Skördetider – koka en härlig äppelchutney

Just nu är det äppeltider, och äpplen kan man göra massor av. Pajer, kakor, mos – och varför inte chutney? Det är kryddigt och gott och dofterna när man kokar den är ju bara så underbara…

Äppelchutney

Det här receptet är enkelt och blir utsökt gott och passar till det mesta, inte bara till den indiska curryn till också till den klassiska svenska söndagssteken! Prova till exempel att byta ut vinbärsgelén mot chutney, det blir en riktigt fin smakupplevelse!

1 kg svenska äpplen
1 gul eller röd lök
1 kanelstång
2-3 msk färskriven ingefära
4 dl farinsocker
2 dl vitvins- eller äppelcidervinäger
½ tsk salt
1 chili av mildare sort, ex jalapeño

Gör så här: Skala och kärna ur äpplena och hacka dem i mindre bitar. Skala och finhacka löken och finhacka chilin (var noga med att få bort frön och membran!)

Blanda alla ingredienser utom farinsockret i en stor gryta. Sjud tio minuter-en kvart tills äpplena blir mjuka och tillsätt sedan sockret. Låt chutneyn sjuda i omkring en halvtimme tills den blivit ganska fast. Förvara i glasburkar i kylen.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus