Päronchutney passar till det mesta

Har du provat att laga chutney på päron någon gång? Just nu är päronen både goda och billiga och du kan hitta de fina svenska sorterna i butiken.

Päronchutney

3 päron (ca 400 g)
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 dl strösocker + 1/2 dl 
1/2 dl vitvinsvinäger eller vit balsamvinäger
25 g russin, gärna gula

Gör så här: Skala, kärna ur och skär päronen i små tärningar. Kärna ur och finhacka chilin.

Häll 1 dl socker i en kastrull och värm under omrörning tills sockret är ljusbrunt. Tillsätt päron, chili, resten av sockret samt vinägern.

Koka chutneyn utan lock på svag värme ca 15 min tills den är simmig i konsistensen. Tillsätt då russinen och koka ytterligare 2-3 minuter. Häll upp chutneyn på rengjorda burkar och låt kallna. Förvara mörkt och svalt.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus