Påsk: Veganska alternativ till äggrätterna

Nu är det snart påsk. Jag älskar påsken, mycket för att jag tycker det ofta är en mer avspänd helg än exempelvis julen. Det är ju dessutom en längre helg, som börjar redan på skärtorsdagen och sedan pågår fram till annandagen på måndagen. Dessutom tycker jag att variationerna kan bli större. Även om jag gärna byter ut vissa rätter på julbordet så är det ändå så pass mycket som verkligen bara ”ska” finnas där varje år. Påsken är lite friare. Visst, ägg och sill hör till – men förutom det är det ju fritt fram liksom.

Den närmaste tiden blir det därför påsktema här på Matbloggen. Och först ut något för dig som vill ha ett par veganska alternativ till påskens äggrätter.

Scrambled tofu

En riktigt härlig ”äggrätt” som alla brukar bli förtjusta i.

400-500 g tofu, mosad
½ purjolök, finstrimlad
1 paprika (gärna gul), hackad
1 grönsaksbuljongtärning
½ tsk paprikapulver
½ tsk salt (gärna black salt)
2 msk barbecuesås samt lite chilisås och soja
2 msk barbecuesås, 1 msk chilisås eller ½ msk sojasås

Kikärtsstanning

2 ½ dl kikärtsmjöl
3 dl vatten
1 tsk salt

Gör så här: Vispa ihop kikärtsmjöl med vatten och salt. Fräs lök och paprika  i lite olja tills de börjar mjukna och få färg. Tillsätt smulad tofu och stek cirka fem minuter, tillsätt sedan kryddor och övriga ingredienser och stek några minuter till. Tillsätt ev en skvätt vatten under stekningen så det inte bränns vid. Smaka av med mer salt och kryddor om det behövs.

När tofun är färdigstekt, häller du på kikärtsblandningen jämt över tofun. Låt stå på svag värme i 5 minuter, lägg ett lock på stekpannan och låt stå 5 minuter till. När  kikärtsstanningen har stelnat är omeletten klar att servera!

Vegansk omelett

Den här omeletten är jättegod och passar så fint både till påskbuffén eller som lunch någon av helgdagarna. Om du serverar den som ensamrätt passar det fint att steka vegokorv eller vegobacon till.  Receptet är avpassat för två portonsomeletter, men funkar bra att dubbla.

2 dl sojamjölk eller havremjölk (eller vatten)
1 dl sojamjöl
1/4 tsk fiberhusk eller hela linfrön
½ grönsaksbuljongtärning
½ tsk bakpulver
lite gurkmeja för fin färg – eller ta curry om du gillar det
salt och peppar

Gör så här: Blanda vätskan med fiberhusk eller linfrön, smulad grönsaksbuljong och låt svälla i cirka 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop i någon minut. Stek cirka 4-5 minuter på var sida, den ska bli fastare i konsistensen innan du vänder sida och fått färg.

Tofu är perfekt i en vegansk ”äggröra”
Bitte Assarmo
Ålder: 54 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus