Fredagsfrid…

Äntligen fredag! Och kvällen till ära blir det förstås fredagsmys med tex mex. Men inte klassisk tacofredag utan Huevos Rancheros med tillbehör.

Huevos Rancheros betyder ungefär ”lantliga ägg” och är en traditionell mexikansk frukost- eller brunchrätt, men jag tycker den passar precis lika bra som middag. Det finns oändligt många varianter – det här är en god och lättlagad variant:

Huevos Rancheros

Receptet blir lagom för 4-6 personer och du behöver:

1 gul lök, finhackad
4 paprikor av valfri färg, grovhackade
2 chorizokorvar eller liknande, skurna i slantar
1 paket passerade tomater (400g)
3 msk tomatpuré
Salt, svartpeppar, och chilipeppar efter smak
1 msk rökt paprikapulver
1/2 tsk strösocker
1 msk färskpressad citronsaft
4-6 ägg
(2-3 dl riven ost, gärna cheddarost)

Olja till stekning

Gör så här: Fräs lök, paprika och korv i olja, och strö över sockret. Låt fräsa till löken blivit genomskinlig och häll sedan i tomater tomatpuré. Låt puttra på mellanstark värme utan lock 10-15 minuter och smaka av med salt, peppar, chilipulver, paprikapulver och citronsaft. Lägg sedan över alltsammans i en ugnsfast gratängform. Gör fyra-sex fördjupningar och knäck ett ägg i varje. Låt småputtra på svag värme några minuter tills äggvitan stelnat. Strö gärna lite riven ost över. Servera med tortillabröd och andra valfria tillbehör, såsom creme fraiche, majs och avokado.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus