Ambrosiatårta till helgens fikastunder

Ambrosiatårta är en riktig klassiker. En härlig sockerkaka med smak av apelsin som fylls med vaniljkräm och garneras med florsocker och syltade apelsinskal.

Ambrosiatårta

150 g smör
3  ägg
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
skal från en apelsin
saft från 1/2 apelsin

Fyllning:
ca 2-3 dl vaniljkräm av marsantyp

Glasyr:
2 dl florsocker
ca 2 msk apelsinjuice
syltade apelsinskal

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Smörj och bröa en rund form på ca 1 1/2 liter.

Vispa ägg och socker poröst. Rör ner bakpulver, apelsinskal och saft. Tillsätt mjölet och smöret och blanda varsamt ihop till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i ca 40 min i 175 C. Låt kakan svalna och dela den sedan i två  bottnar. Bred vaniljkrämen på botten och lägg på locket.

Häll upp florsocker i en liten bunke och tillsätt sedan vätskan. Rör till en smidig smet. Blir den för lös så tillsätt lite mer florsocker. Bred glasyren över kakan och garnera med syltat apelsinskal. 

Tips! Kakan blir god även utan vaniljfyllningen. Då kan du kalla den för Ambrosiakaka istället.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus