Oxsvanssoppa värmer i novemberkylan

Soppa är härlig vintermat, och nog är väl vintern på väg nu? I Stockholm kom den första snön förra veckan och även om den inte låg kvar särskilt länge så dröjde sig ändå kylan kvar – den där kylan som gör att man vill tända ljus och krypa upp i soffan och läsa en bra bok eller se en spännande film.

Det är också en kyla som gör att man blir sugen på värmande soppa. Det blir i alla fall jag. Och en av de godaste soppor som finns är oxsvanssoppa. Det här receptet är väl beprövat och går att dubbla för den som vill bjuda många…

Oxsvanssoppa

Detta är ingen snabbmat. Oxsvans behöver flera timmar på sig för att bli mör – och här ska den bli så mör att den lossnar från benen. Men den sköter sig själv på spisen medan du gör annat och är väl värd besväret!

1 kg oxsvans
1-2 gula lökar
2 morötter
1 palsternacka
3-4 msk koncentrerad oxfond
2 dl rött vin (kan uteslutas)
1 1/2 l vatten
1 lagerblad
1 nypa salt
5 vit- eller svartpepparkorn
(ev en kvist timjan)

Gör så här: Skölj svansen i kallt vatten och torka sedan torr. Salta och bryn i en panna med smör. När köttet är brynt, lägg över i grytan som soppan ska kokas i. Häll på vatten, fond och ev vin. Koka upp, skumma och låt puttra på svag värme i minst 3 timmar – ännu hellre det dubbla…

Skala lök, morötter och palsternacka och tillsätt när köttet kokat någon timme. Tillsätt då också kryddorna. Fortsätt koka tills köttet lossnar från benen. Ta då upp köttet, och ta bort benen. ta också bort de kokta grönsakerna.

Lägg tillbaka köttet i grytan, smaka av – kanske behövs mer salt, peppar, en skvätt fond eller vin?

Servera med ett gott bröd – eller kanske med klimp.

Klimp gör du enkelt genom att vispa ihop 2 ägg med 2 dl mjölk. Tillsätt 5 dl mjöl och 2 tsk salt samt 1 tsk strösocker – blanda lite i sänder för den färdiga klimpsmeten ska vara lite lös och kladdig.

Duka matbordet med levande ljus och njut av en klassiker…light-1070381_1280

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus