Baka goda saffransbullar till Lucia

Nu knackar Lucia strax på dörren igen – finns det en mer stämningsfull tradition? Och vill man inte baka de traditionella luslsekatterna kanske man hellre bakar de här goda fyllda bullarna istället.

Saffransbullar med vanilj och suckat

Ljuvligt goda saffransbullar fylla med vanilj och suckat (torkat citrusskal). Ugnsvärme: ca 250 grader. För ca 20-25 stycken behövs:

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2 kuvert saffran
1 sockerbit
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g suckat

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingerljummet). Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

Stöt saffran med sockerbiten i en mortel. Tillsätt saffran, socker och salt samt det mesta av mjölet till degspadet. Arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kanter och låt jäsa övertäckt 30-40 minuter.

Rör under tiden i ordning smör, socker och vaniljsocker till fyllningen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en avlång platta och fördela fyllningen på de båda plattorna. Strö också över suckaten.

Vik degplattan dubbel och skär den i remsor om 1 1/2 cm. Sno runt varje remsa till en knut och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter och låt svalna under bakduk.

I år blir det engelska pepparkakor

Julen närmar sig med stormsteg och trots att snön låter vänta på sig i stora delar av landet börjar jag känna en härlig julstämning. Jag gillar faktiskt gröna, slaskiga jular, hur konstigt det än kan låta, och det beror troligen på att flera av barndomens värmländska jular var just sådana. Det hände allt som oftast att morfar krattade grusgången upp till huset på självaste julafton. Jag kommer också ihåg den jul då jag fick en efterlängtad belysning till mitt älskade dockskåp – jag var sex eller sju – och vi tog en promenad efter julklappsutdelningen. Termometern visade på 9 plusgrader och gräset var grönare än på högsommaren. Julstämning har alltså inte så mycket med vädret att göra som med minnen, känslor och upplevelser.

För några år sen tillbringade jag några dagar strax före jul hos en god vän som bor på en gård strax utanför London. Det var grönt, slaskigt och regnigt men julstämningen lät sig inte hejdas när vi lagade traditionell engelsk julmat tillsammans och njöt av mulled wine och engelska pepparkakor i skenet av kulörta ljusslingor och stearinljus. Så mysigt! Nu när det regnar och blåser drömmer jag mig tillbaka till den engelska landsbygden och minns den härliga julstämningen i gråvädret.

Engelska pepparkakor

Det finns förstås lika många recept på engelska pepparkakor som på svenska. De här har maffig smak av ingefära och cedro (citronolja) och bakas med mörk sirap. Tänk på att göra degen dagen innan du ska baka ut kakorna.

350 g smält smör
400 g strösocker
3 dl mörk sirap
3 dl vispad grädde
1 kg vetemjöl
1 msk bikarbonat
1 1/2 msk ingefära
1/2 tsk cedroolja

Gör så här: Rör samman det smälta smöret med sockret och sirapen. Låt massan svalna.

Rör i den vispade grädden och därefter mjölet, bikarbonaten, ingefäran och cedrooljan och arbeta den smidig. Förvara den svalt över natten.

Baka ut pepparkakor på vanligt sätt – kavla degen tunt och ta ut kakor med mått – och grädda mitt i ugnen i 175-200 graders värme tills kakorna är klara och fått vacker färg, ca 10 minuter.

 

 

Adventsbaket: Kejsarkronor

De här bakverken är ett slags lättbakade och mycket goda struvor. De smakar allra bäst nyfriterade, men vill du spara dem så förvara dem i en burk med tättslutande lock – eller frys dem. Värm dem sen en stund i ugnen innan du serverar.

Kejsarkronor

2 ägg
2 tsk strösocker
1 knivsudd
1½ dl vetemjöl
1½ dl vatten
frityrolja eller kokosfett
strösocker att doppa i

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt saltet och vispa sedan växelvis i mjöl och vatten tills du får en jämn smet. Häll denna i en mindre skål som passar att doppa struvjärnet i.

Hetta upp olja eller kokosfett till ca 180 grader – se till att ha ett lock i närheten om olyckan skulle vara framme; upphettad olja kan i värsta fall ta eld och då måste man kväva lågorna snabbt!

Låt struvjärnet hettas upp i oljan och doppa det sedan upp till halva kanten i smet. Fritera i oljan tills kakan får vacker gyllenbrun färg och låt den rinna av på hushållspapper. Kakorna brukar lossna lätt men du kan behöva hjälpa till lite med en gaffel.

Doppa kejsarkronorna i strösocker och servera genast.

Adventsbaket: Spröda vaniljhorn

De här läckra vaniljkakorna bakades ofta i mitt föräldrahem. Fantastiskt spröda och goda!

Vaniljhorn

Dessa vaniljhorn kallas ibland också hästskor. Receptet ger ca 25-30 av dessa spröda, underbara kakor.

Garnering

strösocker och/eller kanel

Gör så här:  Sätt ugnen på 180 grader. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och salt smidigt. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt den vila i kylen en stund, ca 15 minuter.

Rulla längder tjocka som pennor, 8–10 cm långa på ett mjölat bakbord och forma dem till hästskor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 8–12 min. Strö strösocker och ev kanel över de varma kakorna direkt när
de kommer ut ur ugnen.

Tips! Ersätt vaniljsockret med 2 tsk mald kanel eller kardemumma så får du ”kryddhorn” med härlig smak av jul…

Adventsbaket: Mjuk pepparkaka på snabben

Har du svårt att få tiden att räcka till för adventsbaket? Då är den här kakan verkligen något för dig!

Mjuk pepparkaka på snabben

Det här är en enkel pepparkaka, som går snabbt att slänga ihop men som smakar alldeles ljuvligt. Gör så här:

Vispa 2 ägg med 2 dl brun farin eller socker. Smält 75 g smör och tillsätt 1 dl mjölk eller filmjölk (yoghurt går också bra – du kan t o m använda vanligt vatten).

Koka upp och häll den kokande vätskan i äggsmeten.

Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat om du använder fil eller yoghurt), 1 tsk malen kryddnejlika, 1 tsk kanel och 1 tsk ingefära och rör ner i smeten.

Häll i smord och bröad form och grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ungefär 35-40 minuter. Kakan blir saftig och god utan att vara onödigt fet eller överdrivet söt.

Minska julstressen och få en godare jul

Känner du stress så här dagarna inför jul? Då finns det vissa knep att ta till.

Först och främst: Låt julen få ta sin tid! Julen börjar på julafton och fortsätter därefter med juldagen och annandagen. Det ger knappast någon julstämning om man på juldagens morgon beger sig till Elgiganten. Idag verkar många fira jul hela december och sen sluta så fort julklapparna är öppnade, och det förstör ju hela tanken och känslan med julhelgen. Så fira jul i dagarna tre, slappna av och luta dig tillbaka. Julen behöver inte vara perfekt – men den kan gott få vara lång!

En annan sak: Stäng av mobilen! Vill du uppdatera dina sociala medier, så gör det på julaftons morgon – önska dina vänner och följare en god jul och låt dem sen vara! Julen blir inte juligare för att du tillbringar halva helgen på Facebook! På samma sätt är det riktigt bra för julstämningen att ta en och annan promenad (eller kanske ett träningspass) under julhelgen. Det gör dessutom att man inte lägger på sig en massa överflödig vikt.

Och du, om du inte hinner med den där storstädningen som du hade planerat så fuska! Visst vill vi väl ha det lite fint omkring oss, men storstädningen kan gärna vänta till efter jul, när granen åkt ut och ett nytt år tar sin början. Om du inte hinner skura alla golv, så strunta i det! Det är ingen som ser att det är lite ostädat i hörnen. Och om du dessutom gnuggar in lite såpa på elementen doftar hemmet ändå alldeles rent…

Vill du ta del av mina julrecept så hittar du dem här.

En riktigt god jul önskar jag – vi ses i mellandagarna!

Glad Lucia!

Få högtider är så älskade som Lucia. Lucia betyder ljus och det är just som ljusbärare hon är känd i Sverige och Norden. Hon förebådar julens glada budskap och välkomnar med nybryggt kaffe och lussekatter på sin bricka. Men helgonet S:ta Lucia mötte ett mörkt öde för sin kristna tros skull.

Lucia föddes på 280-talet i Syrakusa, Sicilien. Hon levde under kejsar Diocletianus tid, en tid av svåra förföljelser för kristna, något som till sist kom att göra henne till en av historiens mest uppmärksammade och älskade martyrer.

Lucia firas den 13 december och det är inte bara i Sverige som hennes fest firas som en ljusfest. Före den gregorianska kalenderns införande var Lucianatten årets längsta natt och Lucia förknippas med ljuset både i övriga Skandinavien, delar av Östeuropa och i Italien. Den svenska Luciatraditionen härstammar från sent 1700-tal, det vill säga protestantisk tid, vilket gör Lucia unik bland katolska helgon i vårt land.

Glad Lucia!

Härlig glutenfri kavring och hemgjord rödbetssallad

Få  bröd andas så mycket jul som just kavring. Att det dessutom är lätt att baka gör det ju inte sämre precis. Den här kavringen är glutenfri och passar nästan alla!

Glutenfri julkavring

600 gram filmjölk eller yoghurt
200 gram mörk sirap
1 tsk bikarbonat
30 gram nyponskalsmjöl
50 gram mandelmjöl
250 gram bovetemjöl
20 gram fiberhusk
2 tsk salt
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk malen pomerans (ca 1 litet skal)
2 msk torkade tranbär

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla torra ingredienser inklusive tranbär, blanda väl. Rör sedan ner sirap och filmjölk och rör till en jämn smet.

Häll smeten i en smord brödform och strö över bovetemjöl. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 45-50 minuter.

Låt sedan svalna helt under bakduk, på galler. Låt brödet vila i formen till nästa dag så blir det lättare att skära.

Det här brödet är jättegott till en skink- eller köttbullsmacka, varför inte med hemgjord rödbetssallad på?

Rödbetssallad

2 stora rödbetor, ca 300 gram
1/2 äpple
1/2 msk ättiksprit
1/2 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
1 krm salt
1 tsk dijonsenap

Gör så här: Skölj rödbetorna men skala dem inte. Låt dem sedan koka i ca 40-50 minuter eller tills de är mjuka. Skölj dem i kallt vatten så att de svalnar, gnid sedan av skalet med händerna.

Tärna rödbetorna i 0,5-1 centimeterstora tärningar och lägg dem i en skål och blanda med ättikspriten. Blanda majonnäs, crème fraiche, salt och senap i en skål. Rör ihop med de kalla rödbetorna.

Skala äpplet och tärna i lika stora bitar som rödbetorna och rör ned dem i rödbetssalladen. 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus