Baka klassiska schackrutor till helgen!

Fredag igen – och oj vad veckorna går fort! Jag tycker inte det är längesen det var måndag, och ändå sitter jag nu här med helgen framför mig. Och jag njuter, trots att november kommer med gråväder och slask. Jag tycker faktiskt att alla årstider har sin charm, även denna. Sällan är det väl så härligt att tända ljus och kura ihop sig i soffan med en bra bok, eller en spännande film, som just i gråa november!

En annan sak som ger guldkant på tillvaron är att fylla köket med den härliga doften av nybakade småkakor. Vad sägs om schackrutor till helgens kaffestunder?

Schackrutor

En klassisk småkaka som mamma och mormor bakade, och som smälter i munnen! Satsen ger ca 50 stycken. 

200 g smör
1 1/4 dl strö- eller florsocker
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 kryddmått salt
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Gör så här: Skär smöret i tärningar. Fördela smör, socker och mjöl samt salt lika i två bunkar. Tillsätt vaniljsocker till den ena och kakao till den andra och blanda hastigt ihop degarna – gärna i matberedare (tänk då på att börja med den ljusa degen med vaniljsocker!)

Slå in varje deg i plastfolie och lägg dem i kyl en halvtimme eller så. Sätt på ugnen på 175 grader.

Dela varje deg i två delar och rulla ut varje deg till en avlång rulle, 1-2 cm i diameter. Lägg ihop varje vit rulle med en mörk rulle och sätt ihop dem så de liknar schackrutor när du skär i skivor. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg kakorna på bakplåtpappersklädd plåt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna före servering och förvara dem i burk med tättslutande lock. De går också bra att frysa.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus