Baka en härlig sandkaka till helgen!

När mormor bakade kakor smakade de extra gott på något sätt – kanske för att man visste att receptet var så väl beprövat och hade hängt med så länge. Därför bakar jag fortfarande gärna kakor och annat kaffebröd efter min mormors gamla recept. Då vet man att kaffestunden blir något extra!

Sandkaka på mormors vis

200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl potatismjöl
1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl socker
2-3 msk konjak

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en sockerkaksform på ca 2 liter – jag valde just idag en avlång men allra bäst är det nog med en kransform med hål i mitten.

Rör smöret mjukt och häll i potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och rör samman. Vispa äggen tillsammans med sockret i en annan bunke så de blir riktigt pösiga. Vänd ner äggsmeten i smör/mjölsmeten i omgångar och rör mellan varven. Tillsätt sist konjaken. Degen ska vara slät och fin när den hälls i formen.

Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 35-45 minuter, tills kakan fått vacker färg och är färdiggräddad. Låt stå en stund i formen, vänd sedan upp den på ett fat och låt den svalna med formen över.

Bitte Assarmo
Ålder: 54 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus