Borsjtj – rödbetssoppa som i Ryssland

Här fortsätter vi att uppmärksamma fotbolls-VM i matsammanhang. Här kommer nationalrätten i värdlandet Ryssland!

Borsjtj

Egentligen lär den här rödbetssoppan ha sitt ursprung i Ukraina, men trots det har den blivit Rysslands nationalrätt. Det här är min variant, med både rödbetor, vitkål och kött. Den som vill ha en helt vegetarisk borsjtj utesluter bara köttet.

1 kg högrev eller fransyska
3 l vatten
2 lagerblad
2 msk salt
15 svartpepparkorn
10 vitpepparkorn

5 rödbetor
2 morötter
1 rejäl vitlkålsklyfta, ca 400 g
5 potatisar
3 gula lökar
salt, peppar
2 l buljong från köttkoket (grönsaksbuljong på tärning för dig som vill ha vegosoppa)
2 smör
1/2 rödvinsvinäger

Tillbehör:

Smetana eller gräddfil
saltgurka
grovt rågbröd

Gör så här: Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i köttet och låt det koka ca 1 minut, skumma sedan av. Tillsätt salt, pepparkorn och lagerblad. Låt koka under lock ungefär 1 timme tills köttet känns mört. Ta upp det färdigkokta köttet och sila buljongen.

Skala och skär potatisar och morot i ca 1 cm stora bitar. Strimla vitkålen och skala och finhacka löken.  Skala även rödbetorna och skär i mindre bitar. Hetta upp smöret i en stor soppgryta/kastrull och fräs först löken. Fräs den i någon minut och blanda sedan ner potatis, morot och och vitkål. Fräs alltsammans i några minuter och häll sedan på buljongen.

Blanda ner rödbetorna och koka soppan under lock ca 15-20 minuter tills rotsakerna är mjuka. Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar.

Skär köttet i bitar fria från hinnor. Värm köttet i resten av buljongen och servera separat till soppan – eller värm det direkt i soppan om det inte gör dig något att köttet blir rödbetsfärgat. Servera med smetana, gurka och grovt bröd.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus