Kål är billigt – och gott!

Tänkte tipsa om en helt underbar blomkålsgratäng, som man även kan göra på annan kål (vitkål eller savoykål, eller varför inte broccoli). Receptet är lagom för fyra – och om du är ensam är den perfekt att frysa in i matlådor!

Börja med att koka ett mindre blomkålshuvud – dela i bitar så tar det ca 10-15 minuter att få det lagom mjukt. Värm under tiden ugnen till 200-225 grader (beroende på ugn). Smörj en gratängform med lite olja, och lägg i kålen. Koka sedan en god ostsås. Jag brukar smälta en klick smör, blanda  med 3-4 msk mjöl och sedan späda med 4-5 dl mjölk (helst röd eller grön) till lagom tjock konsistens.  Krydda med salt, vitpeppar och en gnutta socker. Jag låter den koka fem-tio minuter och blandar sedan i ett par deciliter riven ost.

Ibland tar jag den lata utvägen och köper färdigriven gratäng- eller pizzaost – annars är det bara att riva lite av vilken ostsort du än har hemma. Grevé är en favorit – en av de allra bästa matostarna, tycker jag!

Häll ostsåsen över blomkålen och om du inte vill ha gratängen helt vegetarisk så kan du klippa i lite rökt skinka – ett påläggspaket räcker. Toppa med lite mer riven ost och så in i ugnen. Den är klar när ytan är vackert gyllenbrun. Avnjutes med fördel till en fräsch sallad, gärna på gurka och tomater. Smaklig måltid!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus