Årets fattigaste månad…

Årets fattigaste månad. Ja så brukar januari kallas – de där veckorna mellan jul och januarilön och efter alla storhelger. Då gäller det att vända på slantarna. Men det behöver inte vara så svårt som man kan tro, och det behöver inte heller innebära att middagen smakar sämre. Det går att laga god och till och med festlig mat med relativt små medel.

En räddningsplanka som jag ofta återvänder till är tonfisk på burk. Perfekt i pastasås, gratänger och i en god röra i en baguette, till exempel. Här hittar du recepten!

Bönor är också bra att ta till när plånboken är tunn. Varför inte baka bönor som man gör i New England? Det är så otroligt gott och rustikt tycker jag! Recept finns det lika många som det finns ”matmammor” och just det här receptet har jag fått från min väninna Karen, som bor i Connecticut. Det tar förstås ganska mycket tid i anspråk men maten sköter sig själv, först på spisen och sen i ugnen, så du får massor med tid över till annat!

Boston Baked Beans

Lägg 500 g bönor (ett paket) i blöt över natten. Jag brukar oftast ta vita bönor men det går bra med vilka bönor som helst, t ex bruna eller ”svartögda”.

Koka de blötlagda bönorna med lagerblad, en gul lök och några hela kryddnejlikorSalta och peppra och lägg gärna i några kvistar färsk oregano eller timjan om du har (annars går det bra med torkade örter också). Koka bönorna i 1½-2 timmar och låt dem rinna av.

Jag brukar sedan frysa in hälften av de kokta bönorna och baka resten.

Till baked beans på halva satsen kokta bönor behövs en burk krossade tomater, en liten bit rimmat fläsk (200 g) i bitar, 1-2 msk sirap2-3 tsk worcestersås och eventuellt lite extra salt och peppar och örtkryddor.

Lägg bönorna i en stor ugnsfast gryta (gärna av järn). Lägg i det rimmade fläsket och rör om. Tillsätt krossade tomater, sirap, worcestersås och kryddor. Vill du kan du också blanda i en hackad gul lök, det ger ännu mustigare smak.

Ställ grytan ganska långt ner i ugnen på svag värme – 150 grader. Låt bönorna bakas i minst en timme, gärna två, och avnjut dem sedan med en god sallad eller på rostat formbröd. Passar också förträffligt till äggröra och blir då en hel måltid, både god och mättande och verkligt billig.

Tips! Vill du göra dina bönor helt vegetariska/veganska? Inga problem! Uteslut bara fläsket. Vill du ha lite röksmak på härligheten så kan du då tillsätta 1-2 tsk liquid smoke, rökarom på flaska.

Nudlar är också billigt. Prova den här superenkla, supersnabba och billiga nudelwoken!

Charlies budgetnudlar

Koka asiatiska nudlar (ett ”nystan” per person eller två om matgästerna är rejält hungriga) mjuka. Strimla ett halvt huvud isbergssallad i en skål och tillsätt ett par-tre krossade vitlöksklyftor. Blanda salladsstrimlorna med hoisinsås (en halv flaska blir bra till fyra nudelnystan), och kinesisk soja efter smak. Stänk till sist i lite sesamolja och/eller sesamfrön – kan uteslutas om du inte har något av det hemma.

Hetta upp en wokpanna och stek de kokta nudlarna på hög värme. Häll i salladsblandningen, rör om ordentligt så att allt blandas, och stek en stund till. Servera i djupa tallrikar, gärna med ätpinnar. Supergott!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus