Halloweengodis för alla smaker

Halloween är en riktig godishögtid och extra roligt är det att göra sitt eget godis. Här är några trevliga recept, med ursprung i bland annat England. En av favoriterna är denna:

Treacle Toffee – Bonfire Toffee

Treacle Toffee är en klassisk hemlagad kola som av tradition avnjuts i England just till Halloween och även på Guy Fawkes Night i november). Eftersom Guy Fawkes Night också ofta kallas Bonfire Night kallas också den här kolan ofta Bonfire Toffee.

Engelsk kola skiljer sig lite från våra svenska kola och knäck eftersom den traditionellt lagas på en sirapsliknande melass, och demererasocker (råsocker). Använd alltså mörk sirap till denna läckra kola, och gärna också råsocker och/eller farin istället för strösocker! Den blir knäckig men samtidigt spröd, och smakar alldeles förträffligt!

100 g smör
3½ dl råsocker eller farin (eller en blandning av båda delar)
3 msk vatten
2 msk mörk sirap

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Värm kolasmeten under omrörning och koka på medelstark värme i en kvart-tjugo minuter. Använder du termometer är kolan klar när den uppnått 122 grader – annars kan du också göra kulprovet för att se om den är färdigkokt. Det är enkelt; ta bara lite kolasmet och droppa ner i ett klas kallt vatten. Om du kan forma smeten till en kula är kolan klar!

Olja in en form ca 20×20 cm och häll i kolasmeten. Låt den svalna lite och låt stelna i kylen. Bryt sedan i bitar.

Hallontryffel

Tryffel hör inte bara julen till – även Halloween förgylls av en skål härligt sötsyrliga tryfflar med härlig färg.

200 g hallon
150 g strösocker
1 tsk citron- eller limesaft
300 g vit choklad
knappt 2 dl vispgrädde
1/2 dl florsocker

Gör så här: Blanda hallon, pressad citrussaft och socker i en skål. Låt dra i några timmar så att smakerna gifter sig med varandra,

Koka upp blandningen och låt sjuda 3-5 minuter på svag värme. Passera purén genom en sil och ställ åt sidan.

Hacka chokladen fint, lägg i en värmetålig skål eller kastrull. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör till en jämn smet. Tillsätt hallonpurén och låt svalna.

Forma små tryfflar och rulla dem i florsocker.

Snabb chokladkola

Det här är världens snabbaste kola – bara att blanda i ingredienserna och sen koka den pp hög värme i 7 minuter. Klart! Perfekt att ta till när tiden är knapp!

4 msk smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3-4 msk kakao

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och rör om. Låt koka upp och sänk sedan värmen så kolasmeten får puttra. Låt den småkoka i 7 minuter utan att röra om och häll sedan smeten i en liten oljad långpanna. Låt svalna lite och skär sen i lagom stora bitar. Jättegott!

 

Bitte Assarmo
Ålder: 54 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus