Citrus förgyller vinterns middagar!

Jag älskar citrus i maten, och särskilt så här års – det är ju citrustider nu och butikens fruktdiskar svämmar över av läckra frukter. Givetvis att äta som de är – men också att förgylla middagen med!

Fläskfilé med apelsinsås

Till 4 portioner behöver du:

500 g fläskfilé
salt och peppar

Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl buljong (kyckling eller grönsak)
2 dl färskpressad apelsin
salt och peppar

Smör till stekning 

Gör så här: Värm ugnen till 175°. Putsa filén, krydda och bryn den hel runtom i smör. Efterstek den i ugnen ca 15-20 minuter, tills den är genomstekt och håll den varm. Sedan gör du såsen så här:

Vispa ur pannan med buljongen. Fräs smöret och mjölet till såsen i en kastrull, späd med den silade buljongen och pressad apelsin. Smaka av med salt och peppar och låt puttra på svag värme i ungefär 10 minuter.

Skiva filén och servera med såsen och exempelvis potatisklyftor eller ris.

Bitte Assarmo
Ålder: 54 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus