Härliga apelsintider med saft och marmelad

Nu är det tid för apelsiner och andra goda citrusfrukter, och jag frossar så mycket jag kan i dessa läckerheter. Jag älskar verkligen apelsiner, blodapelsiner, clementiner och grapefrukt – jag får inte nog. Jag äter dem mest som det är, men jag kokar alltid lite saft och marmelad också, det är så härligt att ta fram vid speciella tillfällen. Och hemgjord apelsinsaft, det är alldeles enastående gott. Min mamma brukade göra det så här års och jag minns fortfarande första gången jag smakade den där underbara saften – det är ett smakminne som dröjt sig kvar ända sedan dess och som alltid ger mig en lyckokänsla.

Apelsinsaft

Till 2 flaskor behövs:

2 kg apelsiner, blonda eller blodapelsiner
1, 8 l strösocker
2 1/2 msk citronsyra
1 l vatten

Gör så här: Borsta apelsinerna noga i varmt vatten. Skala av yttersta, gula skalet tunt med en potatisskalare. Varva skal, socker och citronsyra i en bunke.

Koka upp vattnet och häll det över skal- och sockerblandningen till en lag. Låt stå tills lagen kallnat och rör om så att sockret löser sig.

Dela och pressa apelsinerna och tillsätt saften till lagen. Sila genom en fin sil eller silduk och häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut och förvara svalt.

Apelsinmarmelad

Den här är barnsligt lättgjord, helt enkelt för att jag använder syltsocker. Jag gör den ibland också med ingefära, i så fall blir det lagom med ca 1/2 dl färskriven. 

1 kg apelsiner
1 kg syltsocker 

Gör så här: Tvätta apelsinerna noga och skär bort det yttersta av skalet på frukterna. Om du vill ha skalet med i marmeladen ska du strimla det mycket tunt.

Skala frukterna noga, så att allt det vita kommer bort (det kan ge beska åt marmeladen) och skär i mindre bitar – mixa gärna om du tycker bitarna blir för stora. Häll fruktkött och saften (och ev skalstrimlor) i en stor syltgryta och häll i 3-4 dl vatten. Koka i  5 minuter. Tillsätt sedan syltsockret och koka ytterligare en stund, ungefär 30 minuter. Skumma noga. När du tycker marmeladen borde vara klar kan du göra marmeladprovet:

Häll ca 1 msk av marmeladen på en flat kall tallrik. Låt det svalna någon minut, dra sedan med baksidan av en kaffesked genom massan. Om marmeladen inte flyter samman igen är den färdigkokt.

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar, förslut och förvara svalt.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus