Jordgubbscheesecake

I år blir det jordgubbstårta till midsommarkaffet – närmare bestämt en jordgubbscheesecake som är smidig att göra i förväg och sen förvara i frys tills en halvtimme innan servering. Dessutom är den sååå god! Prova själv!

Midsommarcheesecake

Botten:

12 digestivekex
75 smält smör

Fyllning:

4 gelatinblad
1 l jordgubbar
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g färskost (t ex Philadelphiaost eller Kesella)

(ev 1 dl jordgubbar skurna i bitar)

Garnering:

Jordgubbar och ev citronmeliss

Gör så här: Smula sönder kexen och blanda med smöret. Tryck ut blandningen i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i ca 5 minuter. Ta upp och krama ur dem och smält dem i en kastrull med ca 1 msk vatten.

Mixa jordgubbarna med sockret och rör ner gelatinet i jordgubbsmassan. Vänd ner färskosten i jordgubbssmeten – rör gärna osten lite mjuk innan den blandas ner! Vispa grädden och vänd ner även den i jordgubbssmeten. Rör eventuellt också ner jordgubbsbitar i smeten.

Häll smeten över kexblandningen och släta till den. Ställ tårtan i frysen i några timmar – och ta sen ut den en halvtimme innan servering. Garnera med extra gubbar, citronmeliss och gärna lite vackert strössel.

Tips! Cheesecaken görs lätt sockerfri om du väljer sockerfria kex eller kakor till botten samt ersätter strösockret med motsvarande mängd sötningsmedel och vaniljsockret med halva mängden vaniljpulver.

Mer midsommarrecept hittar du här!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus