Husmanshöst: Wienerschnitzel

Tysk wienerschnitzel – panerat kalvinnanlår – är en klassiker, som serveras med skivad citron, sardeller (eller ansjovis som på många svenska restauranger), kapris och kokta gröna ärtor och någon form av potatis. Underbart gott!

Wienerschnitzel

Kalvinnanlår är det ”rätta”, men inte alltid så lätt att få tag i. Jag använder då ofta skinkschnitzel istället, och det blir också jättegott. Till 4 personer behöver du:

600 gram kalvinnanlår eller skinksnitzlar
salt och vitpeppar
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
smör och olja till stekning

Tillbehör:
4 citronskivor
(4 tomatskivor)

8 sardell- eller ansjovisfiléer
4 msk kapris
kokta ärter
potatis, t ex stekt eller kokt eller klyftpotatis
ev också pressgurka

Gör så här: Banka ut köttskivorna till ca 1/2 cm tjocklek om de inte redan är tunt skivade. Häll ut mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar. Vispa äggen i en djup tallrik. På en tredje tallrik häller du upp ströbrödet.

Panera skivorna genom att först vända dem i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd.

Hetta upp lika delar av smör och olja i en stekpanna och stek schnitzlarna två i taget. Stek ca 5 minuter på varje sida på medelvärme.

Garnera varje schnitzel med en citronskiva (och ev en tomatskiva), 2 sardellfiléer och en matsked kapris. Servera med ärter, eventuellt pressgurka och valfri potatis.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus