En värmande tomatsoppa i gråkalla oktober

En riktigt vällagad tomatsoppa är verkligen gott. Det här är ett enkelt recept som förgyller vilken vardagskväll som helst och som är mycket lätt att laga. Servera den med ett gott bröd.

Tomatsoppa

Receptet ger 4 portioner. 

2 msk smör
1 gul lök
2 tsk strö- eller råsocker

2-3 pressade vitlöksklyftor
ca 800 g färska eller konserverade tomater
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och svartpeppar
Ev lite stjälkselleri i bitar till servering

Gör så här: Hacka löken och fräs den i en soppgryta, tillsammans med den pressade vitlöken, i smöret. Strö över sockret och låt löken bli blank och genomskinlig. Hacka de färska tomaterna (konserverade behöver inte hackas, de går lätt sönder i kastrullen).

Lägg i tomaterna i grytan och häll på vatten och buljongtärningar. Sänk värmen och låt koka under lock ca 10 minuter om du använder burktomater eller 20-25 om du använder färska.

Smaka av soppan med salt och peppar och häll i grädde. Servera gärna med några selleribitar i varje soppskål och med ett gott bröd till. Ställ också gärna fram lite rå hackad lök, det är gott i soppan!

Tips! Om du använder färska tomater blir det godast om du mixar soppan när den är färdigkokt, för en krämigare konsistens.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus