Skördetider – koka din egen grevinnesylt

Fläderbär ger en ganska kärv smak men tillsätter man äpplen blir smaken mildare och mycket god.

Sensommar är skördetid och tid för att sylta, safta och lägga in. Du som har egna fruktträd eller bärbuskar är lyckligt lottad – vi andra får be generösa trädgårdsägande vänner om lite tillskott, eller införskaffa säsongens goda i butik eller på torg. Men det finns också gott om bär som växer vilt och som är tillgängliga även för den som inte har egen trädgård.

En hel del hittar man också runt omkring sig, om man bara tittar sig omkring lite. Fläder, till exempel. Lika bra som det går att göra underbar saft att fläderblommorna på våren och försommaren, lika bra går det att använda bären som kommer så här års.

Grevinnesylt

En klassisk sylt på fläderbär och äpplen. Äpplena gör smaken mildare och du får en sylt som är underbart god till pannkakor, gröt och inte minst ostkaka. Sylten kan med fördel också användas istället för marmelad till scones och rostat bröd. 

1 l fläderbär
1/2 kg äpplen (helst svensk sort)
5 dl strösocker
2 krm natriumbensoat

Gör så här: Repa av fläderbären från klasarna och skölj dem. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i mindre bitar. Blanda äpplen och bär i en kastrull och koka upp. Skumma och låt sen puttra på svag värme i ca 15 minuter eller tills äpplena är mjuka. (Om du vill ha en slätare sylt kan du sedan passera fruktmassan – själv tycker jag det är gott med äppelbitarna!)

Tillsätt sockret och låt koka ytterligare 10 minuter. Tillsätt därefter konserveringsmedlet och häll upp sylten på varma, rengjorda burkar. Förvara svalt.

Grevinnesylt är jättegott istället för marmelad!

 

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus