Laga en god fisksoppa

En god fisksoppa är alltid rätt – och den här är ovanligt lättlagad och smakrik.

Fisksoppa med sting

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det här är en lättlagad soppa med mycket hetta – hur mycket avgör du själv… Jag brukar använda vit fisk i den men lax eller makrill gör sig också fint i den här härliga soppan! Servera den med ett gott bröd och gärna aioli eller citronmajonnäs!

400 g vit fisk, t ex kolja
1 hackad gul lök
2-3 krossade eller finhackade vitlöksklyftor
1-2 morötter, slantade eller i mindre bitar
1 burk krossade tomater
1-2 färska tomater, delade i bitar
1½ l fiskbuljong (på tärning eller hemlagad)
salt, peppar, chilipulver
ett stänk tabasco eller annan hot sauce

Gör så här: Fräs lök, vitlök och morötter i lite olja tills de mjuknar. Strö över en gnutta chilipulver och stänk i några droppar hot sauce och låt detta fräsa med. Häll på de krossade tomaterna samt buljongen och låt koka i ca 10 minuter. Dela fisken i bitar och tillsätt den. Låt koka i ca 15 minuter. Tillsätt sedan de färska tomaterna och låt puttra ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus