Karibiskt till helgens festmiddag

Har du ätit karibisk mat någon gång? Om inte, testa! Det är smakrikt och gott och inte alls svårt att laga! Den här kycklingrätten serveras ofta när jag har goda vänner på besök, och den blir alltid populär.

Jerk-kyckling

Receptet blir lagom för 4 personer. Servera med karibiskt ris (recept nedan) och gärna bitar av färsk mango eller ananas. Du behöver:

1 kg kycklingdelar, t ex lår, ben, vingar
jerk-krydda efter smak (recept här)
2 gula lökar
2 röda paprikor
2 msk matolja, smakneutral

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in kycklingdelarna med jerk och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla hälften av matoljan över dem.

Skala löken och klyfta den, och skär paprikorna i fyra delar. Lägg dessa runt om kycklingdelarna och ringla resten av oljan över. Tillaga i mitten av ugnen i ca 45 minuter, tills kycklingen är färdig och servera med ananas och ris. Det funkar fint med vanligt ris, men ännu bättre med karibiskt…

Karibiskt ris

1 gul lök
1 msk smakneutral matolja
4 kryddpepparkorn
2 1/2 dl långkornigt ris
5 dl hönsbuljong
1 burk kidney- eller blackeyebönor, avrunna och sköljda

Gör så här: Hacka löken fint och fräs den mjuk och genomskinlig i oljan. Tillsätt riset och låt det fräsa tills det blir glansigt – rör om hela tiden. Tillsätt kryddpepparkornen och häll i hönsbuljongen. Koka tills all  buljong kokat in och häll i bönorna. Låt alltsammans bli varmt och servera till kycklingen.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus