Baka goda saffransbullar till Lucia

Nu knackar Lucia strax på dörren igen – finns det en mer stämningsfull tradition? Och vill man inte baka de traditionella luslsekatterna kanske man hellre bakar de här goda fyllda bullarna istället.

Saffransbullar med vanilj och suckat

Ljuvligt goda saffransbullar fylla med vanilj och suckat (torkat citrusskal). Ugnsvärme: ca 250 grader. För ca 20-25 stycken behövs:

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2 kuvert saffran
1 sockerbit
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g suckat

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingerljummet). Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

Stöt saffran med sockerbiten i en mortel. Tillsätt saffran, socker och salt samt det mesta av mjölet till degspadet. Arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kanter och låt jäsa övertäckt 30-40 minuter.

Rör under tiden i ordning smör, socker och vaniljsocker till fyllningen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en avlång platta och fördela fyllningen på de båda plattorna. Strö också över suckaten.

Vik degplattan dubbel och skär den i remsor om 1 1/2 cm. Sno runt varje remsa till en knut och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter och låt svalna under bakduk.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus