Husman: Makaronipudding

Jag tillhör den där generationen som växte upp med Teskedsgumman. Och Teskedsgumman, hon lagade världens godaste makaronipudding hon – det tyckte i alla fall hennes käre make, som älskade denna rätt över allt annat. Det gör jag också, och det skadar inte precis att det dessutom är en mycket billig husmansrätt som kan varieras på en mängd olika vis.

Makaronipudding

Makaronipudding är en klassiker bland enkla husmansrätter. Det är både lättlagat och gott, och dessutom kan man laga det på sådant man oftast har hemma i kyl och skafferi! Så här gör jag en makaronipudding för 4:

Koka pasta för 4 personer enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av och lägg i en smord, ugnssäker form. Skala och hacka 1-2 gula lökar och fräs i lite smör eller olja. Ta undan löken och fräs 1 paket bacon eller 1 paket rimmat sidfläsk – alternativt skär en bit falukorv eller 2-3 grillkorvar i mindre bitar och fräs upp dem. Blanda det frästa med pastan i formen. Häll över en äggstanning på 3 ägg, 3 dl mjölk och lite salt och peppar. Eventuellt kan du blanda i 1-2 dl riven ost om du har – annars blir det lika gott utan! Grädda i 200 grader i ungefär 20-30 minuter, tills äggstanningen stelnat och puddingen fått fin färg. Servera med en sallad – och gärna ketchup!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus