Laga grekiskt: Kyckling med honung och citron

Honung och citron är smaker som gifter sig väl med varandra – både i desserter och i huvudrätter. En grekisk väninna lagar ofta en otroligt god kycklingrätt, med dessa härliga ingredienser, och äntligen har jag fått receptet…

Kyckling med citron och honung

Räkna med att den här rätten är lagom för 4, men vill du vara säker på att det räcker till så laga gärna dubbel sats för den är bara sååå god… Det som (eventuellt) blir över funkar finemang i matlåda!

1 kg kycklingben
1/2 dl olivolja
1 dl pressad citron
2 msk honung
1 msk torkad rosmarin – eller en knippe färsk
1 tsk torkad timjan – eller några kvistar färsk
4 pressade vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning
2 tsk potatismjöl + 1 dl vatten

Gör så här: Torka kycklingen och lägg den i en skål, eller ännu hellre en låg och vid form. Blanda olja, citron, honung, örter och vitlök och häll detta över kycklingen. Täck formen med folie och låt stå i kylen över natten. Vänd då och då. Morgonen efter låter du kycklingen rinna av, men spara marinaden.

Sätt ugnen på 175°. Lägg kycklingbenen i en ugnsform och stek dem i 30 minuter. Vänd benen en eller ett par gånger. Ta upp dem, lägg dem i en annan form eller på en tallrik och sila av stekskyn. Blanda skyn med marinaden i en kastrull och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och koka i 10 minuter på svag värme.

Rör ut potatismjölet i vattnet och häll i redningen i kastrullen under omrörning. Låt såsen få ett uppkok så att den blir tjock.

Lägg över kycklingbenen i ugnsformen igen. Häll såsen över och ställ in i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Servera med ris eller potatisklyftor, och gärna citronskivor.

Bitte Assarmo
Ålder: 54 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus