar
1-2 dl mjölk

1 klick smör
salt, vitpeppar och en knivsudd strösocker
200 g knaperstekt bacon
1-2 dl riven parmesanost

Gör så här: Skala potatisarna och dela dem i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och mosa potatisarna med mosstöt tills det är helt fritt från potatisbitar. Om du tycker det är tungt går det också bra att använda elvisp. Klicka i smöret och tillsätt mjölken lite i sänder och rör om, eller vispa. Smaka av med salt, peppar och en knivsudd socker, blanda ner det knaperstekta baconet samt den rivna osten. Servera!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus