Tonfisk – billigt, gott och variationsrikt

Tonfisk på burk är prisvärd, god och kan variera på en väldig massa olika sätt. Här är ett par förslag på vad man kan göra med den där konserven som ofta underskattas…

Studentens tonfiskröra

Namnet har den fått eftersom den är så billig att den passar för studentens tunna plånbok. Men den är så god att alla uppskattar den! Passar perfekt som fyllning i en baguette eller att serveras till bakad potatis. Till två portioner behövs:

1 burk tonfisk i olja eller vatten
½-1 finhackad gul lök
1 burk majs
1 burk crème fraiche, 2 dl
1-2 msk majonnäs
1 knippa dill

Salt och generöst med svartpeppar

Gör så här: Låt tonfisken och majsen rinna av. Finklipp dillen. Blanda tonfisk, majs, lök och dill i en skål och rör ner crème fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och svartpeppar. Enkelt, billigt och jättegott!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tonfisksås till pasta

Jättegod pastasås som passar även för den lilla budgeten. Receptet är tänkt för fyra.

1-2 burkar tonfisk
1 burk krossade tomater
1-2 gula lökar, finhackade
2-3 krossade vitlöksklyftor
1 näve svarta oliver, hackade (kan uteslutas!)

salt, peppar och valfria kryddor såsom chili, örtkryddor av något slag, paprikakrydda… Gärna också en liten skvätt vinäger!

(ev 1 burk sardeller, hackade)

Gör så här: Fräs löken och vitlöken i olja – använder du tonfisk i olja kan du med fördel fräsa löken i den oljan! Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra en stund. Krydda med salt, peppar, lite chili och gärna ett stänk vinäger. Tillsätt tonfisken (om du använder tonfisk i vatten, låt den då rinna av först!) och oliverna och – om du vill – de hackade sardellerna. Låt allt bli genomvarmt i några minuter och servera till rykande het pasta.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus