Husman på österrikiska

Rotmos och rimmad fläsklägg är en verklig husmanklassiker. Men fläsklägg kan serveras på andra sätt också, och den österrikiska varianten där färsk lägg ugnssteks med kummin och serveras med surkål och knödel är en riktig höjdare. Den tar sin tid att göra men resultatet är väl värt besväret!

Fläsklägg med surkål och knödel

4 färska framlägg (eller ca 1 kg vanlig lägg – färsk)
kumminfrön
salt och peppar

Surkål:
1 burk surkål (500 g)

1 gul lök
några krossade enbär
en liten bit rökt sidfläsk
salt, peppar och lite socker

Knödel:
1 formfranska (gärna dagsgammal)

1 påse torrjäst
200 g idealmjöl
1 ägg (eller 2 om de är små)
salt och vatten

Gör så här: Salta och peppra läggen och strö över generöst med kumminfrön. Stek den i ugnen 2-3 timmar beroende på storlek och ös då och då med vatten så att svålen blir härligt knaprig.

Under tiden gör du knödeln. Smula brödet och tillsätt jästen, mjölet, ½ tsk salt och lite vatten – den ska ha smidig konsistens. Forma till små knubbiga limpor och låt jäsa en timme. Koka därefter upp lättsaltat vatten och lägg i limporna – det brukar ta ungefär en kvart, tjugo minuter innan de är klara. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av och skär dem sedan i rejäla skivor.

Fräs surkål, hackat sidfläsk, krossade enbär och tunt skivad lök i lite smör. Tillsätt sedan salt och peppar efter behag, lite socker.

Servera anrättningen med en mustig öl – eller varför inte mjölk?

Härligt festlig husmanskost!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus