Pastagratäng i skördetid

Vegetariskt är alltid rätt och alltfler har börjat äta mer grönt. Det finns idag massor med bra vegoprodukter, som kan ersätta kött, och det går att ”veganisera” nästan vilka maträtter som helst.

Just nu, i skördetider, passar det extra bra att äta vegetariskt. Häromdagen lagade jag en mycket god vegetarisk pastagratäng som gick hem både hos vegetarianerna och köttätarna som satt runt bordet!

Ugnsbakad pasta med vegetarisk färs, pumpa och chevre

Det här är en riktigt festlig rätt som smakar mer. Perfekt till både vardags och fest – och varför inte som en del av en buffé? Receptet är anpassat för 4 personer men är lätt att dubbla om man så önskar!

750 g matpumpa, i tärningar
rapsolja, helst kallpressad
salt, peppar
300 g rigatoni eller penne
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
2-3 msk färsk timjan
175 g vegetarisk färs, t ex sojafärs eller quornfärs
3 msk tomatpuré
200 g chèvre (mjuk getost)

dsc_1005Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Lägg pumpatärningarna på ett ugnsfast fat. Droppa över rapsolja och smaksätt med salt och peppar. Blanda om och baka i ugn i 30 minuter eller tills pumpabitarna är lagom mjuka.

Koka pastan al dente i en rymlig panna med saltat kokande vatten (ett tips: Minska någon minut från den tid som står på förpackningen – då blir den ännu godare!)

Värm lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och fräs i 3-4 minuter. Tillsätt 1 msk timjan och vegetarisk färs och fortsätt fräsa 4-5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 1 minut. Häll i 1 1/2 dl vatten så att färsblandningen förblir lös och mustig. Salta och peppra efter smak.

Blanda den färdiga pastan och färsen och häll pastablandningen i en smord ugnsfast form. Fördela pumpabitar över och toppa med ost. Strö resten av timjan och droppa på lite olivolja.

Grädda 10-15  minuter i mitten av ugnen tills gratängen är genomvarm och har fått fin färg.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus