Grön paté och en härlig cole slaw

Snart är det helg och vad kan passa bättre än en festlig och vårlig grönsakspaté? Till den bjuder jag gärna en läcker hemgjord cole slaw och varför inte klassiskt barley water?

Cole Slaw

1-2 revor salladskål, savoykål eller annan kål (har du trädkål i trädgården är det perfekt!)
1 morot
1 gul lök
gräddfil och majonnäs efter tycke och smak (ev också 1-2 msk chilisås eller ketchup)
salt, peppar och en gnutta socker

Gör så här: Strimla kålen fint – använd både blad och stam. Skiva löken tunt. Strimla moroten. Blanda alltsammans i en salladsskål. Tillsätt gräddfil och majonnäs efter hand och blanda väl, smaka av med salt och peppar samt en liten nypa socker. Du kan också blanda i ett par matskedar chilisås av ”snäll” ketchuptyp!

Gröna patén

2 majrovor eller andra rovor av valfri sort
1-2 gula lökar
1 morot
1 handfull gröna ärter, frysta eller färska (ej konserverade)
2-3 potatisar
1-2 dl grädde
2-3 uppvispade ägg
2-3 msk vetemjöl

persilja

salt, peppar och en liten gnutta socker

Gör så här: Skala och dela rovorna, potatisen och moroten i bitar. Dela den ena löken i klyftor. Koka i lättsaltat vatten tills rotsakerna blir mjuka. Häll av kokspadet och mosa med en mosstöt, eller kör i matberedare för en slätare smet – det blir lika gott vilket som!

Vispa upp äggen och häll ner dem i rotsaksmoset. Rör ner hälften av ärterna. Tillsätt grädden och rör om. Smeten ska vara ganska lös. Smaka av med salt och peppar och en aning socker och häll hälften av smeten i en smord form på ca 1½-2 liter. Platta till.

Finhacka den andra löken och lägg lökhacket snyggt på patén. Lägg så på resten av ärterna samt lite finklippt persilja.

Häll på resten av patésmeten och platta till. Grädda i vattenbad på 150-175 grader i ca 45-60 minuter. Servera ljummen eller kall med cole slaw till.

Barley water

Barley water är en frisk och törstsläckande citrondrink, som är en riktig klassiker i England. Den görs av korngryn och citron och är C-vitaminrik och sägs dessutom ha en renande effekt för kroppen. Hur det än är med den saken är den mycket god. Till 1 1/2 liter behövs:

1 1/2 liter vatten
1 1/2 citroner (helst ekologiska)
2 msk korngryn
Socker eller honung efter smak

Gör så här: Tvätta citronerna och skala sedan med en potatisskalare. Se till att inte få med det vita innerskalet, då blir drycken besk. Lägg i en bunke och ställ åt sidan. Koka upp 1 liter vatten och häll över citronskalen, låt stå i 30 min och sila sedan av (kasta citronskalen). Om du ska söta med socker tillsätter du det när vattnet fortfarande är varmt. Honungen tillsätter du när vattnet svalnat. Pressa de skalade citronerna och blanda citronsaften med det silade vattnet.

Koka upp 5 dl vatten och tillsätt korngrynen, låt sjuda långsamt i 30 min under lock. Stäng av värmen och låt stå i 30 min och sila sedan av (kasta korngrynen). Nu har du citronvatten och kornvatten; blanda och låt kallna, servera gärna med is. Drycken håller sig i ca 3 dygn i kylen.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus