Adventsbaket: Kejsarkronor

De här bakverken är ett slags lättbakade och mycket goda struvor. De smakar allra bäst nyfriterade, men vill du spara dem så förvara dem i en burk med tättslutande lock – eller frys dem. Värm dem sen en stund i ugnen innan du serverar.

Kejsarkronor

2 ägg
2 tsk strösocker
1 knivsudd
1½ dl vetemjöl
1½ dl vatten
frityrolja eller kokosfett
strösocker att doppa i

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt saltet och vispa sedan växelvis i mjöl och vatten tills du får en jämn smet. Häll denna i en mindre skål som passar att doppa struvjärnet i.

Hetta upp olja eller kokosfett till ca 180 grader – se till att ha ett lock i närheten om olyckan skulle vara framme; upphettad olja kan i värsta fall ta eld och då måste man kväva lågorna snabbt!

Låt struvjärnet hettas upp i oljan och doppa det sedan upp till halva kanten i smet. Fritera i oljan tills kakan får vacker gyllenbrun färg och låt den rinna av på hushållspapper. Kakorna brukar lossna lätt men du kan behöva hjälpa till lite med en gaffel.

Doppa kejsarkronorna i strösocker och servera genast.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus