Baka till advent

star-1553425_1280Nu är vi där igen – i adventstiden… Och det är lika festligt och förväntansfullt varenda år! Jag tröttnar aldrig på att få tända det första ljuset och duka upp ett kaffefat med juldoftande kakor denna den första söndagen i advent… I år blir det mammas mjuka pepparkaka och min mormors (och mammas) paradkakor…

Mammas mjuka pepparkaka

Den här kakan finns med i den första utgåvan av Sju sorters kakor och min mamma bakade den alltid till 1 advent. Sedan bakade hon den ett par gånger till under adventstiden eftersom den tog slut så fort. Det här är fortfarande den godaste mjuka pepparkaka jag vet.

Gör så här: Blanda 3 ägg med 2½ kaffekopp brun farin (vanligt socker går också bra, men den blir allra godast med farin). Rör ett par minuter. Häll ner ½ kkp smält smör och 1 kkp gräddfili äggblandningen och rör om.

I en annan skål blandar du sedan 3-3½ kkp vetemjöl, 1½ tsk bikarbonat, 2 tsk malda nejlikor, 1-1½ tsk ingefära, 1½ tsk kanel och ½ tsk kardemumma. Blanda väl och häll ner i äggsmeten.

Tillsätt 2 msk lingonsylt, 1 näve russin och lika mycket hackad sötmandel och häll smeten i en smord och bröad form på ca 2 liter.

Grädda kakan på nedersta falsen i 175 grader varm ugn och låt svalna lite innan du stjälper upp den.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ökensand

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bryn 200 g smör i en kastrull. Det ska få färg men får inte brännas vid, så det gäller att ha ordentlig uppsikt och röra om hela tiden! När smöret slutat skumma ska det kallna och bli lite stelt.

Rör smöret vitt och poröst med 250 g socker. I en annan bunke rör du ihop 5 dl vetemjöl med 1 krm hjorthornssalt och 1-2 tsk vaniljsocker. Rör ner smörblandningen och blanda till en smidig deg.

Forma sedan ovala kakor i en matsked. Skåra dem på mitten med en bordskniv, och lägg sedan kakorna på smord plåt (eller plåt med bakplåtspapper).

Grädda i svag ugnsvärme – 150 grader – i 20-30 minuter eller tills kakorna fått fin färg.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus