Vitvinssås

Fisk serverad med en härlig vitvinssås – kan man tänka sig något godare och festligare? Prova själv – det här receptet är både välbeprövat och pålitligt. En riktig klassiker!

Vitvinssås

2 schalottenlökar
25 g smör
3 dl vitt vin
1 msk fisk- eller skaldjursfond
3 dl grädde
2 tsk majsstärkelse
salt och vitpeppar
ev lite hackad persilja eller gräslök

Gör så här: Skala och finhacka löken och fräs den i smöret på medelvärme i en kastrull utan att den tar färg.  Tillsätt vitt vin och fiskfond och låt såsen koka upp. Låt sjuda tills hälften av vätskan återstår.

Rör ut majsstärkelsen i lite vattnet och häll redningen i såsen. Låt puttra på svag värme någon minut under omrörning. Sila såsen, eller mixa den med stavmixer, och smaka av med salt och peppar och ev gräslök eller persilja.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus