Heja Sverige!

Idag gäller det för Sverige, som möter Schweiz i åttondelsfinal. Sverige spelade alldeles fantastiskt mot Mexiko i sista gruppspelsmatchen och jag ser det inte alls som otroligt att de faktiskt kommer att gå vidare till en kvartsfinal i detta VM. Janne Andersson har gjort ett fantastiskt jobb och för första gången på många år har vi ett fotbollslandslag som faktiskt är ett LAG och inte elva individualister. Underbart! Och oavsett hur det går idag så är detta en fantastisk VM-sommar!

Ska du se matchen hemma så vill du kanske ha lite tilltugg? Grönsaker med dip är perfekt! Skala och skär i stavar grönsaker du gillar – paprika, morötter, stjälkselleri, gurka… Små blomkålsbuketter och rädisor är också gott. Rör ihop några goda dipsåser och tilltugget är fixat!

Amerikansk ostdip

100 g grönmögelost
1 dl naturell färskost av valfritt märke
1 dl mjölk
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk ättika eller vitvinsvinäger

Gör så här: Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med färskost, krossad vitlök och mjölk. Vill du ha en helt slät dip kan du köra med mixer, annars är det gott när den är lite mer rustik. Tillsätt en liten sked ättika när dippen är så slät som du vill ha den och salta och peppra efter smak.

Salsadip

2½ dl krossade tomater (från konserv)
½ finhackad röd chili
1 finhackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
½ slanggurka
½ dl neutral olja, t ex solrosolja eller rapsolja
1 tsk salt
3 msk vinäger, röd eller vit
2 msk strösocker eller råsocker
Tabasco eller annan hot sauce

Gör så här: Lägg den finhackade löken i en skål tillsammans med krossad vitlök. Skölj gurkan och hacka den fint, och blanda den med löken. Blanda i den finhackade chilin och rör så i tomaterna. Tillsätt salt, socker, vinäger och olja. Smaka av salsan med hot sauce – eller blanda i lite mer finhackad chili. Klipp lite persilja över vid servering. 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus