Tuna melt – en varm macka från USA

Har du ätit Tuna Melt någon gång? Det är en härlig varm macka som serveras på diners och delis i USA. Det finns många varianter, men utmärkande är att osten ska just smälta (melt) och inte gratineras.

Tuna Melt

Perfekt för fredagskvällens vickning!

4 bröd, t ex formbröd, runda tekakor eller små polarkakor

2 burkar tonfisk i olja
1 dl majonnäs, gärna Hellmans amerikanska
4 msk finhackad rödlök
4 msk finhackad grön paprika (funkar med alla färger) 

salt och svartpeppar

smör att bre på brödet
4-8 tjocka tomatskivor
rejält med ost – 4-8 tjocka skivor eller 4 dl riven

Gör så här: Låt tonfisken rinna av och rör sedan ihop den med majonnäs, lök, salt och peppar.

Smöra brödet och fördela tonfiskröran på bröden. Lägg en eller två tomatskivor på varje smörgås och fördela osten över.

Värm mackorna i ugnen på 175-200° i ca 10-15 minuter tills osten är smält – inte gratinerad. Lite färg kan den gärna få, men den ska fortfarande vara mjuk när den serveras. Servera med sallad, eller med pommes för en matigare måltid.

Tips! Man kan också göra en täckt tuna melt. Då använder du formbröd, fördelar fyllningen på ett bröd och lägger det andra över. Tryck till lite och stek sen smörgåsen varsamt i en panna med en aning matfett tills osten blir krämig.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus