Billiga veckan: Snabba tonfiskpastan

Tonfisk är ofta en räddningsplanka för mig när plånboken är tunn. Men den här pastarätten är inte bara billig utan dessutom jättegod!

Tonfiskpasta

En perfekt vardagsrätt, både billig och god, och dessutom snabblagad. Vill du servera den vid ett festligt tillfälle blir det jättegott att varva pasta och tonfisksås och gratinera i ugn med ett lager ost över! Servera då med en fräsch sallad och ett gott bröd. Till 4 portioner behöver du:

1-2 burkar tonfisk i olja
1 burk krossade tomater
1-2 gula lökar, finhackade
2-3 krossade vitlöksklyftor
1 näve svarta oliver, hackade (kan uteslutas!)
salt, peppar och valfria kryddor såsom chili, örtkryddor av något slag, paprikakrydda… Gärna också en liten skvätt vinäger!

(ev 1 burk sardeller, hackade)

Gör så här: Fräs löken och vitlöken i olja – använder du tonfisk i olja kan du med fördel fräsa löken i den oljan! Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra en stund. Krydda med salt, peppar, lite chili och gärna ett stänk vinäger. Tillsätt tonfisken (om du använder tonfisk i vatten, låt den då rinna av först!) och oliverna och – om du vill – de hackade sardellerna. Låt allt bli genomvarmt i några minuter och servera till rykande het pasta – eller blanda pasta och sås och gratinera i 200 graders ugn tills osten fått fin färg. Du kan också göra en enkel ostsås (blanda 3-4 dl naturell yoghurt med lite riven ost) och varva med lasagneplattor – vips har du en härlig lasagne!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus