Kronärtskockor, kalv och len pannacotta

Restaurangerna i Rom bjuder på massor med fantastiska förrätter. En av de godaste är kronärtskocka på romerskt vis – en ren delikatess som smälter i munnen. Och den är faktiskt inte så svår att tillaga själv. Till huvudrätt passar det fint med Scalopine al limone, en verklig klassiker!

Carciofi alla Romana – Kronärtskocka på romerskt  vis

Det här receptet blir till 5 portioner. Varför inte dubbla? De här kronärtskockorna smakar lika bra senare på kvällen, som tilltugg till en drink, eller i lunchlådan med några skivor italiensk salami till.

IMG_70705 färska kronärtskockor
1 vitlöksklyfta
1 dl god olivolja
1 msk finhackad persilja
1 tsk finhackad mynta
1 dl vitt vin
salt

citroner till blötläggning

Gör så här: Rengör kronärtskockorna genom att riva bort de små yttersta bladen och skär av stammen. Skär eller klipp av de vassa kanterna/topparna på kronärtskockorna, cirka 2-3 centimeter. Lägg dem sedan i en skål fylld med kallt vatten och ett par halverade citroner för att undvika missfärgning.

Häll lite olja i en kastrull och fräs vitlöken mjuk och gyllene. Lägg sedan i kronärtskockorna, med huvudena neråt, tillsätt vitt vin och fräs ordentligt i någon minut.

Tillsätt persilja, mynta och lite vatten, dra ner på sparlåga och lägg på lock. Koka i ca en timme. När man lätt kan lossa de yttersta bladen genom att rycka bort ett är kronärtskockorna klara.

Servera varmt, kallt eller – allra godast – ljummet.

Scalopine al limone – kalv med citronsås

IMG_7182 2En helt ljuvlig rätt som får mig att drömma mig bort till en liten gränd i Rom… För 4 personer behöver du:

ca 600 g kalvinnanlår (4 skivor)
lite vetemjöl
1 pressad citron
smör och olivolja
salt och svartpeppar
Knappt 1 dl torr Vermouth 
3 dl kalvbuljong (på tärning)

1 citron i klyftor
några smörklickar

Gör så här: Riv skalet av den första citronen och pressa ur citronsaften.

Vänd kalvschnitzlarna i vetemjölet. Värm smör och olivolja i en traktörpanna eller stor stekpanna. Lägg i schnitlarna och stek dem på ca i 1 min per sida på relativt hög värme. Salta och peppra, ta upp köttet och håll varmt.

Häll citronsaft, citronskal, vermouth och kalvbuljong i pannan och låta puttra tills. Vispa ner några rejäla smörklickar. Lägg köttet i såsen och servera med citronklyftorna.

Pannacotta

Pannacotta är en ljuvlig dessert som kan smaksättas på olika sätt. Själv föredrar jag att smaksätta min med vanilj och sedan servera den med bär eller chokladsås. Det här är ett riktigt enkelt recept som görs med gelésocker. Till 4 portioner behövs:

4 dl grädde, av valfri fetthalt
1 dl Gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulverIMG_6972

Gör så här: Blanda grädde med socker och smaksättning. Koka upp och låt puttra ca 1 minut, häll sedan upp pannacottan i portionsskålar. Låt stelna i kyl och servera med bär eller chokladsås.DSC_7516

 

Bitte Assarmo
Ålder: 54 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus