Festlig middag på Alla Helgons Dag

I morgon firar vi Alla Helgons Dag, en stillsam fest i eftertankens anda, då vi går till kyrkogården och tänder ljus eller lägger en krans – eller båda delar – för de nära och kära som gått före oss.

I vår familj har vi alltid ätit festmiddag på Alla Helgons Dag, ofta kalkon på mammas vis, serverad med hasselbackspotatis och med gammaldags chokladkräm till dessert.

Ugnsstekt kalkon

Observera att kalkonen måste tas ut ur frysen i god tid – den tar ett dygn på sig att tina i rumstemperatur (två dygn i kyl). Till det mindre hushållet går det förstås alldeles utmärkt att göra på samma sätt med en kyckling. Minska då övriga ingredienser proportionerligt, till en kyckling på mellan 1-2 kilo blir det bra att ta ungefär en tredjedel av mängderna angivna i receptet. 

1 kalkon (4-5 kg)
1 stor stekpåse

200 g rumsvarmt smör
½ dl soja
5 kvistar timjan
5 kvistar salvia
½ msk salt
½ msk malen svartpeppar

Fyllning

2 klyftade äpplen
1 dl katrinplommon
5 kvistar timjan
1 dl vatten

Sås

Spad och fyllning från kalkonen
1 dl vispgrädde per person
Salt och svartpeppar

Gör så här: Värm ugnen till 175 °C. Hacka salvia och timjan. Blanda det rumsvarma smöret med soja, salvia, timjan, salt och peppar. Lossa försiktigt på bröstskinnet nerifrån och hela vägen upp mot halsen. Lättast är det att lossa på skinnet med händerna eller med en sked med undersidan mot skinnet så det inte går sönder. Stryk ut två tredjedelar av smöret mellan skinnet och köttet. Fäst eventuellt skinnet med ett grillspett längst ner för att undvika att det kryper upp. Smörj in resten av smöret över hela kalkonen.

Lägg stekpåsen på en ugnsfast plåt och lägg äpplen, katrinplommon och örtkryddor på botten. Häll på 1 dl vatten och placera kalkonen ovanpå frukten. Sätt en ugnsfast termometer i fågelns köttigaste del, förslut stekpåsen noga och ställ in kalkonen i ugnen. Stekpåsen ska inte nudda vid ugnens kanter. Ugnsstek kalkonen tills termometern visar 67 grader. Det tar ca 30-40 minuter per kg.

Ta ut kalkonen ur ugnen och klipp ett stort hål upptill i stekpåsen. Lyft försiktigt ur kalkonen ur stekpåsen och låt den vila i en halvtimme eller något mer, så att den behåller sig saftighet. Sila av spadet från stekpåsen i en kastrull och pressa igenom ungefär hälften av fyllningen ner i såsen. Vispa i grädde och låt såsen koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Servera kalkonen varm eller kall. Häll gärna lite av såsen över det skivade varma köttet, så att det behåller saftigheten. Servera med potatisklyftor, gratäng eller hasselbackspotatis och en sallad eller kokt brysselkål.

Hasselbackspotatis

Receptet blir lagom för 4 personer men kan lätt dubblas om man är fler vid middagsbordet. 

800 potatis, jämnstora
30 g smör
1 tsk salt
1 msk ströbröd

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i tunna skivor – men inte helt igenom. Det är lätt om man lägger potatisarna i en träslev.

Lägg potatisarna med den skivade sidan upp i en ugnsfast form. Smält smöret och pensla potatisarna, strö över ströbröd och salt och baka i mitten av ugnen i ca 45 minuter.

Gammaldags chokladkräm

En klassisk efterrätt som serverats i vår familj – och många andra – i generationer. Dags att återuppliva den! Till 4 personer behöver du:

8 dl mjölk
4 dl potatismjöl
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
3 msk strösocker

Gör så här: Häll alla ingredienserna i en gryta. Koka upp under ständig omrörning tills krämen tjocknar – den får inte koka utan vid först uppkoket ska grytan dras från plattan. Häll upp i en skål, strö på lite strösocker så att krämen inte skinnar sig, och servera ljummen eller kall med gräddmjölk.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus