Glad Lucia!

Få högtider är så älskade som Lucia. Lucia betyder ljus och det är just som ljusbärare hon är känd i Sverige och Norden. Hon förebådar julens glada budskap och välkomnar med nybryggt kaffe och lussekatter på sin bricka. Men helgonet S:ta Lucia mötte ett mörkt öde för sin kristna tros skull.

Lucia föddes på 280-talet i Syrakusa, Sicilien. Hon levde under kejsar Diocletianus tid, en tid av svåra förföljelser för kristna, något som till sist kom att göra henne till en av historiens mest uppmärksammade och älskade martyrer.

Lucia firas den 13 december och det är inte bara i Sverige som hennes fest firas som en ljusfest. Före den gregorianska kalenderns införande var Lucianatten årets längsta natt och Lucia förknippas med ljuset både i övriga Skandinavien, delar av Östeuropa och i Italien. Den svenska Luciatraditionen härstammar från sent 1700-tal, det vill säga protestantisk tid, vilket gör Lucia unik bland katolska helgon i vårt land.

Glad Lucia!

Härlig glutenfri kavring och hemgjord rödbetssallad

Få  bröd andas så mycket jul som just kavring. Att det dessutom är lätt att baka gör det ju inte sämre precis. Den här kavringen är glutenfri och passar nästan alla!

Glutenfri julkavring

600 gram filmjölk eller yoghurt
200 gram mörk sirap
1 tsk bikarbonat
30 gram nyponskalsmjöl
50 gram mandelmjöl
250 gram bovetemjöl
20 gram fiberhusk
2 tsk salt
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk malen pomerans (ca 1 litet skal)
2 msk torkade tranbär

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla torra ingredienser inklusive tranbär, blanda väl. Rör sedan ner sirap och filmjölk och rör till en jämn smet.

Häll smeten i en smord brödform och strö över bovetemjöl. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 45-50 minuter.

Låt sedan svalna helt under bakduk, på galler. Låt brödet vila i formen till nästa dag så blir det lättare att skära.

Det här brödet är jättegott till en skink- eller köttbullsmacka, varför inte med hemgjord rödbetssallad på?

Rödbetssallad

2 stora rödbetor, ca 300 gram
1/2 äpple
1/2 msk ättiksprit
1/2 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
1 krm salt
1 tsk dijonsenap

Gör så här: Skölj rödbetorna men skala dem inte. Låt dem sedan koka i ca 40-50 minuter eller tills de är mjuka. Skölj dem i kallt vatten så att de svalnar, gnid sedan av skalet med händerna.

Tärna rödbetorna i 0,5-1 centimeterstora tärningar och lägg dem i en skål och blanda med ättikspriten. Blanda majonnäs, crème fraiche, salt och senap i en skål. Rör ihop med de kalla rödbetorna.

Skala äpplet och tärna i lika stora bitar som rödbetorna och rör ned dem i rödbetssalladen. 

Julens godsaker: Mandelchoklad och marshmallowklubbor

Ibland räcker inte tiden till för att koka knäck och annat. Då kan det vara bra att ha något snabbt på lut, som den här jättegoda mandelchokladen och de superenkla – men jättegoda – marshmallowklubborna!

Mandelchoklad

Det här är superenkelt och supergott. Mandeln kan bytas ut mot hasselnötter eller andra nötter, och chokladen kan vara mörk, ljus eller vit – det får smaken avgöra! Receptet ger ca 40 knäckformar.

2 dl sötmandel eller andra nötter
250 g choklad av valfri sort
knäckformar

Till garnering: mandel eller andra nötter

Gör så här: Hacka mandeln och fördela i knäckformarna. Smält chokladen i vattenbad och ta en tesked till varje knäckform. Garnera varje form med en mandel och låt sedan stelna. Förvara svalt.

Marshmallowklubbor

Det allra snabbaste julgodiset gör du enkelt med hjälp av marshmallows och tårtpynt. Köp hem en påse vanliga vita mashmallows och några tuber tårtpynt i olika färger. Dekorera sedan marshmallows i olika mönster och färger. Tryck ner marshmallows på tunna grillspett av trä – två till tre stycken på varje pinne – och ställ i glas. Vackert, dekorativt och mycket populärt, allra mest hos barnen!

Julens godsaker: Rice Krispies Treats

Våra vänner på andra sidan Atlanten, de kan sitt godis minsann. Här är ett favoritrecept som jag fått av en amerikansk väninna.

Rice Krispies Treats

Löjligt lättlagat och gott så det smälter i munnen…

 75 g smör
1 stor påse marshmallows
5-6 dl rice krispies

(olja eller bakplåtpapper till formen)

Gör så här: Smält smöret i en stor gryta. Häll i marshmallows och värm på svag värme under omrörning till dessa smält och blivit till en fluffig kräm.

Häll i rice krispies och rör om och häll alltsammans i en oljad form/långpanna ca 30×20 cm. Låt kallna i kyl och skär eller bryt sedan i lagom stora fyrkantiga bitar eller avlånga ”bars”. Förvara svalt.

Julens godsaker: Knäck på flera sätt

Advent är en härlig tid för julens förberedelser. Och en av de trevligare förberedelserna är att laga sitt eget julgodis.

Knäck är nog min favorit bland julens alla gotter. Min mamma var likadan – det hann inte bli mer än november förrän hon tjuvstartade med en omgång knäck, som vi sedan åt som lördagsgodis under ett par veckor framåt…

Mammas knäck

Mamma lagade sin knäck lite på känn, efter ett recept som hennes far och farmor använt. Det brukar jag också ofta göra. Då ser receptet ut ungefär så här:

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 ½ dl strösocker
en klick smör (ca 25 g)

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sen koka i 45-60 minuter på medelvärme. Rör om då och då. Testa om smeten är klar genom att göra kulprovet. När knäcken har önskad konsistens, häll upp den i knäckformar och låt stelna.

Knäck med messmör

Jag är ingen älskare av messmör och första gången jag smakade messmörsknäck var jag minst sagt skeptisk. Men det är verkligen underbart gott. Messmöret tillför en härlig vaniljkolasmak och knäcken blir härligt seg. Prova!

1½ msk smör
1 dl grädde
1½ dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl messmör
½ dl hackad mandel eller ströbröd

Gör så här: Blanda allt utom mandeln i en tjockbottnad gryta och koka till 125 C eller gör kulprovet till önskad konsistens. Det kan ta allt från en halvtimme till uppemot en timme. Rör regelbundet i grytan. Blanda så i mandeln och häll upp i knäckformar.

Solrosknäck

Man får också en underbar knäck om man blandar solroskärnor i knäcksmeten istället för den klassiska mandeln. Här är mitt recept:

2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
½-1 dl rostade solrosfrön, gärna hackade (Risenta har en bra variant som passar fint här!)

Häll grädden, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Koka utan lock på medelvärme, så att knäcksmeten bubblar men inte kokar över. Rör om då och då – men inte alltför ofta för då kan knäcken bli sockrig. Koka 30-40 minuter eller till dess du kan göra kulprovet – då är smeten klar. Om du använder termometer gäller följande: koka smeten till 120 grader för en mjuk knäck, 125 grader för hårdare och 130 grader för en riktigt hård knäck.

Kulprovet

Ta en tesked knäcksmet ur kastrullen och doppa i ett glas eller en skål med kallt vatten. Om smeten stelnar så den går att forma till en kula är den klar. Är den för lös så ska den koka längre. Ju längre koktid, desto hårdare och fastare knäck.

Baka till 1 advent

På söndag är det – äntligen – 1 advent! Varför inte passa på att baka något gott till adventskaffet? Här är två klassiska sorters småkakor och en himmelskt god mjuk pepparkaka. Trevlig adventssöndag!

Ökensand

De här kakorna är verkligen fantastiskt goda. Min mamma bakade dem alltid till festliga tillfällen – och allra helst kring advent – och de smälter i munnen. Eftersom man bryner smöret blir smörsmaken extra god och dessutom får kakorna den där ljusbruna färgen som man kan associera just till ökensand. Så goda så de smälter i munnen!

Bryn 200 g smör i en kastrull. Det ska få färg men får inte brännas vid, så det gäller att ha ordentlig uppsikt och röra om hela tiden! När smöret slutat skumma ska det kallna och bli lite stelt.

Rör smöret vitt och poröst med 250 g socker. I en annan bunke rör du ihop 5 dl vetemjölmed 1 krm hjorthornssalt och 1-2 tsk vaniljsocker. Rör ner smörblandningen och blanda till en smidig deg.

Forma sedan ovala kakor i en matsked. Skåra dem på mitten med en bordskniv, och lägg sedan kakorna på smord plåt (eller plåt med bakplåtspapper).

Grädda i svag ugnsvärme – 150 grader – i 20-30 minuter eller tills kakorna fått fin färg.

Korintkakor

200 g rumstempererat smör
0,75 dl strösocker
2 dl korinter
4½ dl vetemjöl

Gör så här: Rör smör och socker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt korinter och vetemjöl och rör ihop till en deg. Rulla degen till små bollar och lägg dem på en bakplåtpappersklädd plåt med lite mellanrum. Tryck till varje boll med en gaffel.

Grädda korintkakorna mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, tills de får lite fin färg på kanterna. Låt svalna på galler och förvara i burk.

Mjuk pepparkaka

Det här är en enkel pepparkaka, som går snabbt att slänga ihop men som smakar som om du haft besvär med den jättelänge!

Vispa 2 ägg med 2 dl brun farin eller socker. Smält 75 g smör och tillsätt 1 dl filmjölk.

Koka upp och häll den kokande vätskan i äggsmeten.

Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat), 1 tsk malen kryddnejlika, 1 tsk kanel och 1 tsk ingefära och rör ner i smeten.

Häll i smord och bröad form och grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ungefär 35-40 minuter. Kakan blir saftig och god utan att vara onödigt fet eller överdrivet söt. 

 

Matbloggen önskar god jul

Nu tar Matbloggen jullov. Men i mellandagarna återkommer jag med tips på en god och prisvärd nyårsmeny. Vi ses då!

God jul!

God jul i hela världen

… ja nästan i alla fall. Även om inte alla firar jul så firas jul i alla fall av  väldigt många människor världen över. Men nu handlar det inte om själva julfirandet – utan om hur man säger God jul på olika språk. Här är en lista som är perfekt för dig som vill kunna säga God jul till hela världen så här dan före dopparedan…

Afrikaans: Gesëende Kersfees 
African/ Eritrean/ Tigrinja: Rehus-Beal-Ledeats
Albanska:Gezur Krislinjden
Arabiska: Milad Majid
Argentina (spanska): Feliz Navidad
Armenska: Shenoraavor Nor Dari yev Pari Gaghand
Azeri: Tezze Iliniz Yahsi Olsun

Bahasa Malaysia: Selamat Hari Natal
Baskiska: Zorionak eta Urte Berri On!
Bengali: Shuvo Naba Barsha 
Brasilien (portugisiska: Boas Festas e Feliz Ano Novo
Bretagnska: Nedeleg laouen na bloavezh mat
Bulgariska: Tchestita Koleda; Tchestito Rojdestvo Hristovo

Chile (spanska): Feliz Navidad
Choctaw: Yukpa, Nitak Hollo Chito
Colombia (spanska): Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo 
Corsian: Pace e salute
Crazanian: Rot Yikji Dol La Roo
Cree: Mitho Makosi Kesikansi

Danska Glædelig Jul

Engelska: Merry Christmas
Eskimo: (inupik) Jutdlime pivdluarit ukiortame pivdluaritlo!
Esperanniskaonian: Ruumsaid juulup|hi

Föröiska: Gledhilig jol og eydnurikt nyggjar!
Farsi: Cristmas-e-shoma mobarak bashad

Filipinska: Maligayan Pasko!
Finska: Hyvaa joulua
Flamländska: Zalig Kerstfeest en Gelukkig nieuw jaar
Franska: Joyeux Noel
Frisiska: Noflike Krystdagen en in protte Lok en Seine yn it Nije Jier!

Galiciska: Bo Nada
Gäliska: Nollaig chridheil agus Bliadhna mhath ùr! German: Froehliche Weihnachten
Grekiska: Kala Christouyenna!

christmascandycaneHawaiianska: Mele Kalikimaka
Hebreiska: Mo’adim Lesimkha. Chena tova
Hindi: Shub Naya Baras
Hausa: Barka da Kirsimatikuma Barka da Sabuwar Shekara!
Hawaiianska: Mele Kalikimaka ame Hauoli Makahiki Hou!

Isländska: Gledileg Jol
Indonesiska: Selamat Hari Natal
Iraqi: Idah Saidan Wa Sanah Jadidah
Iriska: Nollaig Shona Dhuit, or Nodlaig mhaith chugnat
Italienska: Buone Feste Natalizie

Japanska: Shinnen omedeto. Kurisumasu Omedeto

Katalanska: Bon Nadal i un Bon Any Nou!

Kinesiska: (Kantonesiska) Gun Tso Sun Tan’Gung Haw Sun
Kinesiska: (Mandarin) Kung His Hsin Nien bing Chu Shen Tan 
Koreanska: Sung Tan Chuk Ha

Kroatiska: Sretan Bozic

Latin: Natale hilare et Annum Faustum!
Lettiska: Prieci’gus Ziemsve’tkus un Laimi’gu Jauno Gadu!
Lausitzian: Wjesole hody a strowe nowe leto 
Litauiska: Linksmu Kaledu

Makedonska: Sreken Bozhik
Maltesiska: IL-Milied It-tajjeb
Manx: Nollick ghennal as blein vie noa
Maori: Meri Kirihimete
Marathi: Shub Naya Varsh

Navajo: Merry Keshmish

Nederländska: Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar! or Zalig Kerstfeast
Norska: God Jul eller Gledelig Jul

Occitanska: Pulit nadal e bona annado

Papua Nya Guinea: Bikpela hamamas blong dispela Krismas na Nupela yia i go long yu
Peru (spanska): Feliz Navidad y un Venturoso Año Nuevo
Plattyska: Heughliche Winachten un ‘n moi Nijaar
Polska: Wesolych Swiat Bozego Narodzenia or Boze Narodzenie
Portugisiska: Feliz Natal
Pushto: Christmas Aao Ne-way Kaal Mo Mobarak Sha

Romanche: : Legreivlas fiastas da Nadal e bien niev onn!
Rumänska: Sarbatori vesele
Ryska: Pozdrevlyayu s prazdnikom Rozhdestva is Novim Godom

Samiska: Buorrit Juovllat
Samoanska: La Maunia Le Kilisimasi Ma Le Tausaga Fou
Sardiska: Bonu nadale e prosperu annu nou
Skotsk gäliska: Nollaig chridheil huibh
Serbo-kroatiska : Sretam Bozic. Vesela Nova Godina
Serbiska: Hristos se rodi. 
Singalesiska: Subha nath thalak Vewa 
Spaniska: Feliz Navidad

Tagalog: Maligayamg Pasko. Masaganang Bagong Taon
Tami: Nathar Puthu Varuda Valthukkal

Tjeckiska: Prejeme Vam Vesele Vanoce a stastny Novy Rok
Trukeese: (Micronesian) Neekiriisimas annim oo iyer seefe feyiyeech! 
Thailändska: Sawadee Pee Mai
Turkiska: Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun

Ukrainska: Srozhdestvom Kristovym

Ungerska: Kellemes Karacsonyi unnepeket
Urdu: Naya Saal Mubarak Ho

Vietnamesiska: Chung Mung Giang Sinh
Walesiska: Nadolig Llawen

Yoruba: E ku odun, e ku iye’dun!

Tips på julmat – och julstämning – i sista minuten

Ibland hinner man helt enkelt inte med allt det där man hade tänkt sig innan julen plötsligt knackar på. Tiden räcker inte till – kanske inte energin heller. Men det går att skapa julstämning även i sista minuten – och det går att fixa julmaten även om man är ute i sista minuten. Här är några sista minuten-tips så här i elfte timmen…

Fixa julstämningen på nolltid

Har du inte hunnit städa? Inte hunnit plocka fram alla tomtar eller hängt upp allt glitter? Lugn i stormen – det finns knep att ta till för att höja julstämningen även om ens hem inte är i perfekt ordning!

Om du inte hunnit städa som du tänkt, så kan du enkelt fuskstäda genom att stryka lite såpa på elementen. Värmen lösgör den fräscha doften av såpa och hemmet doftar precis så rent som om du hade skurat överallt!

Doften av jul får du om du fyller en liten kastrull med vatten och glöggkryddor och ställer på spisen. Sätt värmen på sparlåga och snart sprids en underbar juldoft i hela huset.

Ta alla strumpor och annat smått och gott som du inte hunnit plocka undan och lägg i en påse. In med kassen i en garderob – tvätta kan du göra efter jul.

Om du inte hunnit julpynta så mycket så är värmeljusen räddningen. Tänd massor med ljus i lyktor och glas, eller på fat, och placera på öppna ytor. Det skapar fin stämning. Har du en adventsljusstake över? Placera den i bokhyllan eller på en byrå eller var du nu har extra plats – lika vackert som i fönstret!

Har du inte hunnit införskaffa vare sig amaryllis eller julstjärna? Plocka blommor ute istället! I naturen – eller på gården utanför hyreshuset för den delen – hittar du massor med vackra ”snittblommor”, såsom kottar, kvistar och stenar. Placera vackert i en skål, kanske tillsammans med en kanelstång eller två, och krusa lite presentsnöre över och du har en vacker julprydnad på nolltid!

Saknar du en vacker servis? Har du inte tillräckligt med finglas? Spelar ingen roll – det blir jättefint att duka med udda tallrikar och bestick och glas.

Och den snabba julmaten…

Julens köttbullar gör du med färdigköpta. Köp en sort du tycker om, stek i smör och krydda med kryddpeppar. Jättegott!

Ägghalvor tar ingen tid alls att göra. Hårdkoka ägg, låt kallna, skala och dela i halvor. Gröp ur gulorna och blanda dem med lite kaviar och majonnäs och fyll äggen med detta. En dillkvist som dekoration ger anrättningen ett festligare utseende.

Julsillen köper du färdig i butik – det finns mängder med sorter att välja på. Lägg upp på ett snyggt serveringsfat och garnera med valfri topping; rödlök, apelsinskal, dill, persilja… Vad du vill!

Prinskorv är snabbmat i sig. Har du tid så snitta ändarna, för det blir fint, men det går lika bra att bara smörsteka de små knubbiga korvarna precis som de är.

Vegoalternativ finns i frys- och kyldiskarna – ”köttbullar”, olika slags korvar, även filéer av olika slag. Går mycket snabbt att steka upp!

Brysselkål är billigt och gott och går snabbt att koka. Om du vill kan du blanda den avrunna kokta brysselkålen med apelsinklyftor och/eller granatäppelkärnor för ett extra snyggt utseende!

Den färdigköpta leverpastejen kan du piffa upp genom att skiva den i ganska tjocka skivor, lägg upp på ett fat och garnera med små cornichoner eller varför inte mandarinklyftor på burk?

Julskinkan köper du färdigkokt och griljerar i ugnen. Blanda 1 äggula, 4 msk senap av valfri sort, 1 msk strösocker och 1 dl ströbröd och bred över skinkan och in i ugnen på 225° tills skinkan fått vacker färg. Klart!

Grönkål finns att köpa färdig numera och den är inte alls dum! Den konserverade rödkålen kan du pigga upp genom att tillrätta lite rivet äpple när du värmer den.

Pepparkakor vill man inte vara utan. Men har du inte hunnit baka egna så köp färdiga – det finns många sorter och ”julsmak” är det på alla! Köp hem en tub grönmögelost också, så har du en härlig kombo!

Snabbaste desserten blir en burk fruktcocktail som du vispar grädde till – eller en rulle med risgrynsgröt, som blir en bra stomme för ris à la Malta. Bara att tillsätta lite vispad grädde och en sk vaniljsocker till gröten och vips är det klart!

Frukt och nötter är förstås alltid bra att ta till – dessa kan också ersätta desserten helt och hållet.

Har du fler tips på sista minuten-jul? Kommentera gärna!

Glöggmingel med salta och söta tilltugg

Visst är detta en härlig tid, med alla trivsamma förberedelser inför julen – och alla glöggpartyn som går av stapeln. Ordna ett mysigt glöggmingel, bjud på ett par – tre sorters glögg med lite tilltugg och du och dina gäster får en garanterat trevlig kväll!

Ibland är det roligt att göra sin egen glögg. Inte är det svårt heller, och nog känns det lite extra festligt att servera hemlagad glögg till pepparkakorna…

Vill du laga en alkoholbaserad glögg kan du göra så här: Blanda en halv flaska rött vin av god kvalitet, gärna spanskt, med en kanelstång, en vaniljstång, pomeransskalen bit ingefära (ca 3 cm lång) , 5 kryddnejlikor och 6-8 kardemummakärnor i en gryta. Tillsätt 3 msk strösocker och värm försiktigt utan att koka. Tillsätt ½-1 dl konjak eller okryddat brännvin och servera med mandel och russin. Satsen räcker till 7-8 glas.

Till den alkoholfria glöggen kan du antingen använda ett alkoholfritt rödvin eller svartvinbärsdryck som bas. Jag föredrar det alkoholfria vinet, med vinbärsdryck riskerar man alltid att glöggen smakar lite för mycket saft. Till 7-8 glas behöver du ½ liter alkoholfritt rödvin. Häll i en gryta och tillsätt samma kryddor och sockermängd som i det förra receptet. Servera på samma sätt.

Vad bjuder man då till glöggen? Pepparkakor är en klassiker – gärna med ädelost till – liksom russin och mandel. Här är några fler tips:

Mina godaste oststänger

Blanda 3 dl vetemjöl1oo g smör2 dl riven ost av valfri sort och 1-2 msk iskallt vatten. Låt degen vila någon timme i kyl och kavla sedan ut den på mjölat bakbord. Skär remsor, ca 10 cm långa och 2 cm breda, och pensla med ägg. Strö över lite mer riven ost och grädda i mitten av ugnen i 200 grader till dess oststängerna fått fin färg.

Salta mandlar

Lägg innehållet i en påse mandlar (ca 200 g) i kallt vatten över natten. Skölj sedan mandlarna, lägg dem i en skål och tillsätt 1/2 – 1 msk havssalt. Rör om och lägg på en plåt och ställ in i ugnen på låg värme – ca 100-125° tills de är torra. Skaka om plåten då och då. Ta ut och låt svalna och servera!

Tips: Gör likadant med andra typer av nötter.

Baconlindade dadlar

En riktig klassiker – ljuvligt god på grund av den fina balansen mellan sältan och sötman!

1 pkt dadlar
sötmandel – lika många som dadlarna
1 paket bacon

Gör så här: Värm ugnen till 200°. Skålla och skala mandlarna. Fyll varje dadel med en mandel. Dela baconpaketet på mitten, så att baconskivorna halveras, och linda en skiva runt varje dadel. Stick en tandpetare i varje och grädda i mitten av ugnen tills baconet blir lite knaprigt. Servera ljumma.

Mandarinkaka

Det här är en enkel och lättbakad sockerkaka med smak av mandarin. Den som vill byter ut mandariner mot apelsin. 

75 g smör
1 dl saft från mandarin
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

råsocker och mandarinskivor till formen

Gör så här: Smörj en sockerkaksform på ca 1½ l. Strö råsocker i botten och täck med mandarinskivor i ett vackert mönster.

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt mandarinsaften. Låt blandningen koka upp och häll den kokande ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Häll i formen och grädda på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme.

Trevlig glöggfest!

Bitte Assarmo
Ålder: 54 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus