Klassisk köttsoppa är perfekt höstmat

autumn-1685924_1280Nu är hösten här, i alla fall i Stockholm. Efter flera septemberveckor med högsommarvärme och strålande sol kom nu blåsten och regnet och de flammande löven på en enda gång och när jag sitter här vid mitt skrivbord och ser ut genom fönstret tänker jag att det är bra mysigt ändå, detta med årstider. Jag älskar alla årstider men hösten är den tid som känns allra mest avspänd. Så kravlös, mysig och enkel. Regnet råder en bot på med paraply och tåliga kläder, och rusket skapar mys inomhus med hjälp av några värmeljus. Och så blir ju matlagningen så mycket roligare. Mustiga långkok, husmanskost och hembakat bröd smakar alldeles särskilt gott när höstregnet slår mot fönstret… Varför inte koka en klassisk köttsoppa? Det tar sin tid men soppan sköter det mesta själv, medan du pysslar med annat. Duka med vacker duk och levande ljus och vardagsmiddagen blir en riktig fest!

Mormors klassiska köttsoppa

Receptet blir bra för 6-7 personer, men har du ett mindre hushåll går det ju utmärkt att spara överbliven soppa i kylen en dag eller två eller frysa in för kommande soppluncher.

Ca 1 kg benfritt nötkött (eller 600-700 g benfritt plus några hekto oxsvans)
Ca 2,5 l vatten
En dryg matsked salt
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
4-5 morötter
1 stor purjo (eller 2 gula lökar)
3 palsternackor
1 bit rotselleri (inte för stor, för sellerismaken är ganska dominant – och den som inte
gillar selleri kan utesluta den helt)
2-3 buljongtärningar (grönsaks, kött eller oxbuljong)
(1 burk konserverade ärter)
generöst med persilja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gör så här: Koka upp vattnet och lägg i köttet. Skumma innan du saltar och häller i pepparkornen, buljongtärningarna och lagerbladen. Låt köttet koka i 1½ – 2 timmar så det blir mört och fint.

Ta upp köttet ur grytan och sila buljongen. Skala och skiva (eller hacka) rotsaker och lök och låt koka i buljongen i 15-20 minuter. Skär köttet i mindre bitar och lägg ner i soppan och häll i de konserverade ärterna (gärna med spadet) och rejält med finklippt eller hackad persilja. Smaka av med salt och peppar och servera med mjölk eller lättöl, och knäckebröd eller en god limpa med stark ost.

Den som vill gör det hela ännu lite festligare och vispar ihop en klimp till  soppan. Det gör du enkelt så här:

Vispa ihop 2 ägg med 2 dl mjölk. Tillsätt 5 dl mjöl och 2 tsk salt samt 1 tsk strösocker – blanda lite i sänder för den färdiga klimpsmeten ska vara lite lös och kladdig.  Lägg matskedsstora klimpar i kokande buljong och koka tills de flyter upp till ytan.  Lägg klimparna i soppan eller i en skål och ställ på bordet så att var och en kan ta för sig själv.

Alternativt kan man koka klimpen direkt i köttsoppan men då blir soppan lätt lite grumlig. Det har förstås ingen betydelse för smakens skull så gör som du tycker verkar enklast och bäst!

Tips! Klimp kan bli en god måltid i sig, med en mustig köttbuljong till – något att prova för den som har ont om tid men ändå vill unna sig riktig husman!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus