Raggmunk är en husmansklassiker!

Svensk husmanskost är något alldeles särskilt, det, och jag är verkligen glad för att den numera är uppskattad efter förtjänst. De finaste restaurangerna har alltid husmansklassiker på menyn, och numera finns det även gott om s k stjärnkockar som uppskattar husman och som gärna uppmärksammar det.

Idag blir det raggmunk hos mig. Älskar dessa matiga potatispannkakor, med lingon och stekt fläsk – påminner om barndomens goda dofter och smaker.

Raggmunk med fläsk

Raggmunk är en riktig klassiker! Jag dricker gärna iskall mjölk till, men en öl är naturligtvis inte heller fel. Till 4 behöver du:

800 g potatis
2 ägg
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 – 2 1/2 tsk salt
smör till stekning

Gör så här: Vispa upp äggen, och tillsätt mjöl och mjöl växelvis under vispning så du får en slät smet. Skala potatisen och riv den direkt ner i smeten (om du river potatisen först och låter den vänta så blir den grå). Tillsätt saltet och grädda sedan pannkakor eller plättar i smör på medelstark värme tills potatisen blir genomstekt och raggmunkarna frasiga och gyllenbruna. Servera med knaperstekt fläsk och lingon.

Tips! Vill du undvika kött så kan du servera med lingon och strimlad vitkål istället, det är inte dumt det heller! Du som inte vill äta ägg och/eller mjölk kan göra rårakor istället, det är jättegott det också. Då river du bara potatisen och blandar med lite salt och gräddar plättar. Serveras på samma sätt som raggmunk – eller med valfria vegetariska tillbehör. 

Bitte Assarmo
Ålder: 54 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus