Tunisisk läckerhet i utflyktskorgen

Sugen på mer utflyktsmat? Prova att laga dessa underbart goda tunisiska ”piroger”. De smakar fantastiskt!

Brique a l’oeuf

Det här är ett slags friterade degknyten med äggfyllning – ofta också med tonfisk – som brukar serveras som förrätt i Tunisien. Oftast används warkadeg, som är ett slags tunnare variant av filodeg, men filodeg går alldeles utmärkt! Dessutom är de här knytena underbart goda även kalla eller ljumma.

1 klick smör
3-4 finhackade salladslökar
1 msk finhackad persilja
salt och peppar
4 filodegsplattor
4 små ägg
1 lätt vispad äggvita
olja till fritering
citronklyftor och persilja till servering

Gör så här: Smält smöret i en stor stekpanna och fräs salladslöken på låg värme tills den är mjuk. Rör i persilja, salt och peppar och låt svalna.

Lägg ut degplattorna och lägg en fjärdedel av fyllningen på ena halvan av varje platta. Knäck ett ägg över fyllningen, vik över degen och tryck ihop kanterna. Pensla äggvita över kanten för att täppa till skarven. Vit över kanterna två gånger så att fyllningen inte läcker ut.

Häll olja i en stor stekpanna eller vid gryta så att det blir ett 3-4 cm lager på botten. Hetta upp så oljan blir ordentligt het utan att ryka och lägg i knytena försiktigt. Fritera tills  undersidan är gyllenbrun och vänd sedan försiktigt knytena. Låt dem rinna av på hushållspapper och packa ner i korgen. Ta gärna med några citronklyftor till serveringen också!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus