Halloween igen – med festlig meny och massor med godis…

pumpkins-1572864_640Det är inte mycket som slår Halloween. Mitt i gråaste höstrusket lagar vi till en festmåltid, spökar ut oss – och kanske våra hem – och karvar ut vackra lyktor ur flammande brandgula pumpor. Det är livskvalitet det!

Av tradition firas Halloween den 31 oktober. I Sverige är det lite si och så med kunskapen om detta och det ordnas Halloweenfester både helgen innan och helgen efter. Och visst kan det vara bekvämt att ordna Halloweenfest på en helg för alla kommer inte ifrån en helt vanlig måndag, som årets Halloween infaller på. Så oavsett när och hur du firar – Happy Halloween!

Vegetarisk pumpasoppa

Pumpan använder vi förstås inte bara till lykta. De stora, orangefärgade pumporna är jättegoda att äta och dess innehåll kan med fördel användas i helgens maträtter, som denna delikata soppa.

1 kg kärnfritt pumpakött, hackat i småbitar
2 finhackade gula lökar
2 klyftor vitlök, finhackade
2 skalade och urkärnade syrliga äpplen, finhackade
1-2 msk finriven färsk ingefära
1-2 urkärnade och finhackade röda chilifrukter
2 msk olja (helst en neutral variant)
1½ liter vatten
2 msk äppelcidervinäger (vitvinsvinäger går också bra)
3 grönsaksbuljongtärningar
½ dl finhackad färsk basilika eller oregano
salt, nymalen svartpeppar och en gnutta socker (och en liten doft av cayenne om du vill ha den riktigt stark!)

Gör så här: Fräs pumpa, lök, äpple, vitlök, chili och ingefära mjuka i oljan i en stor soppkastrull. Tillsätt vatten, vinäger och buljongtärningar. Låt soppan sjuda i tio minuter, och mixa den sedan slät med mixerstav eller i en mixerkanna. Eller mixa hälften av soppan – det blir också mycket gott och lite mustigare. Smaka av med salt och peppar och rör ned de hackade örtkryddorna.

Saftigt pumpabröd

Det här brödet är jättegott till soppan, men passar förstås också till andra soppor, eller som brytbröd på en buffé.

1 pkt jäst
2 dl ljummet naturell yoghurt
2 ägg
1 msk salt
2 msk olja (helst en neutral sort)
5½ dl vetemjöl (spara eventuellt lite till utbakning)
3½ dl rågsikt
5 dl pumpakött, skuret i små tärningar
1-2 dl riven ost, gärna stark

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i det ljumma vattnet. Tillsätt ägg, salt och olja och arbeta sist in vetemjöl och rågsikt. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och låt sen jäsa i ca 1 timma under bakduk.

Medan degen jäser rostar du pumpaköttet. Lägg pumpatärningarna på en bakplåt eller i en ugnsfast form och ringla över lite olja. Rosta mitt i ugnen i en halvtimme och låt svalna.

När degen jäst färdigt välter du ut den på bakbordet och knådar försiktigt in pumpa och ost. Forma brödet till en avlång limpa – eller dela degen i tre delar och gör en fin fläta.  Smörj en avlång brödform på 1½ l, lägg i brödet och låt jäsa ytterligare en kvart, tjugo minuter innan du gräddar det mitt i ugnen i ca fyrtio minuter. Ta då ut brödet, stjälp upp det på en plåt och grädda ytterligare en kvart, tjugo minuter och spraya gärna lite vatten i ugnen för en frasigare yta. Låt svalna på galler utan duk.

bread-1326283_640

Lakritsfudge

Hemlagat godis är förstås ett måste på Halloween. Här en härlig lakritsfudge. 

Blanda 1½ dl vispgrädde, 50g smör, 3 dl socker, 2 msk ljus sirap och 6-8 bitar Kick (förra detta Käck, om ni minns, sötseg och mycket god lakrits) i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret lösts upp.

Öka sen på värmen och låt fudgesmeten koka i ca 7-8 minuter tills den är tjock. Dra kastrullen av värmen och låt den svalna lite. När den blivit nästan fingerljummen vispar du den fluffig och luftig (gärna med elvisp) i 5-10 minuter.

Häll smeten i en oljad form (ca 20×30 cm). Garnera med krossad lakrits av något slag – t ex turkisk peppar eller salta grodor. Låt svalna i kyl och skär sedan upp i lagom stora munsbitar.

Mer Halloweengodis hittar du härhalloween-1001677_1280

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus