Påsk: Helgens godaste butterkaka

Visst vill man ha något gott till påskens många fikastunder! Prova den här underbart goda butterkakan!

Butterkaka

Butterkaka är verkligen en härlig variant av vetebröd – en av mina favoriter faktiskt. Det är som en blandning av goda vetebullar och en härlig krans och just det här receptet gillar jag skarpt. Resultatet blir ett läckert och festligt bakverk till kaffekalaset!

Deg:
25 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk
en nypa salt
½ dl socker
1 ägg
ca 7-7½ dl vetemjöl

Till fyllning 1:
75 g smör
4 msk socker
2 tsk stött kardemumma

Till fyllning 2:
1 dl vaniljkräm (jag brukar ta marsankräm som man blandar med mjölk)

Till pensling och garnering:

uppvispat ägg
en kristyr på 1 dl florsocker och knappt 1 msk vatten

Ugn: 200 grader

Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingerljummen. Häll blandningen över jästen och rör om så den löser sig. Tillsätt saltet och sockret, ägg och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Knåda degen ordentligt – den ska vara blank och smidig – och låt sedan jäsa under bakduk i ungefär en halvtimme.

Medan degen jäser gör du den första fyllningen. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst och smidigt. Gör också i ordning marsankrämen.

Stjälp upp degen på bakbord och knåda den smidig på nytt. Kavla ut den till en rektangulär kaka på omkring 30 x 45 cm. Bred fyllning 1 på kakan, rulla ihop och skär 12 lika stora bitar (som när du bakar bullar alltså). Lägg bullarna glest i en smord form på ca 25 cm i diameter. Ta gärna en form med löstagbar kant – om du inte har någon går det jättebra att lägga ett bakplåtspapper i formen (så kan du ”dra” upp bullkakan istället för att behöva stjälpa den).

Jäs i en halvtimme under duk. När bullarna jäst klart gör du en fördjupning i varje bulle och fyller varje grop med marsankräm. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ungefär en halvtimme, eller tills bullkakan fått fin färg och är torr. Om den vill bli mörk kan du lägga ett bakplåtspapper över.

Låt bullkakan kallna under bakduk. Rör sedan ut florsocker och vatten till en tjock glasyr och ringla över kakan. Just till påsk blir det fint om du dessutom droppar i lite gul karamellfärg i glasyren. Underbart gott till kaffet – och dessutom går butterkakan utmärkt att frysa med glasyr och allt!

Butterkaka är ett underbart bakverk! Foto: Jesper Gunnarsson via Wikimedia Commons

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus