Njut av sommaren länge – gör några goda inläggningar!

Just nu passar det finemang att ägna en dag eller två åt att göra några goda inläggningar. Finns det något bättre sätt att bevara sommaren? Här hittar du lite tips på olika sätt att ta vara på sommarens bär, frukter och grönsaker. Under kategorin Skördetider hittar du också en massa recept.

Bland allt gott som passar att läggas in är zucchinin en av mina favoriter. Att lägga in zucchini är inte alls svårt – och det blir så gott!

Inlagd zucchini

Man kan använda inlagd zucchini precis som inlagd gurka; till söndagssteken, som tilltugg på en liten buffé eller på den goda leverpastejsmörgåsen. Håller minst ett par veckor i kylen.

2-3 medelstora zucchini
2-3 röda knipplökar
½ msk salt
en halv röd chili, färsk
5-6 vitlöksklyftor, hela och skalade
3 ½ dl vitvinsvinäger
½ dl strösocker

Gör så här: Skär zucchini och lök i tunna skivor. Blanda med salt och lägg i ett durkslag och låt rinna av i minst ett par timmar så att så mycket vätska som möjligt dras ur zucchinin. Skaka durkslaget då och då.

Varva zucchini och lök i en ren glasburk, tillsammans med finskuren chili och vitlöksklyftorna.

Koka upp vinägern med sockret och rör om tills sockret lösts upp. Häll vätskan över zucchinin och sätt på lock. Låt kallna innan du serverar.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus