Desserter från förr: Saftsoppa

Gillar du desserter? Jag också – kanske lite för mycket… Jag försöker därför hålla igen under veckorna, men till helgen tycker jag det passar bra att servera en riktigt god dessert efter middagen. Den här veckan vill jag slå ett slag för de klassiska desserterna, som serverades i min barndom – och ännu längre tillbaka – och som fortfarande står sig väl i konkurrensen från mer moderna efterrätter.

Saftsoppa

Saftsoppa verkar inte många koka nuförtiden. Det är så synd, för det är både lättlagat och gott. Passar jättebra att servera som dessert eller mellanmål, med små skorpor eller biskvier eller färsk frukt – men det är också jättegott till risgrynspudding eller mannagrynspudding.

3 msk potatismjöl
7 dl vatten
3 dl röd saft, t ex hallonsaft eller blandsaft

Gör så här: Koka upp saft och 6 dl vatten i en kastrull. Blanda ut potatismjölet med resten av vattnet i ett glas. När soppan kokat upp tillsätter du potatismjölsredningen genom att droppa den i saften under vispning. Den tjocknar ganska snabbt och ska nästan få ett uppkok – men bara nästan. Då drar du de från värmen, häller upp den i en skål eller tillbringare och låter den svalna.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus